Terrassa

Comença la preinscripció escolar a infantil i primària

El grup d’experts del sistema educatiu planteja estudiar la recuperació de la sisena hora, més docents i més atenció a la vulnerabilitat

La consellera d’Educació, Anna Simó, amb el coordinador del grup d'experts, Jesús Vinyes / ACN

La preinscripció escolar per als alumnes del segon cicle d’infantil i per als de primària ja ha començat. El tràmit tornarà a ser totalment telemàtic i es pot fer des d’aquest dimecres i fins al 20 d’aquest mes. Per als estudiants d’ESO, la preinscripció començarà divendres i acabarà el mateix dia que en les etapes anteriors.

La llista amb la puntuació provisional es coneixerà el 17 d’abril i des d’aquell dia fins al 22 es podran fer reclamacions. El 25 d’abril es publicarà la llista baremada i el 30 es farà el sorteig per als casos d’empat. La llista d’assignacions finals es donarà a conèixer el 10 de juny i la matriculació es podrà fer del 18 al 26 de juny.

En el cas del batxillerat, les sol·licituds es podran presentar del 18 al 25 d’abril, la publicació de les assignacions serà el 20 de juny i la matriculació del 21 de juny a l’1 de juliol.

Recuperar la sisena hora?

L’inici de la preinscripció escolar va coincidir ahir amb l’entrega a la consellera d’Educació del document de propostes d’actuació per millorar el sistema educatiu del Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives, coordinat pel terrassenc Jesús Vinyes.

El grup planteja elaborar un estudi sobre la recuperació de la sisena hora als centres públics, per tal de determinar si l’equiparació horària pot ser un factor d’equitat del sistema. També proposa més docents, potenciar la seva formació, més personal d’atenció a l’alumnat, més estabilitat d’equips, normativa i econòmica; i més suport als més vulnerables.

El grup va començar a treballar al gener, arran dels resultats del darrer informe PISA que revelaven un empitjorament dels resultats entre els alumnes catalans en matèries com matemàtiques i llengua i ha estat format per 18 experts de la comunitat educativa entre els que hi ha docents i representants de les direccions dels centres, les famílies, l’àmbit acadèmic i el món local.

Jesús Vinyes coordinarà l’equip que proposarà millores al sistema educatiu

El document final està estructurat en sis línies d’actuació i més d’un centenar de propostes. Tot i això, n’hi ha 18 que marquen com a prioritàries i que s’haurien d’aplicar ja el curs vinent.

Entre aquestes, promoure un pacte nacional per a la inclusió i l’equitat, identificar i definir els aprenentatges bàsics per a cada cicle, incrementar el personal de suport no docent en funció de les necessitats de l’alumnat i augmentar les aules d’acollida, tot revisant el model.

També plantegen la necessitat de millorar la comunicació entre centres i famílies, prevenir l’abandonament prematur des del primer cicle d’ESO, elaborar un estudi del model de formació dels docents que s’incorporen al sistema, determinar un percentatge màxim de renovació de plantilla per centre amb l’objectiu d’estabilitzar equips docents i crear un sistema d’incentius per a aquesta estabilització en centres d’alta i màxima complexitat.

La consellera ha explicat que tot just havia rebut el document i s’ha compromès a estudiar-lo a fons i determinar quines mesures es poden aplicar ja, quin pressupost hi destinarà i en quin calendari.

De la seva banda, Vinyes ha explicat que les mesures que han plantejat són aquelles en les que hi havia consens entre tots els membres del grup, que ha reconegut que partien de postures diferenciades en alguns temes. Sobre aquelles mesures sobre les que no hi havia evidències, el grup ha demanat estudiar-les. Entre aquestes hi ha per exemple la petició de l’estudi dels diferents horaris lectius de l’entorn i dins del sistema educatiu, per tal de determinar si les diferències entre la concertada i la pública per la sisena hora poden tenir efectes en els resultats.

Jesús Vinyes: “Necessitem més recursos per atendre l’aprenentatge dels nouvinguts”

To Top