En els últims anys, l’Hospital de Terrassa ha passat d’atendre una població potencial de 160.000 persones a 240 000 i ha duplicat la seva plantilla. Tot, al mateix edifici que acull l’activitat assistencial des del setembre de 1989, data de la inauguració del centre a Torrebonica. Tres llargues dècades després, el Consorci Sanitari de Terrassa té sobre la taula un pla especial per a incrementar l’edificabilitat que ja ha fet arribar a la Generalitat.
El document preveu el creixement de l’Hospital de Terrassa amb un edifici annex que acolliria les consultes externes i altres serveis com els administratius. El pla està en fase de redacció i de moment ha transcendit que s’executaria per fases.
El projecte obre la porta a la possibilitat de dotar l’Hospital de Terrassa d’un aparcament soterrani, al subsol del nou edifici. És una de les alternatives que avaluen les institucions implicades – la Generalitat (60%) i l’Ajuntament (40%), com a integrants del consell del CST- i el mateix CST, que ha pres la iniciativa del pla especial.
Reunió clau
El projecte per ampliar l’Hospital de Terrassa és un dels temes que es van abordar ahir a la reunió que van mantenir l’Ajuntament i la gerència del CST, amb una representació del comitè d’empresa, en qualitat de convidat. La trobada havia d’abordar el problema de la saturació de les urgències i, sobretot, desencallar els tràmits administratius per a la instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital i l’ampliació provisional del pàrquing.
Ajuntament, CST i comitè d’empresa es van reunir ahir i van sumar esforços per agilitzar les obres del pàrquing i l’ampliaciò del centre
El tema es va “desencallar” i tant l’Ajuntament com el CST van valorar ahir com a “molt positius” els avenços en els calendaris dels projectes. El comitè d’empresa també va celebrar “el canvi de discurs del govern municipal i la predisposició”. Els treballadors havien mantingut divendres a la tarda una reunió de més de dues hores amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el seu equip de govern, on van plantejar les seves reivindicacions.
Pel que fa a l’aparcament, “els tràmits han estat complexos per tractar-se de sol no urbanitzable –comenta la regidora de Salut, Laura Rivas–. L’Ajuntament està fent tot el possible per agilitzar. Esperem que l’ampliació de l’aparcament, ara en obres, estigui enllestida l’abril i que la tramitació del projecte de les plaques fotovoltaiques es resolgui el juny i les obres puguin començar el juliol”.
L’aparcament provisional ara en construcció, a tocar de l’N-150, funcionarà fins a quatre anys– explica la regidora Rivas–, cosa que “permetrà mantenir l’oferta de places un cop acabin les obres dels equips fotovoltaics, que duraran uns deu mesos”.
Agilitzar la tramitació
Pel que fa al Pla especial per a l’ampliació de l’Hospital de Terrassa, “estem oberts a agilitzar al màxim els tràmits. Ara la Generalitat ha de donar el vistiplau a tirar endavant el pla i hem proposat que ens passin una memòria simple per anar avançant feina –assenyala Rivas–. Estem alineats amb el comitè d’empresa i amb el CST. A l’Ajuntament tot és predisposició”.
La regidora de Salut recorda que “l’Hospital de Terrassa és l’únic que no ha crescut els darrers anys. Per la ciutat –afegeix–, són prioritaris els projectes urbanístics del consorci, tant l’aparcament com l’ampliació, i donem tota la prioritat”.
La reunió d’ahir a l’Hospital de Terrassa va permetre desencallar la situació i fixar un calendari de seguiment dels projectes. La primera trobada està prevista per a després de Setmana Santa.
Un CUAP provisional i més ràpid
La saturació de les urgències de l’Hospital de Terrassa, la manca de recursos i de personal són una reivindicació dels treballadors que porta l’Ajuntament a explorar “diverses casuístiques amb CatSalut”. En l’horitzó hi ha el projecte d’una nova àrea bàsica de salut a Terrassa, amb un CAP i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), que no seran una realitat abans de 2027.
Laura Rivas: “Ens ha decebut no veure cap partida per al CAP i el CUAP als pressupostos de la Generalitat”
“Ens ha decebut no veure cap partida a les inversions de la Generalitat per a 2024”, apunta la regidora Laura Rivas. El govern municipal, diu, busca ara un edifici adient a la ciutat “que oferiríem al CatSalut perquè obri el CUAP de manera provisional, avançant d’aquesta manera el calendari. Ja anem tard”. L’executiu vol ara valorar bé l’emplaçament i l’edifici