Terrassa

Turisme industrial “intel·ligent” i verd a Terrassa

L’Ajuntament participa, a través de la XATIC, en un projecte europeu de visites culturals “sostenibles”

La Casa Alegre de Sagrera forma part de l'oferta terrassenca a la XATIC / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’Ajuntament de Terrassa participarà en el projecte europeu “Smart Industrial Tourism in the Mediterranean (SMITour)”, en el marc de la convocatòria Interreg Euromed. Ho farà a través de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), entitat que presideix Terrassa. L’objectiu és  “establir estratègies per a la diversificació del turisme, la reducció de l’impacte ambiental i l’impuls del creixement social i econòmic, mitjançant la innovació tecnològica“.

Segons explica el regidor de Turisme i vicepresident de la XATIC, Pep Forn, “aquesta oportunitat representa un pas significatiu per a la XATIC i per a totes les ciutats que aposten pel turisme industrial, com fa Terrassa, col·locant-la al centre d’un projecte d’envergadura europea amb l’objectiu de desenvolupar un pla d’acció per al turisme industrial sostenible a les regions mediterrànies”.

La XATIC assumirà un paper clau en aquesta iniciativa, “treballant juntament amb altres socis per al desenvolupament i la implementació d’una eina tecnològica destinada a gestionar les destinacions de turisme industrial. En particular, coordinarà el segon període de treball (WP2) dels tres en què es divideix el projecte”, destaca el consistori.

Primera reunió a Prato

El projecte SMITour, liderat pel municipi de Prato (Itàlia), compta amb la participació activa d’altres entitats com l’Institut Universitari de Lisboa (Portugal), la Fundació Museu Tèxtil de Prato (Itàlia), l’Associació Hel·lènica de la Indústria de la Roba (Grècia), l’E-Institute (Eslovènia) i la Facultat d’Economia i Empresa de Rijeka (Croàcia).

Segons explica el regidor de Turisme i vicepresident de la XATIC, Pep Forn, “aquesta oportunitat representa un pas significatiu per a la XATIC i per a totes les ciutats que aposten pel turisme industrial, com fa Terrassa

Amb un pressupost global de 600.000 euros, dels quals el 80% han estat aportats pels fons europeus, el projecte SMITour té una durada prevista de 27 mesos, distribuïts en cinc períodes.

El Museu de la Ciència, una altra proposta de la xarxa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La primera reunió d’inici del projecte es va celebrar el dies 5 i 6 de març a la ciutat italiana de Prato. Per part de la XATIC van participar Pep Forn; la secretària tècnica de la XATIC Pepi Martínez; la coordinadora de projectes de Roca Umbert de Granollers, Ester Prat; el director del Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, Eudald Serra; i l’European Project Officer – Tourism Technical Office a la Diputació de Barcelona, Georgina Calvo.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), a través de la seva marca comercial turismeindustrial.cat, és l’associació que promou l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya; museus, centres d’interpretació, antigues fàbriques, mines o empreses d’arreu del territori català. Actualment, l’entitat compta amb 39 municipis associats i 104 espais visitables en més de 58 localitats amb un llegat industrial divers. Es va constituir l’any 2006 i té la seu a Terrassa.

Turisme industrial “intel·ligent” i verd a Terrassa
To Top