Terrassa

Més de 34.000 euros en multes a gent de fora per abocar residus a Terrassa

La presència residus dipositats per persones o empreses de fora de la ciutat preocupa els serveis municipals i irrita els veïns

Laura Hernández/ Javier Llamas

Qui aboca residus a Terrassa? Doncs no només els terrassencs. Ho fan particulars i activitats de fora de la ciutat i sovint de manera irregular, bé carregant la bossa de les escombraries al cotxe i dipositant-les als contenidors dels barris perifèrics, o gestionant malament els residus dels comerços o a les obres.

Entre gener i octubre del 2023, l’Ajuntament va obrir 116 expedients a particulars i activitats de fora de la ciutat i va interposar multes per valor de 34.051 euros. La majoria a persones (5) i activitats (36) amb domicili a Barcelona, a Sabadell (6) o fins i tot a Madrid (6), però l’estadística mostra que Terrassa ha expedientat i sancionat a infractors de fins a 38 municipis diferents.

Per tipus d’infracció, la majoria corresponen a persones o empreses que no han gestionat correctament els residus comercials -44-, seguits dels abocaments vinculats a les obres i a les activitats a la via pública (33). Els barris del Centre i Ca n’Aurell concentren la majoria d’aquests expedients, 24 al primer i 15 al segon.

La tercera irregularitat més flagrant és la modalitat que més molesta els veïns, el dipòsit dels residus procedents d’altres municipis als contenidors de la ciutat.

Sovint són persones cansades de la rigidesa de models com el porta a porta, que carreguen les seves bosses i les llencen a Terrassa per evitar la sanció a casa. Llencen escombraries domèstiques, restes de poda, mobles i estris. Elements que fan nosa o bé els incomoda llençar al seu municipi i que acaben a les bateries de Terrassa.

L’Ajuntament ha localitzat alguns d’aquests punts calents i ha començat a sancionar. Començant pel nord de la ciutat.

Concretament al Pla del Bon Aire, al carrer de Mataró, s’han entregat sis comunicacions informatives (pas previ a la sanció) i s’ha interposat una multa de 200 euros a un veí de Sabadell. Una mica més a munt, al Pla del Bon Aire Residencial, concretament a la cruïlla de la carretera de Matadepera amb el carrer dels Ametllers, s’han interposat dues sancions de 200 euros per dipositar residus fora dels contenidors.

També s’ha advertit (carta informativa) per abocaments a la urbanització de Can Palet de Vista Alegre i al barri de la Cogullada, en els dos casos brossa procedent d’Ullastrell. I a Els Caus, on s’han detectat dipòsits de residus procedents de Vacarisses.

El Pla del Bon Aire protesta

Aquesta setmana, les queixes dels veïns per aquests abocaments han passat de les xarxes socials al carrer. Residents del Pla del Bon Aire, cansats de veure cotxes de Matadepera aturar-se per dipositar la bossa d’escombraries al barri, han decidit protestar, fer pública la seva queixa.

Els missatges de les pancartes, exhibides primer en la calçada, de manera ordenada, i després penjades en balcons, han estat inequívocs: “Matadepera, si de premis voleu presumir, no tireu les vostres escombraries aquí” i “Matadepera, no volem les vostres escombraries en el nostre barri”.

Els veïns del Pla del Bon Aire van protestar dimecres passat contra una pràctica que pateix el barri, com a mínim, des del 2019: “Veïns de Matadepera baixen els seus residus al Pla del Bon Aire contínuament, la qual cosa omple els contenidors de manera no prevista. Alguns els deixen directament fora dels recipients”, resumeix l’associació veïnal, que ha sol·licitat a l’Ajuntament una reunió a tres bandes: l’entitat, el consistori terrassenc i el de Matadepera. La protesta feta dimecres, adverteixen, pot ser l’avantsala de mesures més contundents si no hi ha solució.

El problema el pateix també el veïnat del Pla del Bon Aire Residencial (Pla del Garrot) i altres sectors de Terrassa pròxims a la “frontera” de la ciutat amb municipis veïns. Dies enrere, expliquen els residents, es va produir un forcejament físic entre un veí i un visitant que acabava de llançar escombraries de mala manera al Bon Aire.

“Hi ha de tot. Estan els que introdueixen cada residu en el seu lloc, per fraccions, els que no ho fan i els que directament obren el maleter del vehicle, treuen les escombraries i les deixen en qualsevol lloc. Aquest últim comportament és el més habitual”, declara un portaveu de la junta de l’associació, cansat que el combat quotidià per conscienciar el mateix veïnat, amb cartells en diferents llengües, es vegi entorpit per l’actuació de persones que no són de la ciutat.

La situació s’agreuja els caps de setmana, “quan no hi ha servei de recollida porta a porta a Matadepera”, amb restes d’alguna celebració, o amb restes de poda. Punts situats als carrers de Mataró, de Sabadell, de Vilafranca del Penedès o d’Arenys de Mar són els més problemàtics, diuen.

Un dels problemes més importants d’aquest fenomen radica en la capacitat de les bateries de contenidors del barri. Estan dimensionades per a la població del sector. Per exemple, recipients de 3.200 litres per a 205 habitatges. “Amb els abocaments procedents de l’exterior, els contenidors de l’orgànica s’omplen abans del que es preveu”, comenten els veïns.

To Top