Els drets de les dones han fet un salt endavant al món desenvolupat, on el feminisme afronta avui una nova amenaça que qualla entre les generacions més joves i que domina les xarxes socials. “Neguen la violència masclista i les desigualtats amb dades”, va denunciar ahir la regidora de Polítiques de Gènere Lluïsa Melgares, en el discurs previ al debat “Som agents de canvi per la igualtat de gènere” al MNACTEC, que va centrar l’acte institucional del 8M.
La regidora va mencionar “les mentides” d’una extrema dreta que arrelen entre els adolescents i alimenten un corrent negacionista creixent. “El 54% de joves entre 14 i 25 anys creuen que el feminisme ha anat massa lluny”, va dir Melgares, per a qui “ara més que mai cada dia hem de treballar pels drets de les dones i ser més visibles, encara que a alguns sectors els molesti”.
Mercè Guiu: “No donem per fet que els drets s’han aconseguit, perquè en un gir històric els podem perdre”
Al debat van participar Mercè Guiu, escriptora i activista en l’àmbit de les capacitats diverses i membre de prou Barreres; la influencer Maria Murnau, la presidenta del Club de Rugbi Carboners de Terrassa, Marie Teixidor, i Sara Cuentas, escriptora, activista i investigadora.
“No domen per fet que els drets s’han aconseguit, perquè en un gir històric els podem perdre”, va advertir Mercè Guiu, que va fer una crida “a mantenir-se en la lluita feminista. Les grans revolucions són les perseverants”, va dir.
Maria Murnau va admetre el repte que suposa pel moviment feminista combatre discursos de l’extrema dreta a les xarxes, on “es mouen millor, amb missatges simplistes i negacionistes, que consoliden actituds. Ells no estan obligats a de construir idees, a enfrontar-se a actituds preconcebudes”. Davant d’aquesta realitat toca “entrar, combatre amb missatges sintetitzats. No podem permetre que desmuntin el feminisme”.
Maria Murnau: “L’extema dreta es mou millor a xarxes socials amb missatges simplistes i negacionistes. Hem d’entrar i combatre. No podem permetre que desmuntin el feminisme”
Per Marie Teixidor, el repte està també “a les llars i a les empreses. Ens ho hem de creure. Hem d’estar convençudes que podem canviar les coses”.
Sara Cuentas va ser l’encarregada d’obrir el focus del debat amb el feminisme decolonial. La investigadora va convidar a abandonar la bombolla del món desenvolupat “i pensar en global. El feminisme afronta molts desafiaments, no només la defensa dels drets de les dones a Europa”