Terrassa

Terrassa se situa a la cua de les zones de lliure circulació de gossos

La ciutat està per sota d’altres municipis com Badalona. Des de l’Ajuntament defensen que “les dades no reflexen la proximimitat entre els espais”

Els gossos a Terrassa no disposen de suficients zones de lliure circulació per passejar deslligats. Actualment, hi ha 16.396 cans a la ciutat i 14 zones d’esbarjo. És a dir, per cada mil animals, es disposa de 0,85 àrees, molt per sota de la resta de ciutats de l’àrea de Barcelona amb poblacions animals similars. El regidor de Benestar Animal, Noel Duque, explica que “l’Ajuntament no mesura les seves accions amb números, sinó que ens basem en la proximitat i la conformitat dels veïns, i de moment, estem contents”.

Les dades denoten que hi ha espai insuficient a la ciutat pels gossos, Analitzem altres ciutats veïnes. Sabadell, per exemple, que disposa de 13 zones d’esbarjo, té una població animal inferior a la de Terrassa, 11.871 gossos. Proporcionalment, disposen d’una àrea per cada mil cans. La xifra, però, és un aprovat raspat, ja que també es troba a la cua amb respecte altres ciutats.
Barcelona té una població molt elevada de gossos, que arriba als 172.971. La ciutat disposa de 222 zones per passejar-los lliurement, el que significa que hi ha 1,2 àrees per cada mil gossos.En el cas de Badalona, per 15.767 gossos (menys que a Terrassa), tenen 22 àrees. Per tant, per cada mil gossos, disposen d’1,4 zones. Així, se situa com una de les ciutats amb més espais preparats perquè els animals passegin lliurement deslligats. Esplugues de Llobregat lidera les llistes de més espai pels cans. És un dels municipis amb més zones de lliure circulació, tot i que la població animal és notablement inferior a la dels municipis veïns. Terrassa, per poder igualar a Sabadell i tenir una àrea per cada 1.000 cans, necessitaria 3 zones d’esbarjo més. Per igualar a Badalona, hauria de disposar en total de 23 àrees de lliure circulació, 9 més.

Més properes i menys tensionades

Les 14 zones d’esbarjo per gossos a Terrassa intenten donar resposta a les necessitats dels barris. L’advocada especialitzada en dret animal, Cristina Bécares, explica que els propietaris de gossos demanen des de fa temps més zones d’esbarjo i “l’ideal seria que estiguessin a menys de 10 minuts caminant, per poder gaudir de l’espai”. Noel Duque afirma que “els pipicans estan a menys d’1 km entre ells, garantint que tothom tingui accés, els números no reflexen això, i potser s’hauria de valorar també”.

Els districtes 1 i 4 són els que concentren més zones d’esbarjo, amb 5 i 4 respectivament. El districte 6 acumula 3 zones, i els districtes 3 i 5 només disposen d’una cadascun.
De moment, els districtes 2 i 7 no disposen de cap zona habilitada per passejar els gossos: “Estem valorant afegir nous espais mixtes, amb horari restringit,a espais com la Plaça Catalunya i a la Plaça de Joan Santamaria, per cobrir les necessitats d’aquests barris”, explica el regidor de Benestar Animal. També es contempla afegir més pipicans a Les Fonts i a Les Arenes.

S’ha de tenir en compte, a més, que molts parcs ja compleixen amb la finalitat d’espais de lliure circulació tot i no tenir encara el permís, “volem evitar multes”, explica el regidor. A més, l’Anella Verda satisfà les necessitats de molts propietaris de gossos, per tant la demanda de més àrees no és latent entre la ciutadania, segons l’Ajuntament.

Terrassa se situa a la cua de les zones de lliure circulació de gossos
To Top