La Policia Municipal de Terrassa i tècnics digitals han parlat aquest dijous a estudiants de Formació Professional (FP) sobre l’assetjament escolar, físic i cibernètic, explicít o de llarg recorregut. Molt de compte amb les xarxes, i amb la complicitat del silenci.
L’entrega de la intimitat per fases va de bracet moltes vegades amb l’assetjament, abans (fa molts anys) només físic, ara també virtual. No sols pot cremar el present, aquesta imatge que pengem, aquest contacte amb un desconegut al qual considerem amic sense saber qui és. L’ombra de la nostra presència en el món virtual persisteix i persistirà. S’ha dit mil vegades, però cal insistir i en això han insistit aquest dijous policies i tècnics especialitzats en seguretat cibernètica que han participat en la jornada “Internet: com fer-ne un ús segur i a quins perills ens enfrontem”, impartida per agents de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat (URMEC) de la Policia Municipal i per mentors digitals aportats pel Departament d’Educació.
L’Alan es va suicidar la nit de Nadal
La jornada, una més de les impulsades pel cos local, aquest cop juntament amb el servei d’Universitats, s’ha celebrat al Vapor Universitari amb l’assistència d’alumnes d’FP de l’escola Edgar i l’institut Santa Eulàlia. S’ha parlat dels protocols de prevenció, detecció i intervenció davant de l’assetjament i el ciberassetjament entre iguals, de les eines per combatre’ls.
Perquè les ponències han incidit en un i l’altre, en l’assetjament de tota la vida i el seu modern vessant, el ciberassetjament, i en les pràctiques de seguretat per minimitzar el risc de l’ús de les xarxes; i s’ha recordat que l’Alan es va suicidar als 17 anys, una nit de Nadal, perquè no suportava les mofes i els atacs per la seva orientació de gènere, perquè l’Alan va ser víctima d’aquesta conjunció de complicitats, aïllaments, sobrenoms, amenaces, humiliacions, insults i silencis que conformen l’assetjament, l’implícit i l’explícit, i que en aquests temps s’allarguen en el món virtual.
Uns atacaven. Altres callaven. Allò va ser un “crim social”, com el va definir la seva mare. El cas de l’Alan ha estat un dels exposats per les policies Maria Àngels i Ana. Ha estat un dels missatges que han deixat ancorats en els seus seients, i pensatius, els alumnes, fins i tot aquells que semblaven menys convençuts. Les policies-ponents han subratllat la necessitat de lluitar contra “la sensació d’impunitat” dels assetjadors i sobre un aspecte que sovint passa desapercebut: sempre podem ser víctimes, “perquè sempre hi haurà algú que troba una feblesa en nosaltres”.
La jornada, una més de les impulsades pel cos local, aquest cop juntament amb el servei d’Universitats, s’ha celebrat al Vapor Universitari amb l’assistència d’alumnes d’FP de l’escola Edgar i l’institut Santa Eulàlia
I les xarxes socials ofereixen sovint aquesta sensació d’impunitat, que no passa res, que tot queda en aquest tèrbol anonimat d’internet. La Policia Municipal crida l’atenció sobre una aresta d’especial gravetat: per exemple, el “grooming”, aquest acostament de pederastes per aconseguir imatges eròtiques amb què fer xantatge a les seves víctimes menors, en el seu afany per aconseguir favors sexuals.
Tapeu les càmeres
No hi ha vareta màgica, però sí eines per reduir el risc d’aquestes accions delictives que moltes vegades fan ús de les connexions a videojocs per al contacte: “Cal usar cadenats i perfils privats, i no donar les contrasenyes excepte als pares. No reveleu dades com l’edat o el sexe, i vigileu amb el ‘nick’. No accepteu seguidors que no sabeu qui són. No pengeu fotos en llocs públics i coneguts, per evitar la geolocalització. I tapeu les càmeres de la ‘webcam’, sempre”.
En l’àmbit virtual es ventilen moltes d’aquestes situacions “que hem naturalitzat, i no són normals”, ha destacat Maria Àngels poc abans que l’alumnat visionés un vídeo amb un exercici amb 20 alumnes que havien d’escriure en la pissarra els insults, de debò o de broma, que havien rebut o havien sentit. “Nan de merda, barrufet”, paraules que fan mal, més del que sembla. Després havien d’apuntar tres qualitats dels seus companys. Les cares s’anaven trasmudant amb la conclusió: “Molts més heu rebut més insults que compliments”, deia la veu del narrador.
Les víctimes han de tenir clar que no són culpables, i intentar bloquejar els sospitosos, exigir que parin i demanar ajuda a famílies i docents. I guardar proves. I, tots, pensar molt bé què pengem en aquests temps en què la Intel·ligència Artificial s’entrena amb nosaltres, com han subratllat els mentors digitals. El Departament d’Educació n’ha destinat a Terrassa quatre dels 120 que ha incorporat a la xarxa de centres públics de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa, subvencionada pels fons europeus Next Generation, és millorar la competència digital dels centres, dels docents i l’alumnat.
El 18 d’abril, la policia local tornarà a la càrrega: celebrarà una jornada sobre suicidi juvenil. Sobre l’Alan, sobre molts altres, sobre la normalització del que no pot set normal, I sobre els silencis culpables.