Els tres brots de tos ferina detectats la darrera setmana a Cerdanyola, amb 18 afectats, ja han arribat a Terrassa. A la ciutat hi ha dotze escoles on s’hi han detectat brots i a l’entorn s’han confirmat 200 persones més infectades, adults i infants, informen des del departament de Salut.
En tractar-se d’una malaltia de declaració obligatòria, el Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès ha activat els protocols corresponents i a les classes on s’hi han detectat contagis s’ha enviat cartes a les famílies. Salut informa que tots els casos detectats fins ara són lleus i no hi ha cap persona ingressada.
A les escoles, la detecció dels brots de tos ferina ha deixat a casa infants i professors. En l’àmbit educatiu amb clínica sospitosa (en cas de brot o existència de contactes vulnerables) s’ha iniciat tractament antibiòtic i infants i adults s’han absentat del centre educatiu durant cinc dies des de l’inici del tractament.
En les escoles i llars d’infants, la Unitat de Vigilància Epidemiològica pot recomanar la profilaxi en els contactes íntims de la classe i en els contactes dels esports d’equip.
Les mesures de control que es realitzen en cas de brot són, a grans trets, la recomanació d’aïllament i del tractament del pacient, a banda de les profilaxis antibiòtica i la vacunació dels contactes en cas que no estiguin al dia del seu calendari vacunal.
Catalunya viu una nova ona d’aquesta malaltia infecciosa des de la pandèmia. Hi ha hagut és una explosió de contagis amb més de 300 casos en el que portem de 2024. Així ho recull l’últim informe de la Agència de Salut Pública (ASPCAT), que explica que en 2023 es van registrar 530 i que enguany ja s’han registrat 342, en només un mes i mig. També ha incrementat la xifra de brots: dels 67 de l’any passat, en els 45 entre gener i febrer d’aquest 2024. Els brots s’han concentrat a la comarca del Vallès.
La tos ferina és una infecció respiratòria molt contagiosa, és causada per un bacteri (la Bordetella pertussis) i pot ser potencialment greu, sobretot en bebès. Encara que presenta símptomes similars a un refredat, pot provocar vòmits, diarrees i episodis de pèrdua de consciència en el pitjor dels casos.
Les pautes mèdiques contra aquesta malaltia estan establertes des de 1984 en el calendari vacunal sistemàtic. Des de llavors, s’administren dosi als dos, quatre i onze mesos. Als sis, 14, 40 i 65 anys es donen altres dosis de recordatori. No obstant això, i malgrat que la cobertura immunològica en els primers anys de vida ronda el 95%, en 2011 es va detectar un enorme repunt dels casos: la taxa d’afectats es va quintuplicar en un any, passant de 325 casos en 2010 a 1.572 en 2011. Des de llavors no baixa del miler de malalts a l’any i en 2015 va aconseguir un gran pic amb 3.435 casos, el més gran des que es va començar la vacunació en 1984. Aquell any va haver-hi 5.745 casos.
La tos ferina és una malaltia de caràcter cíclic i es detecta cada quatre o cinc anys. Els col·lectius que poden patir un quadre més complex són les dones embarassades i els nens menors d’un any.