Divendres a migdia es va obrir al trànsit el tram Viladecavalls-Olesa de la B-40 després de disset anys d’obres i, diumenge, dos dies després, l’autovia ja es posicionava com a la millor ruta entre Terrassa i el Baix Llobregat a Google Maps. El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible (MITMA) ha fet la feina d’informar puntualment i el navegador ha agilitzat la incorporació de l’autovia com a configuració predeterminada.
El mateix divendres a la tarda molts conductors de Terrassa van voler estrenar el trajecte entre la ciutat i Abrera, per a connectar amb l’A-2 i l’AP-7. Lluny de ser una via saturada, la B-40 va ser divendres i dissabte una autovia explorada, amb un degoteig constant de turismes i camions ocupats per persones que miraven a banda i banda, gaudint d’una perspectiva mai vista del territori i gaudint alhora de la nova infraestructura.
En cap cas, ni divendres ni dissabte es van poder assessorar del millor trajecte a través del navegador Google Maps, que encara no incorporava la nova ruta. De fet, ha estat tant el temps d’espera per estrenar-la que la majoria probablement tenien el recorregut memoritzat.
La recerca diumenge ja va ser positiva i els conductors van poder comprovar com el navegador de Google recomanava circular per la B-40 com a millor opció.
Per exemple, en un trajecte des de Terrassa a Creixell (Tarragona), la configuració predeterminada és per la B-40, l’A-2 i l’AP-7: 59 minuts i 80,04 quilòmetres. L’alternativa de fer el mateix viatge per la C-58 i l’AP-7 comporta 5 minuts més de trajecte (1.04 hores) i 96 quilòmetres (16 més). A l’opció amb peatge, per la C-16 i l’AP-7, el trajecte es redueix a 1 hora, similar als 59 minuts per la B-40, però fent més quilòmetres, 86,5.
Comprovació via satèl·lit
Com es va incorporar diumenge la ruta B-40 al navegador de Google Maps?
“S’han de seguir diferents passes”, explica Pau Maza, enginyer de sistemes audiovisual i estudiant de màster a l’Eseiaat, premiat per un projecte que desenvolupava un algoritme per millorar la ruta de les ambulàncies fins a casa del pacient, evitant fer marrades en serveis d’emergència.
“És el Ministeri de Transports el que informa el navegador dels canvis en la circulació per obres noves amb cartografia. Google comprova que el recorregut és real, fa un reconeixement d’imatge per satèl·lit i incorpora la configuració predeterminada d’acord amb criteris de màxima rapidesa“.
Al navegador, la ruta de la carretera de Martorell (C-243c) no apareix entre les alternatives. Tampoc ho feia abans, tot i que molts conductors la utilitzaven per estalviar-se fer volta per la C-58 i l’AP-7.
Tot apunta que, en el cas de la B-40, el procés de comunicació i certificació de la nova ruta s’ha fet prèviament a la inauguració del nou tram. Però no sempre és així.
Pau Maza cita com a exemple la nova rotonda de la carretera de Castellar, amb la BV-1248 cap a Sabadell. Fins a finals de gener, Google Maps encara indicava, uns metres abans, el gir a l’esquerra em direcció a Matadepera, una maniobra prohibida. És obligatori conduir fins a la rotonda perfer la maniobra. La raó és que “són tantes les obres que sovint han de fer cua a Google Maps”, explica Maza.