Falten deu dies per acomiadar l’hivern meteorològic i aqusta nit toca tornar a agafar la bufanda. L’arribada d’un episodi de borrasques atlàntiques profundes i actives portarà a Terrassa episodis de vent i una brusca caiguda de 9 graus en les temperatures màximes, que se situaran els dies vinents al voltant dels 13 °C. Tornem a l’hivern per dir adeu a un mes de febrer de record.
I és que des de 1965 no s’havia viscut a la ciutat un mes de febrer tan càlid. En les darreres tres setmanes, en vuit dies s’han superat a la ciutat els 20 °C. La ciutat ha viscut una situació meteorològica pròpia del mes d’abril, de la primavera. Ahir dijous es van assolir els 21 °C a les 14 hores i avui, a la mateixa hora, el termòmetre no superarà els 13 °C.
L’episodi climatològic portarà diferents fronts atlàntics “amb vents de força 50, 60 o màxim 70”, explica el meteoròleg terrassenc Marc Silvestre. “Baixarem dels 22 °C als 13 °C i a mínimes de 5 °C, Tindrem fred? Sí, perquè venim de temperatures anormalment altes. Però tot i la baixada de gairebé 10 °C, tornarem al fred normal de l’hivern”.
Silvestre explica que el millor de l’arribada de les borrasques atlàntiques és que “es pot allargar tota la setmana vinent. Els models ens donen que l’episodi ens acompanyarà a finals de febrer i primers de març”. Fins i tot amb fred intens dimarts i dimecres de la setmana vinent, tot i que aquesta és una previsió que caldrà confirmar els pròxims dies.
I plourà? Doncs els meteoròlegs catalans celebraven dimecres entre ells els models que anunciaven aigua la setmana vinent, un escenari que s’ha anat desdibuixant. “Ara veiem un possible escenari de pluges dimecres al matí. Anirem veient”, apunta Silvestre.
L’hivern més càlid
L’hivern del 2023/24 s’incorpora al calendari com el més càlid de la història, també a Terrassa, amb una temperatura mitjana d’11,6 °C. Fins ara ho era el del 2020, amb una temperatura mitjana a la ciutat de 10,7 °C. “Fins i tot si els dies que falten per tancar l’hivern tornen a una temperatura pròpia de l’estació -explica Josep Maria Gibert, gestor de l’estació oficial a Terrassa de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC-, la mitjana hivernal seria també de rècord, 11,4 °C”.
No cal recórrer a les estadístiques del clima per certificar que aquest ha estat un hivern extraordinàriament càlid a la ciutat. Mànigues curtes a migdia i un entorn natural florit al febrer són proves d’un canvi climàtic en procés d’acceleració.
L’excepcionalitat s’ha convertit en norma aquest hivern. Els mesuraments certifiquen que desembre va tancar amb una mitjana d’11 °C i gener es va confirmar com el primer mes de l’any més càlid de la història amb 10,6 °C a Terrassa.
Febrer ha superat els registres i, fins ara, “acumula una mitjana de 13,3 °C a Terrassa, superant el rècord del febrer del 2020, amb 12,5 °C de mitjana”, informa Gibert.
El detall de les temperatures mostra la primavera anticipada que hem viscut des de principis d’any. El gener va registrar una màxima de 24 °C, amb tres dies per sobre dels 20 °C. Al febrer, la màxima va ser el dia 5 amb 23,9 °C i acumula vuit dies amb els termòmetres per sobre dels 20 °C.