L’entrada de Terrassa en la fase d’Emergència 1 a causa de la situació de sequera extrema ha comportat una sèrie de restriccions de l’ús de l’aigua. Tots els municipis que es troben dins del sistema Ter-Llobregat han limitat el consum d’aigua a 200 litres per persona i dia, una xifra per sobre dels 176 litres que necessita cada terrassenc diàriament, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Aquesta xifra, però, està per sobre del límit que s’establirà a la fase 3 d’Emergència, fixada en els 160 litres per persona i dia. En aquest context de sequera cada gota compta, per això des de l’Agència Catalana de l’Aigua es promouen les campanyes de sensibilització i informació a la ciutadania per promoure l’estalvi d’aigua a les llars. A Terrassa s’estan fent els deures, i és que vam tancar l’any 2023 amb un 4,8% menys de despesa d’aigua.
Tanquem les aixetes
Evitar el malbaratament no és una cosa nova.“Jo sempre tanco l’aixeta quan em rento les mans, però ho he fet sempre, són costums de tota la vida”, explica la Susana, de 49 anys. M.F, de 58 anys, afegeix que per rentar-se les dents utilitza un got d’aigua, així limita molt el consum.
Reduir el temps que passem a la dutxa és una de les mesures imprescindibles en el context de sequera, es recomana que estiguem sota l’aigua menys de tres minuts. Alguns terrassencs també han decidit limitar les dutxes setmanals, com ha fet l’Ignasi, de 34 anys: “quan deixes de dutxar-te cada dia la despesa es nota, i molt”. La Maria, de 33 anys, aplica aquesta mesura amb el seu fill de 2 anys: “abans el ficava a la banyera i ara opto per dutxar-lo, i intento fer-ho només dos cops a la setmana, consumim molta menys aigua”.
Una altra pràctica recomanada és utilitzar un cubell per recollir l’aigua de la dutxa mentre s’escalfa, per després reaprofitar-la: “a casa omplim garrafes i reutilitzem l’aigua per al lavabo, per regar les plantes o fins i tot per fregar la casa”, explica el Ferran, de 25 anys. Tenint en compte que en un minut de la dutxa es consumeixen entre 8 i 10 litres d’aigua, si cada terrassenc apliqués aquesta mesura s’estalviarien més d’un milió de litres d’aigua.
Pel que fa a la cisterna del lavabo, des de l’Agència Catalana de l’Aigua es recomana una cisterna amb doble botó, un dispositiu que permet alliberar alternativament 3 o 6 litres d’aigua. Però existeixen altres formes d’estalviar, com la que aplica el Joel, de 39 anys: “he introduït una ampolla d’aigua a la cisterna per limitar la capacitat de la bomba”. Altres opten per reduir al màxim els cops que es prem el botó: “A casa tirem la cadena cada dos o tres usos, per consumir el menys possible”.
Altres formes d’estalvi
Aplicar mesures en l’ús dels electrodomèstics també suma. L’Amelia i el Jorge, de 54 anys, han renovat aparells recentment: “hem apostat per un rentaplats de classe A, per millorar l’eficiència energètica i evitar al màxim el malbaratament”. Altres terrassencs que no disposen d’aparells amb aquesta catalogació busquen formes de ser responsables amb el consum: “només poso en marxa una rentadora a la setmana i utilitzo programes curts al rentaplats”. Altres aparells com l’aire acondicionat poden generar un residu d’aigua: “nosaltres el recollim i el reaprofitem”.
Pel que ja al jardí, alguns terrassencs reutilitzen l’aigua d’altres espais per regar les plantes. Altres han optat per canviar la decoració exterior: “abans teníem gespa natural i plantes, i degut a la sequera ho hem canviat tot per productes artificials; avui dia hi ha imitacions molt realistes i variades que permeten tenir un jardí cuidat sense necessitat de gastar aigua”.
Reduir la despesa d’aigua entre tots és possible. I tu, et sumes a l’estalvi?