Terrassa

“M’obliguen a tornar a una ciutat encara en guerra”

Diana, una òrfena ucraïnesa de 16 anys, fa dos anys que està a Terrassa d’acollida, no vol tornar a Nikopol per la seva situació i tampoc amb una família que diu que la maltractava

La Diana ha fet un vídeo on explica la seva situació i els motius per no voler tornar a Nikopol

“Em dic Diana, tinc 16 anys, soc òrfena, soc d’Ucraïna i m’obliguen a tornar a Nikopol, una ciutat que està en guerra, i amb la família que vivia jo, que em maltractava”. Són les paraules d’una noia, a través d’un vídeo gravat per ella mateixa i que ha transcendit públicament, que va arribar gairebé fa dos anys a Terrassa, i que fins ara ha estat amb una família d’acollida. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que des de dilluns s’encarrega de la seva tutela, atén la reclamació de les persones amb qui vivia a la ciutat ucraïnesa, demanant que torni.

Persones del seu entorn més pròxim i del centre educatiu on està estudiant 4rt d’ESO, l’institut Ègara, s’han mobilitzat per evitar que la Diana hagi de tornar a un escenari completament perillós, pel fet que Nikopol és una zona on es dirimeix el conflicte entre Ucraïna i Rússia i pels maltractaments que la noia ha denunciat per part de la família que tenia allà.

En cap cas, es neguen que torni al seu país, però sempre que hi hagi una garantia que no serà en aquesta població on la guerra continua viva, i tampoc amb les persones que, segons ella, la maltractaven. Al vídeo, Diana reclama que aquí se sent molt estimada per la família que l’ha acollit, que ha fet amistats, que aquí té l’oportunitat d’estudiar i de treballar i que no entén com la fan tornar a un país que continua en guerra i que no està en condicions per viure, sense llum, menjar ni aigua. “No entenc per què volen que torni”, comenta.

La DGAIA no vol que el cas es converteixi en una problemàtica diplomàtica entre Espanya i Ucraïna i sosté, a més, que no li correspon la tutela oficial i només tenen una d’excepcional pel fet que el país de la jove està en guerra. Mont Busquets, directora de l’institut Terrassa i que està al costat de la seva alumna en aquest cas, insisteix que el que volen és que, si la Diana ha de tornar, que sigui “a un lloc segur” i no en un entorn de guerra.

De moment, divendres hi ha una vista als jutjats de Barcelona, ja que les persones de l’entorn de la Diana han posat el cas en mans d’una advocada. La intenció és que “un jutge escolti a la Diana” i que sàpiga de primera mà com afrontaria una possible tornada amb una família que, com ha explicat, la maltractava i “no m’estimava”.

Un altre cas al Vallès

En el mateix cas es troba l’Oleg, un nen de 14 anys, i germà d’acollida de la jove ucraïnesa de Terrassa, però que ha estat en una família d’acollida de la localitat vallesana de Palau-solità i Plegamans. La DGAIA també l’insta a tornar al seu país i el temor és que quan arribi allà acabi sent carn de canó de l’exèrcit ucraïnès.

To Top