Terrassa

Tres Tombs per Terrassa amb Benedicció

La festa dels Tres Tombs s’ha celebrat aquest diumenge amb molta presència de terrassencs i terrassenques i amb la Benedicció dels animals a càrrec del vicari del Sant Esperit

Festa d'Els Tres Tombs aquest diumenge / Arnau Alcalà

Aquest diumenge Terrassa ha tornat a celebrar la festa d’Els Tres Tombs, aquest any amb una novetat. A tres quarts de dotze la cercavila ha iniciat pel Camí de Can Boada i a les 12.15 hores molta gent esperava la seva arribada a la plaça de les Magnòlies, al capdamunt de l’avinguda Josep Tarradellas. Ja s’escoltaven els picarols quan la cercavila ha començat a desfilar fins a la rambla d’Ègara. A les 9 hores del matí, però, els traginers, genets i acompanyants s’han aplegat al voltant dels dipòsits d’aigua de Can Boada per a celebrar el seu tradicional esmorzar de germanor.

L’expectació ha estat nombrosa. Algunes famílies esperaven amb entusiasme l’arribada dels cavalls i d’altres s’ho han trobat per sorpresa. Sigui com sigui, tothom qui es trobava a la rambla d’Ègara ha parat a observar la cercavila, que aquest any ha comptat amb nous carruatges típics d’oficis i tradicions de l’època i hi han participat al voltant de 200 persones, un total de 20 carros i carruatges, tirats per uns 25 cavalls. Els cavalls han carregat carbó, palla, llet, blat i llenya sota l’atenta mirada dels terrassencs i terrassenques, mostrant com era la vida rural i la tracció animal anys endarrere.

Festa d’Els Tres Tombs aquest diumenge / Arnau Alcalà

I enguany també hi ha hagut una altra novetat. Per primer cop s’ha fet la Benedicció, que ha anat a càrrec de Mossèn Jacob Espin, vicari de la Parròquia del Sant Esperit a la rambla d’Ègara, quan la cercavila ja anava de pujada. El vicari ha anat beneint els cavalls al seu pas i posteriorment, els animals domèstics que hi havia pel voltant. Les beneïdes d’animals són un element icònic de les desfilades dels Tres Tombs, que comencen a partir del 17 de gener, dia de Sant Antoni Abad, patró dels animals. Perquè la festa s’estengui el màxim possible, la Federació Catalana dels 3 Tombs s’organitza per visitar de manera ordenada cada ciutat i poble que els aculli.

Durant el recorregut un grup d’animalistes també ha desfilat darrere la cercavila, manifestant-se amb cartells en contra de la presència dels cavalls en esdeveniments d’aquest tipus. El grup manifestava “els animals no són esclaus”, “prou explotació animal” o “animals lliures”. Aquest fet ha obert debat entre alguns dels assistents.

To Top