Terrassa

Els balls de gitanes a Terrassa

Ja fa més de 10 anys que pels volts de Carnestoltes m’agrada escapar-me i anar a veure balls de Gitanes, una de les poques festes tradicionals del Vallès.

Assaig de dilluns al vespre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

(Per Jaume Maeso Simó)

Sempre m’ha agradat anar a veure les de Sant Cugat del Vallès, una de les més nombroses.

Així que ja tenia entre cella i cella portar aquesta tradició tan nostrada a Terrassa. A la ciutat ja teníem un grup que es diu Ball de Gitanes, però aquest és propi de la Catalunya Nova (Camp de Tarragona i Penedès), no les ballades de gitanes pròpies de la nostra zona, sinó un ball de cintes.

I és que com pot ser que es facin ballades de gitanes a la majoria de pobles i ciutats del Vallès i a la capital d’aquest no se’n facin?

I no penseu que em va ser fàcil, no va ser fins a l’any passat quan el dissabte de carnestoltes al migdia vaig enredar a la Raquel Sànchez (que en aquell moment era directora de l’Esbart Egarenc) a anar a veure el Ball de Gitanes de Sant Cugat i d’allà en vam sortir amb una idea molt clara. L’any que ve Terrassa tindrà la seva pròpia ballada popular de gitanes! I aquí ens teniu, un any després.
Hem agafat de model altres balls de gitanes d’arreu del Vallès i tot fent un poti-poti, podem dir que Terrassa ja té una coreografia pròpia que la ballaran més d’un centenar de balladores i balladors. Cent dotze per ser exactes, que fa gairebé dos mesos que amb dos assajos a la setmana preparen els diferents balls.

Però hi havia alguna cosa que em grinyolava. Era possible que hi hagués referències d’antics balls de gitanes a municipis com Sant Celoni, la Garriga, Granollers, Sant Cugat entre molts d’altres i a Terrassa no hi hagués res? Doncs tossut com soc, vaig començar a buscar informació fins a aconseguir una de les troballes de cultura popular més antigues a la nostra ciutat. Vaig trobar una referència d’un ball de gitanes a Terrassa fet per la visita que el rei Ferran VII va fer a la ciutat el 1828! Però arran d’aquella troballa i amb l’ajuda d’en Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa, hem trobat altres documents que parlen sobre els balls de gitanes que es ballaven a Terrassa per Carnestoltes durant els segles XIX i XX.

Assaig de dilluns vespre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La primera d’aquestes referències, la trobem en diferents manuscrits de la visita del rei Ferran VII quan el dia 10 d’abril de 1828 diu que “A las nueve dadas se presentaron SS.MM. al Mirador para ver los bayles que estavan prevenidos para danzar delante de sus Reales Personas, que fueron los siguientes: / 1º. El de Jitanos. / 2º. De jardineros” en aquest relat es fa referència a un ball de gitanos, però no ens diu el què era. Però en un altre manuscrit d’aquella mateixa visita llegim “[..] durante las comidas de SS. MM., tocaba una escogida música; y despues se presentaron á bailar dos comparsas de jóvenes de ambos secsos, compuesta la una de doce parejas vestidas de jardineros, y la otra de diez y seis parejas de arrieros lujosamente engalanados, ejecutando los primeros varias danzas pantomímicas, y los segundos al estilo del pais, que merecieron asi por su novedad, como por la ecsastitud de su ejecucion los mayores aplausos.” En aquest cas no parla de ball de gitanos, però si ajuntem les dues cròniques veiem com en una hi podem posar el nom i a l’altre se’ns descriu com és el ball, que ens podria ben servir per descriure-ho en l’actualitat.

També en un treball anomenat “Costums del Vallès” de 1890, del terrassenc Dr. Manel Soler y Camillo, quan ens parla de “Lo Carnaval de Tarrassa” ens diu que “Quan no hi havía encara cassinos los jovens perteneixian á algunas de las collas de la vila, entre las que recordo las dels […] Gitanos [..].” I fa una descripció del que ben podria ser un ball de gitanes “[…] y vestint tots los fadrins trajo negre general d’americana ab faixa de seda vermella […] y detrás d’ella, van los fadrins formant dos filereas [..]”.

A més, hem trobat altres referències de ballades de gitanes a Terrassa més recentment, concretament per la Festa Major de 1969, al Portal de Sant Roc on segons el diari Tarrasa Información, sota el titular “Tarrasa en fiestas” diu “La presentación en Tarrasa del constituyo un gran acontecimento popular”. I una ballada encara més recent feta l’any 1998 per diversos grups d’esbart a la Plaça Vella.

A tot això, ja podeu imaginar que ara mateix tenim tot de papers per revisar i algunes partitures, així doncs tot i haver trobat molta informació i poder assegurar que les Gitanes són una tradició ben terrassenca, a veure què més ens queda per descobrir. Així doncs, aquest dissabte farem la I Ballada Popular de Gitanes de Terrassa, però de balls de gitanes a Terrassa se n’han fet fa molts anys.

Ens veiem dissabte a les 12 hores a la Plaça Vella!

Els balls de gitanes a Terrassa
To Top