Maria Roger i Joan Mena porten junts vuit anys i, com moltes parelles joves que viuen la seva relació entre el romanticisme, la lògica i el practicisme, tenen clar què volen per a ells. El matrimoni sempre els ha semblat un punt excessiu.
El mateix els passa al Henry i la Carlota. Es van conèixer fa cinc anys en un projecte solidari a l’Orient Mitjà i ara, després de conviure un temps a la ciutat, tenen clar que la millor manera de consolidar la relació i fer front al Brexit -ell és ciutadà britànic- és registrant-se com a parella estable.
Les dues parelles han decidit incorporar aquest any 2024 la seva relació al Registre de parelles de fet de la Generalitat. Com elles, 743 parelles terrassenques ho van fer durant l’any 2023, un exercici rècord en el registre de relacions estables.
Per primera vegada, la inscripció de parelles de fet ha igualat a Terrassa la xifra de matrimonis, que s’ha situat en una mitjana de 730 cada any. Les unions tradicionals, que han patit una davallada important les darreres dècades, semblen estabilitzar-se a la ciutat. L’opció de les parelles de fet, però, no ha deixat de créixer des de 2017, any en què la Generalitat va crear el Registre.
L’any 2023 ha estat un exercici extraordinari pel que fa al registre de noves parelles de fet a la ciutat. 734 van quedar registrades entre gener i de desembre, una xifra que pràcticament duplica les de l’any 2022 i les que van fer els tràmits l’any 2021. Als exercicis anteriors, només el 2019 es van superar els 300 registres.
El boom de les parelles de fet és una realitat. En data de 31 de desembre de 2023 hi havia registrades a Catalunya 2.404 parelles terrassenques i un mes més tard, el dia 1 de febrer de 2024, ja eren 71 més: 2.475. Les dades revelen que durant el mes de gener de 2024 es van inscriure al Registre una mitjana de dues parelles terrassenques cada dia.
El boom de les parelles de fet es viu a les notaries i als despatxos especialitzats en dret de família. La lletrada Laura Dubà, que comparteix el bufette Verum Advocats amb Andrea Lázaro, confirma que “s’ha incrementat el cas de parelles que volen formalitzar la situació de manera oficial i inscriure’s al Registre de parelles de fet. Per temes de successions, pensions de viudetat, també quan un dels membres de la parella és estranger”.
Pel seu despatx passen “parelles joves, entre 25 i 45 anys la majoria, en primeres i segones relacions, amb fills i sense, en proporció similar homosexuals i heterosexuals, totes amb un perfil social i econòmic molt transversal”.
També es donen casos de parelles madures, que sumen dècades de convivència i què “arriben al despatx i expliquen que no ho havien fet abans perquè no sabien que podien registrar com a parelles de fet”.
Dos anys de convivència
A Catalunya, es poden inscriure com a parelles de fet dues persones si sumen dos anys de convivència ininterrompuda, si durant la convivència tenen fills en comú o si formalitzen la relació en escriptura pública davant de notari.
A Catalunya la legislació gairebé equipara la figura del matrimoni i la parella de fet. Malgrat això, queden encara algunes diferències i la simple inscripció al Registre de Parelles Estables no equipara totalment la situació al matrimoni. Dos exemples: han de sumar cinc anys de convivència per tenir dret a una pensió de viduïtat; I les parelles de fet no tenen l’opció de presentar una declaració conjunta com sí que la tenen els matrimonis.
El model de parella de fet viu un moment d’efervescència social, però, tal com passa amb els matrimonis, les relacions també s’acaben. Durant 2023 es van extingir al Registre de parelles de fet de Catalunya 141 parelles estables a Terrassa. De les 2.404 inscrites entre 2027 i 2023, 311 ja s’han registrat com a extingides.
Mercè Mira, advocada de família, mediadora, advocada col·laborativa i presidenta de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF), explica que “abans, la majoria dels casos que arribaven al despatx eren per separacions i divorcis, i ara són les parelles estables. En el seu cas, “la majoria no estan inscrites”.
La lletrada posa sobre la taula els reptes que planteja el Registre de parelles estables de la Generalitat. “El problema és que el registre no és constitutiu. És un registre informatiu i això dóna lloc a problemes, per exemple, a l’hora de cobrar la pensió de viduïtat”.
És en el moment de la separació, apunta Mira, “quan les parelles prenen consciència de la situació”.
Si les parelles de fet tenen fills menors d’edat, el procediment per la separació s’equipara al matrimoni i els conjugues poden optar pel mutu acord o la via contenciosa. “Si no hi ha fills i vols una compensació, si hi ha béns en comú, cal iniciar un procediment judicial, com entre dos particulars”, apunta Mira.
Sigui com sigui, la millor opció si es descarta el matrimoni és, coincideixen a dir les parelles i les lletrades, és la inscripció com a parella de fet. L’advocada Mercè Mira recorda una frase de Napoleó que il·lustra la siutació: “Si passes de la llei, la llei passa de tu”.
“Portem tota la vida junts i creiem que haviem de fer el pas”
Marta Martínez i Xavier González sumen 25 anys de vida en comú i han fet el pas de registrar-se com a parella estable aquest mes de febrer. La seva és una història de segones oportunitats que ha sortit bé i no ho han dubtat: el dia 7 de febrer anaven al notari a formalitzar els tràmits que els donen la categoria de parella de fet.
“No ho havíem fet abans per la mandra de fer tràmits i papers”, explica en Xavier González (59), cap d’equip en una empresa de seguretat. “En el nostre cas- comenta- jo tenia pendent el tràmit de divorci del meu matrimoni anterior i calia fer tota la burocràcia”. Convençuts de la decisió de fer-se parella de fet, “em vaig posar en marxa. Jo ja estava separat. La meva exparella va dir que sí al divorci i ho hem fet tot de tirada: divorci, inscripció de la parella de fet i testament”.
Xavier Martínez: “No ho havíem fet abans per la mandra de fer tràmits i papers”
Marta Martínez (59), auxiliar d’infermeria, explica que el seu ha estat “un tràmit discret, en privat. No calia dir-ho a ningú”. Per a tots dos “la parella de fet és com un matrimoni pràcticament. Vam pensar que si ens passava alguna cosa, portem tota la vida junts i havíem de fer el pas”.
Marta afegeix que “com a parella de fet tot és més fàcil que si estàs casat, que si les coses van malament has de passar per una separació i un divorci”.
Tant la Marta com el Xavier venien de parelles anteriors. Ell d’un matrimoni i ella d’una parella estable, que mai es va inscriure donat que en aquell moment no hi havia Registre de parelles estable a Catalunya. En aquesta segona oportunitat ni s’han plantejat l’opció del matrimoni.
Marta Martínez: ““La parella de fet és com un matrimoni pràcticament. Vam pensar que si ens passava alguna cosa, portem tota la vida junts i havíem de fer el pas”
Ni ells, ni els seus fills, expliquen. Dos dels tres s’han registrat ja com a parelles de fet. “Un per convicció i l’altre perquè de moment els sembla la millor opció. D’aquesta manera guanyen temps per fer guardiola si volen més endavant celebrar un casament”.
Vint-i-cinc anys després d’estrenar-se com a parella ho tenen clar- “Ha estat molt positiu”, diu ella. “Tenir la Marta al costat és el millor que m’ha passat a la vida”, rebla el Xavier. Xavier.