Terrassa

Compte enrere per a la inauguració del Vapor Prodis

Les obres estan acabades i només falta equipar el centre, que obrirà portes el dia 18 de maig

Terrassa estrenarà en només dos mesos la nova seu de la Fundació Prodis al Vapor Cortès. L’entitat, que treballa en l’atenció i la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental o paràlisi cerebral, ja ha enllestit les obres a l’antiga fàbrica Filatures Matarí i té a punt el seu projecte renovat, que obrirà portes el dia 18 de maig.

Al Vapor Cortès, la transformació de l’antiga fàbrica tèxtil en un innovador equipament social és ja una realitat. Els treballs van començar el febrer del 2022 i, dos anys més tard, ja mostren la imatge del que serà un centre ocupacional obert a la ciutat, un equipament innovador que aposta per a la inclusió a través de la interacció social.

Interior de les instal·lacions del Vapor Prodis, dotat amb climatització natural i terra calefactat / Nebridi Aróztegui

El Vapor Prodis ja té a punt a la seva primera planta el nou centre ocupacional i l’espai “Fet a mà”, una mena de botiga/sala d’exposició on es mostraran tots els productes que elaboren els usuaris del centre. L’espai estarà obert a la ciutadania i especialment a les escoles i col·lectius que vulguin conèixer el projecte ocupacional i, alhora, explorar la transformació arquitectònica d’una antiga fàbrica.

El projecte del Vapor Prodis té el segell de l’estudi H Arquitectes, que ha transformat l’interior de l’antiga fàbrica tèxtil en un equipament càlid, funcional i acollidor, format per estructures de fusta d’avet que delimiten i configuren cada espai.

L’edifici té planta baixa i pis i, en aquesta primera planta, a banda del centre ocupacional i l’espai “Fet a mà”, se situa una de les novetats del projecte Vapor Prodis: l’àmbit per a les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), el primer a la ciutat.

Amb capacitat per a 25 usuaris, la unitat ja disposa d’aules TEACH, un menjador del silenci i un espai central, amb estructura de claustre, amb un jardí interior que contribuirà a crear un clima relaxat.

L’espai TEA ja camina

A dos mesos de l’obertura del nou servei, a Prodis “ja atenem de manera informal als primers usuaris de l’espai TEA”, explica Dani Jorquera, gerent de Prodis. Per a la posada en marxa d’aquesta unitat, la fundació ha comptat amb l’assessorament de la Fundació Ampans, especialitzada en l’atenció i inserció de persones amb discapacitat intel·lectual, i de MútuaTerrassa.

La primera planta acull també el centre de paràlisi cerebral de Prodis, que multiplica per tres la superfície actual; l’espai Art, el taller de pintura i ceràmica; i el nou restaurant de Prodis.

Aquesta és una altra peça innovadora del nou equipament, que vol esdevenir un gran centre d’inclusió on comparteixin espai els usuaris de Prodis i la ciutadania de Terrassa, com a usuaris de les activitats que acollirà el vapor. “La inclusió és això, que la ciutat interactuï amb les persones amb discapacitat. Que deixem enrere el model d’espais tancats per obrir portes”, afegeix Jorquera.

El restaurant 73 Finestres

El restaurant del Vapor Prodis ja té nom –73 Finestres– una marca que veu del nom del mític 7 portes de Barcelona, però incorporant la xifra de les obertures del vapor. El restaurant tindrà 40 places, entrada pel carrer del Bruc i serà també una escola que formarà cuiners i cambrers.

La façana del Vapor Prodis, al carrer de Josep Trueta, vista a través de la peculiar tanca de l’equipament / Nebridi Aróztegui

El Vapor Prodis com a espai interactiu, obert la ciutat, incorpora a la planta baixa, amb façana pel carrer de Josep Trueta, un teatre/sala d’actes amb capacitat per a 100 persones i un espai polivalent que funcionarà com a mercat d’economia social i que podrà acollir altres activitats. “És un espai diàfan on es podran celebrar esdeveniments, sopars d’empresa i altres –explica Jaume Maeso, gestor del Vapor Prodis–. Ja tenim un sopar reservat i ja podem dir que al Vapor Cortès passaran coses per la Fira Modernista i per Festa Major”.

El Vapor Prodis ocupa 4.400 metres quadrats al Vapor Cortès, dues de les seves 19 naus i un dels seus 8 patis. El projecte crea un passatge obert per als vianants, situat entre les dues naus i que tindrà un espai amb grades per actuacions, una mena de carrer intern que de dia permetrà arribar a peu al carrer de Josep Trueta.

El Vapor Prodis té un pressupost de 7 milions d’euros que es financen amb aportacions de l’Ajuntament, que ha cedir l’edifici, la Diputació de Barcelona i de la Generalitat, que dóna 3 milions a través dels fons europeus Next Generation. La Fundació La Caixa i la Fundació Manuel Lao contribueixen al finançament de l’obra, un 30% de la qual la paga Prodis via crèdit. En paral·lel, la campanya de micromecenatge “Jo vull un vapor”, suma 400 persones que, amb aportacions de 10 euros al mes, contribueixen a millorar l’equipament.

El “Model Terrassa”, tot un referent

“Volem ser un referent en el vessant comunitari. En gestionar un centre innovador i inclusiu, obert a la ciutat”, comenta la presidenta de Prodis, Isabel Marquès. Aquest objectiu està cada dia més a prop amb el final de les obres. Prodis vol exportar el seu projecte arreu, consolidar el que han batejat com a “Model Terrassa”. El nou Vapor Prodis, que atén 400 usuaris i 300 persones en formació, espera multiplicar l’oferta d’ocupació als seus usuaris en serveis com els de bugaderia, jardineria, restauració o control d’accessos.

To Top