Els hospitals de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, de la qual forma part Terrassa, han incrementat notablement l’activitat aquest últim any. El 2023 han fet un 10% més d’intervencions quirúrgiques que el 2022, un 31% més de proves diagnòstiques i un 14% més de visites d’especialista. Així ho assegura el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que destaca que aquest augment es dona després de la posada en marxa del Pla de millora de l’accessibilitat a l’atenció sanitària.
“L’accessibilitat als hospitals ha assolit xifres de rècord –assenyala Arturo Míguez, gerent de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord. S’ha fet més activitat quirúrgica, s’han reduït les llistes d’espera i s’ha rebaixat el nombre d’operacions, proves i consultes fora de termini”. Míguez valora molt positivament l’esforç que han fet els professionals i les entitats proveïdores de la regió per aconseguir aquests bons resultats, sobretot pel que fa al compliment dels temps de garantia i la disminució de les llistes d’espera. “Hem recuperat l’activitat no urgent que va quedar demorada per la covid i hem superat la pandèmia i la postpandèmia”, assegura. “El 2023 ha estat un any extraordinari i seguirem treballant per mantenir el ritme el 2024, potenciant especialment la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària”, diu.
El balanç del Pla d’accessibilitat que fan des del Departament és “altament positiu”: el darrer any els hospitals de la regió han superat la barrera de les 90.000 intervencions quirúrgiques. El 2023 han realitzat 95.018 operacions –8.340 més que el 2022- i han aconseguit que el 100% de la cirurgia cardíaca, el 99% de la cirurgia oncològica, el 99,9% de les intervencions garantides (cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll) i el 99% de la resta de cirurgies s’hagin fet a termini, asseguren. Alhora, el Departament afirma que les operacions fora de temps s’han reduït un 80% en relació amb l’any anterior.
El temps màxim d’espera per a una intervenció a Catalunya, diuen depèn de la tipologia: entre 45 i 60 dies per a cirurgia oncològica; 90 dies per a cirurgia cardíaca; 180 dies per a operacions garantides, i 365 dies per a la resta.
Quant a les proves diagnòstiques, l’activitat als hospitals de la Metropolitana Nord ha passat de 225.989 proves el 2022 a 295.899 el 2023 (un 31% més) i les proves fora de termini han disminuït un 12%. Així mateix, les visites a l’especialista han passat de 434.073 el 2022 a 495.343 (un 14% més) i les consultes fora de temps s’han reduït un 9%.
“Els resultats aconseguits pels hospitals són especialment bons si es té en compte que no només han fet molta més activitat que el 2022 sinó que també han registrat increments força importants en les entrades en llistes d’espera”, indica Salut, que detalla que en proves diagnòstiques, les entrades de pacients al sistema han augmentat un 25% i en consultes externes, un 11%.
Les xifres de balanç d’activitat inclouen els hospitals de la xarxa pública de la Regió: Germans Trias, Municipal de Badalona, Mataró, Esperit Sant, Granollers, Mollet, Sant Celoni, Mútua Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa i Parc Taulí de Sabadell.
Atenció primària
En l’atenció primària i comunitària, els resultats del 2023 també mostren millores significatives. Un 62% dels usuaris han tingut visita presencial amb el seu professional assignat en 5 dies o menys, un percentatge que s’ha incrementat en 15 punts respecte el 2022. Pel que fa a l’atenció telefònica, un 85% de les trucades han rebut resposta en el primer intent i un 92% en les 12 hores posteriors. “S’ha avançat molt en l’accessibilitat presencial i telefònica als centres d’atenció primària gràcies a l’esforç dels professionals i les entitats del sistema”, destaca Arturo Míguez.
Per millorar l’accessibilitat de les visites de primària, el Departament de Salut implementarà aquest 2024 l’eina de programació per motius arreu de Catalunya. Es tracta d’un sistema que s’ha testat com a pla pilot el 2023 a 14 equips d’atenció primària distribuïts per tot el territori, 3 d’ells a la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord: Ronda Prim (Mataró), Martí i Julià (Badalona) i Barri Llatí (Santa Coloma de Gramenet).
Amb aquest mètode es defineixen fins a 285 motius de demanda de visita per part dels usuaris i es fixa quin és el professional més adient per donar resposta, el tipus de visita més oportú i quina demora pot arribar a tenir.
En les accions per a la millora de l’accessibilitat, Salut també ha treballat en el desplegament del programa Planifica’t –per al seguiment dels pacients crònics-, i seguirà monitorant els centres amb accessibilitat més baixa per aplicar-hi millores concretes.
El Departament de Salut va posar en marxa ara fa un any el Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària, amb una inversió per a tot Catalunya de 100 milions d’euros que quedaran com a estructurals per consolidar les millores d’accessibilitat al sistema.