Per què no hi ha passos de vianants a l’illa eixamplada al Centre de Terrassa? Veïns i comerciants demanen tenir en compte la reposició d’aquests senyals horitzontals per incrementar la seguretat viària. L’Ajuntament no ho contempla, de moment.
El problema
Els vianants, alguns per instint defensiu adquirit per l’hàbit de l’ensurt, uns altres per capacitat reactiva perquè ve un cotxe, s’agrupen per caminar al costat de les façanes, perquè no sempre és segur caminar pel centre del passeig del Comte d’Ègara malgrat que ja és un tram per als vianants. I en arribar a la intersecció amb el carrer del Passeig, on abans hi havia un pas de vianants i ara, amb la novetat urbanística, no n’hi ha, moltes vegades creuar amb seguretat depèn de la cortesia del conductor de torn. Veïns i comerciants de la zona, i molts usuaris, reclamen que es torni a pintar allà un pas.
“El millor seria tornar a posar el pas de vianants. Aquesta cruïlla és molt perillosa”, diu Zhongmiao He, responsable del Cafè Passeig
L’inici de la transformació revolucionària del passeig del Comte d’Ègara es va afrontar al gener del 2023 i va acabar a la tardor, però els primers mesos de l’ampliació efectiva de l’illa per als vianants del Centre en aquest sector han provocat reaccions desiguals, i la veritat és que moltes persones caminen per la zona extremant la precaució personal, sobretot els més assidus del sector, un dels més transitats de Terrassa, amb milers d’usuaris cada dia. Basta romandre uns minuts a la cantonada del passeig amb el carrer del Passeig per palpar una successió d’ensurts.
El tram nord del passeig resta prohibit per als vehicles particulars, per la qual cosa aquests han de transitar només pel tram sud. En acabar el trajecte del passeig, no poden baixar (excepte els autoritzats, és clar) pel carrer de la Font Vella i han de girar a la dreta per travessar el passeig i pujar pel carrer del mateix nom.
Abans anàvem amb tranqul·litat per la vorera, sabent quin era l’espai de cadascun”, destaca Miquel Bertrand, veí de la zona
Una placa avisa, amb un missatge que els veïns consideren “confús”, que comença un tram de preferència per als vianants, però no són pocs els conductors que no veuen aquesta placa o, si la veuen, no li fan gaire cas. En arribar a la intersecció ja no hi ha pas de vianants com abans. Una dona gran està a punt de ser atropellada per un turisme i, quan aquest passa, la dona rondina, i se li entén tot. Una jove empeny un cotxet de nen petit i ha d’aturar-se perquè el cotxe que arriba a l’encreuament no ho fa. Un camió de repartiment estacionat en la vorera completa l’escena.
Insults
“Fa uns dies un conductor va parar en sec quan jo creuava i em va insultar després de recriminar-me que jo no sabia per on anava”, explica Miquel Bertrand, un veí, excomerciant i actiu batallador per la cosa pública al Centre. Bertrand és molt crític amb els resultats de la transformació urbanística. “En primer lloc, el pas de vianants ha estat substituït per dues plaques (una d’avís inicial, l’altra indicant que s’acaba el tram per als vianants) que ningú entén. En segon lloc, abans anàvem amb tranquil·litat per la vorera, sabent quin era l’espai de cadascun, de vianants i de vehicles. Ara, mira…”, diu.
I en aquell moment passa a tota velocitat un patinet elèctric, seguit d’una bicicleta de repartiment en direcció contrària, mentre un turisme arriba pel passeig, i el camió segueix a la cantonada. “Això és el ‘salvi’s qui pugui’. Molts veïns pagaríem diners de la nostra butxaca perquè el passeig tornés a ser com abans”, deixa clar el Miquel mentre assenyala un altre patinet a tota pastilla, i quatre furgonetes aparcades “fora de l’horari de repartiment”.
“Aquest és un tram amb molta afluència de gent i molts conductors hi arriben despistats”, comenta Isabel Marín, responsable de la botiga de roba Sol
“En aquest encreuament ja hi ha hagut atropellaments”, agrega. Zhongmiao He, responsable del Cafè Passeig, situat just a la cantonada de Comte d’Ègara amb el carrer del Passeig, ha estat testimoni, diu, “d’unes quantes discussions”, d’enfrontaments a crits i a imprecacions entre conductors i vianants. “El millor seria tornar a posar el pas de vianants perquè molts cotxes no deixen passar les persones. Alguns arriben de la corba a molta velocitat. L’altre dia, un va espantar una dona gran a en tocar el clàxon amb molta força perquè volia passar abans ell “, recorda Zhongmiao He.
