Terrassa

Milers d’estudiants trien futur a Terrassa

Recorregut per la fira d’orientació professional, que aplega un centenar d’expositors

Visitants a la fira aquest dimecres al matí / LLUÍS CLOTET

Segurament se superarà la xifra de 8.000 assistents de l’any passat. La Fira d’Orientació Professional Tria Futur, per a alumnat de secundària de Terrassa, s’ha obert aquest dimecres, i prosseguirà dijous, amb gairebé un centenar d’expositors i una allau de visitants.

El Reda té 15 anys i les coses, sembla, ben clares: “M’agradaria ser policia”. I més clares encara: “Però també tenir un parell d’empreses”. El Reda s’ha interessat per les seves opcions de futur a l’estand de la Policia Municipal de Terrassa, doncs el cos local també disposa del seu espai en un esdeveniment que ha arribat enguany a la seva cinquena edició (la tercera presencial), que se celebra en el recinte firal i que segurament superarà aquest 2024 la xifra de visitants del 2023, que va fregar els 8.000. Es tracta de la Fira d’Orientació Professional Tria Futur, una mena d’aparador de centres de formació i empreses als quals l’alumnat de secundària de Terrassa pot acudir per intentar buidar les incògnites plantejades en un moment crucial de la seva vida. El Tria Futur ha començat aquest dimecres, i continuarà aquest dijous, 7 de març.

Una de les xerrades programades a la fira / LLUÍS CLOTET

“La majoria de persones que s’acosten al nostre estand senten la vocació de ser policia des de fa temps”, apuntava Maria Àngels, membre de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat (URMEC) de la Policia Municipal. La paritat, almenys en el Tria Futur, fa honor al terme: 50% nois, 50% noies. Després, la realitat dicta altres percentatges, i contra aquestes proporcions desiguals, molts més agents homes que dones, lluita la policia.

Uns visitants, com el Reda, sortien de la fira amb la seva convicció reforçada, “a vegades al saber de l’estabilitat funcionarial”, deia la Maria Àngels. Uns altres arrufaven les celles quan s’assabentaven que per ser policia municipal a Terrassa, com ocorre als Mossos d’Esquadra, no n’hi ha prou amb haver acabat l’ESO. Però el primer pas ja l’havien fet. El Reda l’ha fet: “Des de petit ja em cridava molt l’atenció ser policia. De moment, vaig bé en les notes, amb un 7,88 de mitjana”, comentava aquest alumne de l’Institut Santa Eulàlia.

El Recinte Firal acull una mostra que posa en contacte el món de l’educació i el de l’ocupació

A uns pocs metres, l’institut del Reda informava de la seva formació professional (grau mitjà i superior) en activitats físiques i esportives: de guia en el medi natural i de temps de lleure a condicionament físic, passant per “ensenyament i animació socioesportiva”. El professor Ricard Miquel i la seva companya Marina Arenas orientaven als adolescents. Molts d’ells són jugadors d’equips de futbol base atrets pel reclam de dedicar-se a l’esport.

/ LLUÍS CLOTET

El Lucas i el Pablo portaven les butxaques plenes de fullets mentre la Dunia ensenyava el seu currículum nou i unes alumnes feien massatges a d’altres en un taller de demostració d’una escola, i sonava a la porta del recinte la música que punxaven DJ d’un institut. S’analitzaven els nivells de glucosa. “Cures auxiliars d’infermeria”, es llegia en un rètol informatiu. Diversos joves s’arremolinaven davant de l’estand d’una escola d’hostaleria.

A les 10.30 hores ja havien entrat en l’equipament 1.000 persones. El recinte del passeig del Vint-i-dos de Juliol era un formiguer mentre els impulsors d’aquest certamen municipal, amb presència dels serveis d’Educació, Joventut, Universitats i Foment de Terrassa, recorrien les instal·lacions per comprovar el desenvolupament d’una iniciativa que enguany s’ha distribuït seguint el model de fira FPcat. “Consisteix a agrupar els expositors en nou sectors, cadascun d’ells amb la seva part formativa i la laboral. Així es procura la interacció entre tots els agents”, explicava Verónica Ruiz, cap del servei de projectes i processos de Foment.

I a la tarda

Una riuada d’alumnes baixava al migdia pel passeig de les Lletres després de visitar la fira. Una altra pujava cap al nord. La mostra es reprendrà aquest dijous amb el mateix horari: de 9 a 13.30 i de 15 a 19, una franja horària, la de tarda, de la qual fan ús especialment famílies que acompanyen els seus fills per intentar posar llum als dubtes propis de l’edat. No tothom ho té tan clar com el Reda. El sector químic té el seu espai, fins i tot l’automobilístic i el de fabricació de teixits. I l’Ajuntament disposa de punts d’orientació, els POP, on tècnics assessoren de manera individual els alumnes en mitja dotzena d’espais.

/ LLUÍS CLOTET

La fira posa en contacte el món de l’educació i el de l’ocupació. Expositors n’hi ha 91, organitzats en 93 estands, en un esdeveniment que aplega 40 centres de formació (FP, escoles d‘idiomes, universitats…), 27 empreses, serveis municipals i 20 entitats. El projecte Terrassa Tria Futur es completa amb la Mostra d’Ensenyament, que s’adreça específicament a alumnat de 4rt d’ESO i es durà a terme del 13 al 21 de març a tres llocs: La Baumann, el casal cívic Francisca Redondo i el centre cívic President Macià, a més d’un espai virtual permanent.

