Terrassa

Radiografia de disset anys d’obres

El dia en que s’ha obert al trànsit la B-40 entre Viladecavalls-Olesa, han trascendit algunes de les dades i episodis que han acompanyat les obres durant gairebé dues décades. Aquest és el retrat de l’interior de les obres:

El túnel
L’excavació ha estat manual, no amb excavadora, i ha avançat a un metre cada vuit hores, Va començar l’any 2015 i va acabar el 2017.

La seguretat
L’enllumenat del túnel s’adapta a les condicions exteriors per evitar l’enlluernament dels conductors. Un sistema de ventiladors treu el fum en sentit contrari a les retencions provocades i càmeres intel·ligents detecten persones caminant o vehicles circulant en direcció contrària.

Materials
S’han utilitzat 100.000 m³ de formigó, 100.000 tones d’acer, 200.000 tones de paviment asfàltic i s’han evacuat 2,5 milions de m³ de terres en les excavacions.

Estructures
Al tram Viladecavalls-Olesa s’han construït 7 viaductes de totes les tipologies, 4 passos superiors i cinc passos inferiors. Els tècnics i enginyers confessen haver “gaudit molt” d’una obra complexa on “hem tocat gairebé tots els aspectes de l’obra civil”.

Un abocador
Un dels ensurts de l’obra va ser la localització d’un abocador soterrani de residus. Es va desmantellar i les escombraries es van encapsular, amb un sistema de seguretat que, en cas de perforació o trencament, regenera el material de cobertura. L’abocador és a un lateral de l’autovia, en forma de muntanya i recobert de terres.

L’esllavissada
El 2019 el subsol de l’autovia, ja pavimentada, va cedir i l’autovia es va esmicolar. Un estudi del subsol, amb ajuda de la UPC, va permetre detectar l’origen freàtic i la reparació es va estendre de forma preventiva a 2 quilòmetres de l’autovia.

El paviment
És diferent de l’autovia que a l’interior del túnel. Allà és de formigó, un material inert al foc, molt més apropiat que l’aglomerat quan es tracta d’espais confinats.

Radiografia de disset anys d’obres
To Top