El dia 21 de març se celebrarà a Terrassa la jornada “La dona i la IA“, que organitzen l’Ajuntament de Terrassa, l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (ESEIAAT), l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (EUIT), l’EUNCET Business School, la Facultat d’Òptica i Optometria (FOOT), el Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITEM), l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) i la Càtedra Unesco de Sostenibilitat.
Durant la jornada, que tindrà al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) entre les 10 i les 14 hores, es debatrà sobre els reptes que la intel·ligència artificial (IA) ens planteja com a societat des d’una perspectiva interseccional de gènere, oportunitats i amenaces. L’objectiu de la iniciativa és preparar i assentar les bases del congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH 25 que, amb caràcter bianual, celebrarà la seva quarta edició a Terrassa l’any vinent. Així, i al llarg de les diferents activitats programades, es presentaran ponències i treballs que permetran avançar els continguts del congrés del 2024, així com conèixer l’estat actual, l’evolució i les novetats en els àmbits i temàtiques que s’abordaran.
El regidor d’Universitats i Transferència del Coneixement, Pep Forn, destaca que “en aquesta nova edició, volem aprofundir en què suposa la intel·ligència artificial respecte a la intel·ligència humana i abordar el tema des de diferents perspectives científiques i des de la perspectiva interseccional de gènere». El regidor afegeix que «un dels objectius principals de les jornades i del congrés és despertar les vocacions científiques i tecnològiques entre les joves. Actualment, només el 16% dels i les professionals que treballen en àrees STEAM són dones i treballem per intentar capgirar aquestes xifres amb la complicitat del teixit universitari de la ciutat”.
La jornada «La Dona i la IA» estarà conduïda per la periodista Mariola Dinarés i s’ha estructurat en tres grans àmbits: Dones, Comunicació i la IA; Dones, Ciència i Tecnologia i IA; i Dones, Salut i la IA.
Per la seva banda, la regidora de Polítiques de Gènere, Lluïsa Melgares, explica que «amb iniciatives com la jornada del pròxim 21 de març o el congrés que celebrarem l’any vinent, volem donar a conèixer accions per promoure la igualtat de gènere en la IA, així com les oportunitats i amenaces que se’ns plantegen des d’una perspectiva interseccional de gènere».
La Jornada Dones Ciència i Tecnologia està adreçada a la ciutadania en general, entitats, col·lectius, institucions, empreses, professorat i alumnat, així com a personal municipal i de les administracions i a totes les persones que hi estiguin interessades. L’assistència és gratuïta, però cal fer la inscripció prèvia a través de la pàgina web municipal.