Empresa busca treballador per rentat de vehicles

És com un “First dates” però seriós, sense ostentacions d’espectacle fútil, que quedi clar. Per primera vegada, diverses empreses (15 de les 27 participants) faran, o han fet aquest dimecres, entrevistes de treball in situ per cobrir 49 ofertes de feina. Allà estaven, en un espai especial, Cristian Yagüe i Jesús Sol perfilant els últims passos per a la contractació, per part de l’empresa del segon, d’un treballador. El Cristian és tècnic de Foment, el servei municipal que canalitza les inscripcions als processos de selecció a través del portal terrassaocupació.cat, i efectua la preselecció, i convoca els aspirants. La mostra inclou un “speed dating”; és a dir, un espai de “cites ràpides” en el qual diverses empreses aprofiten la mostra per contactar amb visitants.

Jesús Sol és responsable d’Enetservi, una empresa de Terrassa creada en el 2006 amb una paroràmica es podria dir que visionària. Quan encara no es parlava, com ara, de sequera en termes d’emergència, Enetservi apostava per un segment nou: rentat de vehicles de tot tipus a domicili, però rentat en sec. “L’estalvi és de 150 litres d’aigua per vehicle”, resumia el Jesús en un recés de la seva activitat com a empresari al Tria Futur.

Cristian Yagüe i Jesús Sol, reunits / LLUÍS CLOTET

Havia entrevistat les dues persones que es postulaven per cobrir el lloc que l’empresa ha generat: “Fins ara treballem amb autònoms, però volem créixer”. I la feina oferida és per obrir el ventall de clients, per depassar la frontera del servei només a empreses i abastar també el terreny dels particulars.

De moment, busquen una persona i, pel que sembla, l’han trobat amb la col·laboració de Foment. “Hem dut a terme el procés per seleccionar dues persones de les deu candidates inicials, tenint en compte el perfil específic que buscava l’empresa”, explicava el Cristian mentre el Jesús assentia a l’altre banda de la petita taula rodona, com de cafeteria, on tots dos es van reunir per estudiar els expedients i el resultat de les entrevistes (mitja hora cadascuna). “Analitzem les competències, l’aprenentatge i l’adquisició de coneixements, la iniciativa i la planificació i l’organització”, assenyalava Cristian Yagüe.

L’afortunat “estarà de pràctiques 16 dies, per comprovar com es desenvolupa”, afegia Jesús Sol, que va saber de l’ajuda que li podia subministrar Foment de Terrassa “gràcies a uns familiars que buscaven feina i van contactar amb aquest servei”. La seva empresa, agregava, ha rebut “un gran suport, personalitzat”. Amb aquest suport “veus que no estàs sol”.

Diana Mónica Ocos, 43 anys

“És com tornar a començar després del batxillerat”

“M’agradaria canviar de sector, donar la volta a la meva vida”. No sols d’adolescents es nodria el Recinte Firal aquest dimecres. La Diana Mónica té 43 anys i neteja de nit una residència . “Vull aprofitar cursos que he realitzat. He cursat amb Foment un d’elaboració de productes farmacèutics i m’agradaria dedicar-me a això ara que els fills són més grans”. És, diu, “com tornar a començar després de fer el batxillerat”, explicava minuts abans d’enfrontar-se a una entrevista.

Dunia El Khaouadi, 19 anys

“Vull treballar quan abans millor. M’urgeix”

Va venir a Terrassa des d’Esplugues. No va acabar l’ESO. Es va quedar a segon. “Estic a la cerca de treball i de cursos. Però vull treballar quan abans millor. M’urgeix”. La Dunia ha visitat la fira de la mà de Foment. Primer vol trobar feina “per necessitat”, com a venedora, com a cambrera, en l’àmbit de le neteja. Té experiència com a caixera de supermercat. “M’agradaria especialmente el món del comerç. M’hi sento més còmoda”, diu.

Dani Salazar, 33 anys

“Tenim la intenció que les persones que formem segueixin amb nosaltres”

Dani Salazar és responsable del projecte que la seva empresa, Kanguro, duu a terme a Terrassa. Aquesta xarxa de recollida i enviament de paqueteria vol ajudar el petit comerç oferint-li convertir-se, de manera addicional a la seva activitat, en “punts conveniència”. Ha obert una unitat per formar 15 persones (amb contracte i remuneració) per treballar de teleoperadores: “Volem que aquelles persones que formem segueixin aquí, treballant amb nosaltres. Aquesta és la nostra intenció”.

Marc Besora, 16 anys

“Sempre hi haurà automatismes industrials”

“Estudio sistemes elèctrics i automatismes, un cicle formatiu de grau mitjà. Fent dual, espero acabar els estudis en dos anys”. Al Marc, estudiants dels Salesians, li costa contenir la passió en les seves explicacions sobre present i plans de futur. Aquest dimecres, també informava companys d’altres centres: “Aquest àmbit m’ha interessat de sempre. El meu pare era electricista. A més, crec que té un bon futur: energia solar, domòtica… Sempre hi haurà automatismes industrials”.

To Top