La situació és preocupant, però els cossos policials hi estan a sobre. A sobre de tres cases ocupades il·legalment, en les quals viuen els delinqüents que assalten vehicles estacionats a les Arenes-la Grípia-Can Montllor de Terrassa. A sobre dels set “narcopisos” als quals es dirigeixen els sospitosos i en els quals es ven droga a canvi dels objectes sostrets en el camí. En un parell de mesos han estat detingudes set persones, algunes d’elles diverses vegades: 28 detencions en total. La xifra de robatoris des de principis d’any en el sector afectat és de 56. Una altra inquietud: els traficants, que accepten efectes com les garrafes d’oli a canvi d’estupefaents, estan “tallant” (adulterant) la cocaïna amb fentanil.
Responsables dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Municipal de Terrassa han comparegut aquest divendres davant els mitjans de comunicació per donar resposta pública, a més de la resposta que han donat al carrer, a les queixes generades per la inseguretat a les Arenes-la Grípia-Can Montllor des de principis d’any, quan es va detectar un alarmant increment de robatoris amb força a l’interior de vehicles. “El risc zero no existeix, però tots dos cossos policials estan treballant intensament per solucionar el problema”, ha declarat Patricia Reche, regidora de Seguretat.
Els Mossos d’Esquadra van denunciar aquest dijous un individu que havia robat cinc garrafes d’oli per comprar cinc paperines de droga
Ni l’Ajuntament ni els Mossos d’Esquadra han rebaixat la importància de les queixes per inseguretat. No han minimitzat el neguit veïnal per aquesta razia nocturna que s’ha encebat en cotxes estacionats en aquest barri. I en uns altres, com passa en altres localitats amb un delicte qualificat de menys greu, amb uns detinguts que, malgrat la seva multireincidència, tornen a actuar en sortir del Palau de Justícia.
A les Arenes s’ha disparat la xifra de robatoris en vehicles: en van ser denunciats 16 el gener, 29 al febrer, 11 en el que portem de març. “Són molts”, ha reconegut Marc Caparrós, intendent dels Mossos d’Esquadra a Terrassa, abans d’informar de les 28 detencions acumulades en aquests dos mesos i escaig. Els individus detinguts són set. Un, per exemple, ha sumat nou detencions. La tasca policial no dona els resultats desitjats, ha recalcat Caparrós, perquè els autors d’aquests delictes “menys greus” reincideixen. Així de cru.
Tres cases ocupades
La policia, tant els mossos com el cos local, va més enllà: intenta treballar l’origen de tot plegat. I l’origen, almenys en el que a la competència policial i al treball delimitat en l’àmbit geogràfic es refereix, està en els llocs on viuen els delinqüents: ho fan en tres cases ocupades pròximes als punts on es perpetren els delictes. Són immobles propietat de grans tenidors que la policia i l’Ajuntament controlen i sobre els quals s’actuarà en breu. Per als grans propietaris que en són els titulars aquestes finques “són només un número”, però per a l’Ajuntament i els terrassencs “són un problema”, ha recalcat Reche.
Un altre punt d’atenció: els set pisos en els quals es distribueixen drogues. Són els llocs als quals acudeixen els lladres després d’assaltar vehicles (o després de furtar en establiments) i en els quals els traficants s’han despullat de manies en l’intercanvi: accepten articles per la dosi de droga: cocaïna, crack, haixix. Aquest dijous, per exemple, els Mossos d’Esquadra van interceptar i van denunciar a un individu que acabava de robar cinc garrafes d’oli per canviar-les per cinc paperines. Caparrós ha aprofitat la compareixença per cridar l’atenció sobre la irrupció del temut fentanil a Terrassa: alguns traficants usen aquesta substància per tallar la cocaïna. La dependència provocada en el consumidor és altíssima.
La necessitat del judici
“La taula de cooperació entre els dos cossos tracta de manera especial el problema de les Arenes, que tenim molt localitzat. L’atacarem en tots els àmbits possibles”, ha apuntat Antoni Flores, intendent major de la Policia Municipal. Els responsables policials han sol·licitat col·laboració als ciutadans. Col·laboració perquè avisin quan vegin moviments sospitós, però col·laboració, també, quan se sigui víctima d’un robatori: “Molts denunciants no es presenten en el judici. Demanem que ens acompanyin en el procés. Si no és així, resulta difícil que la Justícia adopti mesures preventives contra els multireincidents”. Si el marc jurídic ja no ofereix respostes adequades a aquest fenomen, la situació es complica encara més.