Terrassa

Les biblioteques (una mica) amagades de Terrassa

Més enllà de les biblioteques municipals, moltes entitats de Terrassa tenen petites sales d’estudi i de consulta. Són oasis de calma, la majoria poc visibles, alguns d’ells amb l’encant del pas temps. Recorrem una dotzena de biblioteques per (re)descobrir-los

Sala d'estudis de l'Escola Industrial

Carrer de colom, 1
Escola Industrial
Sala d’estudis

Es troba al primer pis, precedida per un vitrall amb motius industrials, que data de 1927. I tot i que ja no hi quedi la fusteria dels mobles d’un temps, és una sala plena de significat: Durant la guerra, s’hi celebraven judicis sumaríssims. La sala d’estudis està oberta al públic no universitari, però sense possibilitat de préstec de materials (que funciona amb carnet).
De dilluns a divendres.

Carrer de sant Quirze, 2
Ateneu Terrassenc
Especialitzada en història local

L’Ateneu Terrassenc compta amb una zona de lectura, amb obres vinculades a Terrassa: els llibres de la Fundació Torre del Palau, exemplars de la revista “Vallesos”, anuaris de Terrassa… De dimarts a divendres, de 17 a 20 hores.

Carrer de Gabriel Querol, 21
Col·legi d’Advocats
Especialitzada en dret

L’ICATER acull a les seves dependències una biblioteca professional, molt específicament especialitzada en dret. Està il·luminada en làmpades bibliotecàries i té un espai per a infants. S’amaga darrere de LaFACT Cultural. Reservada per col·legiats.

Col·legi d’Advocats

Rambla d’Ègara, 270
MNACTEC
Especialitzada en patrimoni industrial

Inclou les col·leccions de les revistes “Eix” i “Vallesos”, els anuaris de Terrassa, els quadernets del MNACTEC, col·leccions de Diari de Terrassa… De dimarts a divendres, de 10 a 1 4 hores. Es recomana concertar cita prèvia.

Placeta de Saragossa, 2
Arxiu Tobella
Especialitzat en fotografia

L’Arxiu Tobella ofereix accés als múltiples fons particulars que ha recollit al llarg de les darreres dècades. També té una completa hemeroteca de premsa local històrica i actual, així com una biblioteca de temes i autors terrassencs formada per 5.000 volums que han estat donats de forma altruista a la fundació. De dimarts a divendres, de 15 a 19 hores.

Plaça Didó, 1
Institut del Teatre
Especialitzada en arts escèniques

La peculiaritat de la seu terrassenca de l’Institut del Teatre és que té vistes a la plaça Didó. L’accés és obert, sense necessitat de ser alumne del centre, ja que és part de la xarxa de la Diputació. Dilluns a dijous: de 10 a 15 i de 16 a 18 hores. Divendres: de 9 a 15 i de 16 a 17 hores.

Carrer de Montserrat, 136
Ateneu Candela
Especialitzada en assaig crític

La biblioteca ¡A Descolonizar, hermanes! inclou llibres d’assaig sobre antiracisme amb una perspectiva decolonial i transfeminista. Està impulsada per la llibreria Synusia i l’Ateneu Candela i està ubicada en la sala La Remezcla. De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 hores i de 18 a 21 hores.

Col·leccionistes de Terrassa

Rambla d’Ègara, 340
Associació de Col·leccionistes de Terrassa
Especialitzada en història local i col·leccionisme

La biblioteca es troba en el local de l’entitat, al segon pis de LaFACT Cultural. Tenen fons cedit per particulars, especialment relacionat amb documentació històrica terrassenca, a banda de revistes, cartes… Dimecres i divendres, de 18 a 20 hores.

Carrer de Baldrich, 268
Arxiu Comarcal
Especialitzada en història

L’arxiu compta amb obra consultable des del segle X fins a l’actualitat. També inclou el gruix de la documentació generada per l’Ajuntament. També hi ha molt fons donats per botigues, entitats, personalitats… En total, en filera recta, fan un quilòmetre de llargària. De dilluns a divendres, de 8 a 15 hores. A les tardes, amb cita prèvia: de 15.30 a 18 hores.

Arxiu Comarcal

Carrer de colom, 114
Escola Superior de Catalunya d’Arts Cinematogràfiques
Especialitzada en cinema

La mediateca de l’ESCAC està ubicada dins les instal·lacions del Vapor Universitari (no a l’anomenat edifici “Farinera”). El seu fons està format per més de 15.000 entrades, entre pel·lícules, llibres i revistes especialitzades en cinema. Al llarg dels seus 317 metres quadrats, està equipada amb impressora fotogràfica i amb VisualCorner (servei de recollida de carrets de fotografia pel seu revelat). De dilluns a divendres, de 10 a 20 hores.

Carrer de Vic, 3
Escola Oficial d’Idiomes
Especialitzada en idiomes

El Centre d’Autoaprenentatge va ser creada l’octubre de 1998. Els terrassencs que no siguin estudiants de l’EOI també poden llogar els materials, previ pagament d’una quota anual de 10 euros.
Dimarts, dimecres i dijous, de 10.30 a 12.30 hores i de 17.30 a 19.30 hores.

Les biblioteques (una mica) amagades de Terrassa
To Top