Terrassa

Galileu i Arquimedes: les propostes damunt la taula

La notícia de l’ampliació del perímetre de la ZBE arriba coincidint amb la reunió mantinguda dilluns per la plataforma veïnal Salvem Galileu/Arquimedes amb el regidor de Territori i Sostenibilitat Xavier Cardona, sobre l’eliminació del trànsit de pas als dos carrers. El tinent d’alcalde ha posat sobre la taula mesures a mitjà i llarg termini i va acordar amb els veïns concretar propostes a curt en una nova trobada a l’abril.

Els veïns diuen que estan disposats “a negociar i a parlar”  pero recorden que estan “esgotats. Les propostes que hem escoltat són a llarg termini i poc efectives – explica el portaveu de la plataforma Enric Domènec-. Demanem accions efectives per eliminar el trànsit de pas”. Ara, els residents donen una rtreva al govern fins el dia 15 d’abril, quen esperen  poder parlar de mesures d’aplicació immediata. “Si no hi ha una resposta eficient, tornarem a la protesta”, adverteixen.

Aquestes són algunes de les mesures sobre la taula del Govern per pacificar el trànsit de Galileu i Arquimedes. Algunes d’elles afronten reptes que dificulten la seva execució o l’ajornen indefinidament.

El govern ja treballa la reforma de Galileu i Arquimedes

L’alcalde Jordi Ballart va anunciar a l’estiu que revertiria l’urbanisme tàctic dels carrers de Galileu i d’Arquimedes, després de comprovar que els terrassencs no utilitzen els itineraris per a vianants pintats al paviment. Serà necessari buidar de trànsit els dos carrers per a transformar-los en vies pacificades, però els equips tècnics d’Urbanisme han decidit iniciar ja el procés per a redactar el projecte de reurbanització de les dues vies. “Els primers estudis ja s’estan fent”, avança el regidor Xavier Cardona. “Volem pacificar els dos carrers, convertir-los en vies més amables, incorporant arbrat que aporti ombra i minimitzi l’impacte de les altes temperatures”. En paral·lel, està en marxa un estudi sobre la qualitat de l’aire als dos carrers del que “esperem tenir resultats a l’abril”.

Nova rotonda al Cándido que porti a la ronda de Ponent

És una solució a mitjà termini que confirma el paper clau que ha de jugar la Rambleta en la nova mobilitat a Terrassa. Sobre la taula de la regidoria de mobilitat hi ha el projecte d’una nova rotonda davant de l’hotel Don Candido que permetria conduir el trànsit cal a la ronda de Ponent, alliberant la rotonda del Dorè de bona part del trànsit que suporta. Aquesta obra forma part del Pla de Millora Urbana que transformarà la Rambleta i la primera façana de la ciutat, un projecte que podria començar a caminar aviat amb l’edificació dels primers habitatges. Una altra rotonda, la prevista a l’eix de les autopistes C-58 i C-16, permetria alliberar la rotonda del Doré del 40% del trànsit. El projecte l’ha d’executar la Generalitat, que ja ha deixat clar que aquest nus no entra de moment a les seves inversions en infraestructures.

Nova sortida dels pàrquings per la Rambla

Una de les mesures per evacuar vehicles de l’eix dels carrers d’Arquimedes i Galileu que continua sobre la taula del govern és permetre als cotxes estacionats als pàrquings del Raval i de la plaça del Progrés sortir per la Rambla. Aquesta mesura aniria acompanyada d’una revisió semafòrica de l’eix dels carrers de Galileu i d’Arquimedes com a eina per regular i agilitzar el trànsit.

El nus de les alternatives

Objectiu, desviar el trànsit de pas Com fer que els conductors que utilitzen Galileu i Arquimedes com a via de pas triïn una alternativa? L’executiu explora altres rutes “sense tensar la xarxa secundària”, apunta Cardona. Ja està clar que desembossar Galileu carregarà Faraday i Severo Ochoa a Ca n’Aurell, i a l’altra banda de la Rambla, els carrers de la Rasa i Mare de Déu dels Àngels. El govern valora totes les alternatives i els seus impactes.

Una ronda de Ponent més àgil i completa

L’objectiu de desviar bona part del trànsit de pas del centre de la ciutat per la ronda de Ponent torna a estar sobre la taula. Mobilitat estudia la possibilitat de modificar la xarxa semafòrica per guanyar agilitat i evitar embussos. Ja són molts els conductors que trien aquesta alternativa, però altres la rebutgen donat que continua sense estar resolta l’entrega a les autopistes.

B-40, sortida a les Aymerigues

És una altra alternativa a llarg termini. L’Ajuntament demana al Ministeri de Transports un nou enllaç de la B-40 a les Aymerigues que obri una sortida directa a les autopistes als barris de l’oest de la ciutat. Fins ara el MITMA ha dit que no, però ara el govern municipal intenta que el nou enllaç entri a formar part del projecte de la ronda Nord fins a Sabadell i Castellar, que dibuixarà la Generalitat i finançarà Madrid.

La Rambla, en “stand by”

L’obertura esperarà La proposta municipal d’obrir la Rambla a la circulació de 7 a 9 del matí per desembossar Galileu i Arquimedes ha aixecat algunes crítiques i els veïns tampoc la veuen com una solució. En aquest context, el govern ha decidit aparcar de moment la decisió i traslladar el debat a la redacció del Pla de Mobilitat. La mesura pretenia ser una solució ràpida a la saturació de les hores punta del matí a Galileu.

To Top