La tos ferina manté en situació d’aïllament més de dues-centres persones a Terrassa, on la malaltia ha impactat a 12 escoles de la ciutat. Maria Rosa Sala confirma que no hi ha hagut cap complicació, els casos són lleus, i que poden augmentar els dies vinents. Alerta de la importància de la vacunació i de l’aïllament per frenar la transmissió.
Quina és l’evolució dels brots de tos ferina al Vallès i, en particular, a Terrassa? La darrera avaluació és de 205 casos a Terrassa aquest 2024, tots confirmats amb diagnòstic microbiològic. La majoria són casos lleus. No hi ha cap pacient ingressat. La majoria dels casos són alumnes vacunats, però també hi ha alguns adults.
Quina és la situació a les dotze escoles afectades pel brot a la ciutat? S’han incrementat els infectats, la situació s’ha estabilitzat o bé remet? No tots els 205 casos confirmats són a escoles, també hi ha casos aïllats o agrupats en famílies. El període d’incubació de la malaltia és de 4 a 21 dies. És una malaltia de transmissió respiratòria i molt contagiosa i, per tant, es preveu que hi hagi més casos.
Quants casos hi ha actualment a Catalunya? De moment, el 2024 hi ha 455 casos confirmats de tos ferina a tot Catalunya.
A què respon aquest brot de tos ferina? És el primer després de la pandèmia. Des de finals del 2023 hi ha hagut diferents brots de tos ferina a Catalunya. Durant la pandèmia les malalties infeccioses, com la tos ferina, van remetre probablement per les mesures adoptades per la covid. D’altra banda, la tos ferina abans de la pandèmia es presentava de forma cíclica cada 3 o 5 anys. És possible que ara també segueixi aquest patró.
Quin ha estat l’origen dels brots a Catalunya? Se sap si els contagis van començar a Cerdanyola, on es van detectar els primers brots, o bé a Terrassa, on actualment hi ha gairebé la meitat de les persones infectades a Catalunya? Hi ha hagut casos aïllats i brots a diversos municipis. En el moment en què es detecten casos i s’informa escoles i contactes, és més probable que hi hagi persones que reconeguin els símptomes, vagin als centres de salut i siguin diagnosticades de tos ferina. És molt important la informació als afectats i als seus contactes perquè facin el tractament i s’aturi la transmissió. A totes les escoles en què hi ha hagut malalts s’ha informat les famílies de les pautes a seguir.
Què fa que des de gener hi hagi a Catalunya 455 infectats, la meitat dels contagis que tot l’any 2023, que en van ser 530? Fins abans de la pandèmia, la tos ferina era una malaltia cíclica i de predomini de primavera i estiu. Caldrà veure quin és el comportament a partir d’ara.
Quines mesures ha pres el Servei de Vigilància Epidemiològica al Vallès i a Terrassa. Estan funcionant? El Servei de Vigilància Epidemiològica està realitzant un gran esforç de control i registre de tots els casos, prioritzant l’abordatge de les persones més vulnerables, especialment menors d’1 any i els seus cuidadors. És molt important que es diagnostiquin i tractin els malalts amb símptomes i que es protegeixin els contactes més vulnerables.
La majoria dels infectats són nens vacunats. Ha estat poc eficaç la inoculació? Ha influït que els casos siguin lleus? Efectivament, la millor mesura de prevenció és la vacuna i, per tant, és molt important també mantenir actualitzat el calendari vacunal en infants i en embarassades, concretament a la setmana 27 i 28 de l’embaràs. També és molt rellevant que les persones amb tos ferina s’aïllin a casa durant cinc dies. Quan hi ha casos en una escola, s’envia una carta a les famílies amb totes les recomanacions. Vull posar en relleu la importància també de la col·laboració i conscienciació sobre el diagnòstic de la malaltia de tots els metges assistencials, pediatres i metges de família, i dels serveis d’urgències.
La xifra de 45 brots a Catalunya aquest any s’ha de prendre com l’anunci d’un increment de la prevalença de la tos ferina els hiverns vinents? O podem estar al davant d’un episodi puntual? És massa aviat per preveure què passarà en el futur. Caldrà veure quin és el comportament de la malaltia a partir d’ara. El que és segur és que les mesures de control, incloses el diagnòstic i tractament dels malalts, així com l’aïllament escolar o laboral dels malalts, ajuden molt a baixar la transmissió d’aquesta malaltia infecciosa. Això, i per descomptat també la vacunació.