Terrassa

Simulació clínica per formar sanitaris a Terrassa

MútuaTerrassa inaugura una unitat de tecnologia avançada

Aquesta simulació amb un maniquí és enregistrada i oferida en línia als alumnes / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El seu nom és SimCAT. És el Centre de Simulació Clínica Avançada i MútuaTerrassa l’ha presentat  aquest dilluns. Es tracta d’una unitat que exposa l’atenció a un pacient en un simulacre amb últimes tecnologies per a la formació de personal sanitari.

El SimCAT es troba a l’Edifici Docent de Mútua, al carrer de Sant Antoni, on s’ha dut a terme aquest dilluns la inauguració del centre amb la presència de representants de la Universitat de Barcelona, de la qual l’entitat sanitària terrassenca n’es membre.

Aquest dimarts, per començar, el pacient era un home ferit amb politraumatismes. Un maniquí, una sala d’urgències, personal del SEM que fa les primeres explicacions als sanitaris de l’hospital. El maniquí porta un collarí i presenta, en principi, traumatisme toràcic, abdominal i pèlvic. La maquinària es posa en marxa per assistir el ferit mentre unes càmeres enregistren l’atenció i en fan la difusió interna en línia.

Sala de control del sistema / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Des d’una altra dependència un grup d’estudiants (metges residents, per exemple) observen les pantalles que ofereixen el que està passant a l’altra banda del passadís, aquest simulacre en el qual la supervisora informa l’equip mèdic de la seva disposició, en el quual el personal ja ha mogut el pacient després de conèixer els detalls dels fets per part del SEM: accident a la 1 hores, d’un dissabte, sis metres de caiguda, desconeixement dels antecedents, sembla que el SEM s’ha trobat amb l’accident… Ferran, es diu el pacient (simulat). Hi una tercera sala, l’espai tècnic des d’on es manipula el sistema.

Múltiples serveis

La situació d’urgència triada , segons Mútua, “implica múltiples serveis i, en conseqüència, permet visualitzar la necessària interacció i coordinació entre tots ells”. El nou espai, afegeix l’entitat, facilitarà “el desenvolupament d’habilitats tècniques (tant per a estudiants de Ciències de la Salut com residents) i servirà també per a la posada al dia ila millora dels professionals de MútuaTerrassa”.

Sessió informativa als estudiants abans de la demostració / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El SimCAT funcionarà també amb altres models, com el del desenvolupament d’habilitats comunicatives amb els pacients, mostrant converses (sí, també simulades) entre professionals sanitaris i afectats.

declaracions

Antoni Trilla, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, ha considerat la posada en marxa de la unitat com “un salt endavant molt útil” en un aspecte, el de la formació, cabdal per a la professió. El SimCAT és “una tecnologia fascinant”, una eina docent “que tots podem aprofitar”. Tots, no sols els aspirants a treballar en el sistema sanitari, sinó el personal sanitari ja existent, “que ha de formar-se de manera continuada”.

Baltasar Sánchez, cap d’estudis de formació sanitària especialitzada de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), ha destacat que la unitat “servirà tant per als estudiants de grau com per als facultatius més veterans”. Yolanda Cuesta, directora gerent de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT), ha subratllat que aquest dilluns és un dia “mol especial”, doncs Mútua i la UB són dipositàries de la formació de generacions sanitàries i aquesta tasca constitueix “una estimulació permanent” per a ambdues institucions. José Antonio Monreal, director de docència de la FAMT, ha deixat clar que el SimCAT ajudarà “a aprendre a partir de l’error”.

To Top