Tot just en aquest moment, mentre parla el Zhongmiao, un home al volant d’un tot terreny esquiva un vianant perquè condueix amb una sola mà mentre amb l’altra manipula un telèfon mòbil. “Hem parlat amb responsables de senyalització de l’Ajuntament i ens han dit que prenen nota de les queixes”, afegeix Bertrand.
“Aquest és un tram amb molta aflùencia de gent i molts conductors hi arriben despistats. Cal un pas de vianants, clarament, per coherència, perquè no hi ha cap desnivell de paviment que separi calçada de vorera”, indica Isabel Marín, responsable de Sol, una botiga de roba del passeig
No està previst
L’Ajuntament, no obstant això, no es planteja canvis a curt termini. És una qüestió de base, de principis normatius i urbanístics. Assegura que no té previst pintar un pas de vianants en aquest encreuament perquè, en tractar-se d’una àrea de vianants, aquests “sempre tenen preferència” i són els vehicles qui han de parar i cedir-los el pas. Tot l’àmbit està uniformitzat en una sola plataforma, per la qual cosa els transeünts són els teòrics “amos” del carrer, però la pràctica diària mostra un catàleg d’inseguretats i la necessitat d’agusar els sentits per evitar l’esglai o una cosa pitjor. “Aquesta cruïlla és molt perillosa”, resumeix Zhongmiao.
I els vehicles de transport
L’ocupació, gairebé diària, d’espais per part de vehicles de transport en aquest tram també ha provocat reclamacions. A la tardor passada, veïns del passeig del Comte d’Ègara i del carrer de la Font Vella van denunciar que el sector remodelat havia esdevingut “una plataforma de càrrega i descàrrega”. Marc Armengol, regidor del PSC, va canalitzar aquesta demanda en el ple municipal d’octubre, tot preguntant al govern quines mesures havia adoptat per evitar aquesta proliferació de vehicles de transport a la nova plataforma única.
El tinent d’alcalde de Territori, Xavier Cardona, va respondre que la seva àrea detectaria a quines hores es produeixen les parades i desplegaria “una tasca informativa” per dissuadir els transportistes. El 19 de gener, Cardona es va reunir amb representants del Gremi de Transports i Logística i va anunciar la intenció d’implantar una app mòbil aquest 2024, amb l’objectiu de millorar i fer més eficient l’ús de les zones de càrrega i descàrrega a la via pública. L’aplicació permetria als professionals del transport de mercaderies poder estacionar a les zones DUM de Terrassa només usant el telèfon mòbil, sense fer servir el parquímetre.
Altres sectors
Altres passos de vianants del Centre ha desaparegut amb la “revolució verda” que ha eixamplat l’illa de vianants. És cert, però, que aquests trams registren menys concurrència. La plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, objecte d’obres l’any passat, reoberta fa uns mesos, i també ja de plataforma única i terra de color vermell lleuger, n’és un. Allà ha desaparegut el pas de vianants al carrer del Passeig, entre el de Sant Joan i la plaça. Per aquí passen menys cotxes i menys gent que pel passeig, però això no ha evitat situacions de perill i algun accident.
El mateix senyal que a Comte d’Ègara avisa als conductors en lloc del senyal horitzontal pintat en la calçada, però no sembla suficient. “L’Ajuntament ens ha dit que n’estudien una solució. En un primer moment ens van explicar que si pintaven de nou un pas, els conductors pensarien que els vianants només podien passar per aquest pas, quan en realitat tenen preferència en tot l’àmbit”, comenta Joan Aguilar, responsable del bar Granja Catalana.
“Potser n’hi hauria prou, si no amb un pas com el d’abans, amb un avís més explícit a terra, un senyal que adverteixi als conductors que venen pel carrer del Passeig que han entrat en una zona de vianants, i que la preferència, en tot moment, és de les persones”, proposa Joan Aguilar. A la confluència del carrer de la Rutlla amb el del Portal Nou passa quelcom de similar.