Terrassa

Terrassa, una aula de la producció virtual

El Terrassa Film Lab obre la porta a la possibilitat que l’institut Santa Eulàlia sigui, en el futur, el primer centre d’FP que formi alumnes en producció virtual

Alumnes del cicle formatiu d'Imatge i So de l'Institut Santa Eulàlia al plató del centre /Alberto Tallón

La producció virtual està revolucionant la forma de fer cinema i producció audiovisual i la indústria ja reclama professionals capaços de desenvolupar projectes en tecnologia virtual. En aquest context, Terrassa fa un pas aquests dies decisiu per a posicionar-se com a centre de transferència de coneixement i llavor de futurs professionals del sector.

El Terrassa Film Lab, el laboratori per a la creació de prototips audiovisuals del Parc Audiovisual de Catalunya, imparteix el seu primer curs de producció virtual. Vint alumnes cursen una formació teòrico-pràctica de 25 hores en un entorn, el Film Lab, on poder conèixer i experimentar l’ecosistema de la producció virtual, des del punt zero fins al resultat final.

Recreacions virtuals al laboratori del Terrassa Film Lab

El Film Lab no és el primer equipament d’aquestes característiques –la indústria disposa d’instal·lacions amb tecnologia virtual– però si és l’únic que imparteix coneixement en obert, és a dir de manera gratuïta per a l’ecosistema local.

I amb vocació de quilòmetre zero, diuen des del Parc Audiovisual. Actualment, el FilmLab forma directors, realitzadors i creadors de continguts audiovisuals, productors i empreses de disseny en 3D i digital. També introdueix en les tècniques de la producció virtual a un primer col·lectiu de 120 professors de l’institut Santa Eulàlia, centre públic de referència en la formació de disciplines audiovisuals.

“Seran agents de transferència de coneixement als alumnes–comenta la regidora de Terrassa City of Film, Ona Martínez–. L’objectiu és que l’institut Santa Eulàlia sigui el primer centre de secundària del país en impartir formació sobre producció virtual”.

El Film Lab es consolida com un ecosistema de coneixement obert als centres de formació

El Film Lab obre la porta a aquest projecte i a la seva consolidació com a espai on facilitar la formació de nous professionals per a una indústria que evoluciona de manera meteòrica i que necessita nous perfils professionals. La prova, aquests dies, és l’anunci de Netflix a la recerca de professionals de la producció virtual de continguts.

“La demanda hi és i Terrassa ha d’aprofitar el moment i posicionar-se– apunta Martínez–. El Film Lab i el seu vessant formatiu és un pas clau per la ciutat, per projectar-se encara més com a Terrassa City of Film. També és la primera pota del Catalunya Media City en l’àmbit de la transferència de coneixement”.

La regidora confirma la voluntat del Film Lab de “formar formadors, d’escampar aquest coneixement com una taca d’oli”. A l’agenda de la regidoria hi ha, en un segon estadi, l’oferta de les instal·lacions a col·laboradors com l’Escola superior de Cinema de Catalunya (ESCAC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC.

Obrint la porta

Des de l’institut Santa Eulàlia veuen la primera experiència formativa en producció virtual del FilmLab com a una oportunitat de futur. “Estem obrint la porta a poder introduir els estudiants de grau superior en tècniques de producció digital”, apunta Lourdes Mora, cap d’estudis d’FP i professora d’Imatge i So.

Estudiants de grau superior de l’institut Santa Eulàlia / Alberto Tallón

Abans, diuen, han d’avaluar quin seria l’encaix dels coneixements en els estudis que imparteix l’institut i, afegeix, “som un centre públic d’FP. Serà el departament d’Educació qui decidirà en el marc de la nova llei d’FP”.

Els centres tenen flexibilitat a l’hora de proposar nous continguts formatius, una oportunitat que l’institut Santa Eulàlia vol aprofitar perquè “els nostres alumnes tinguin accés a una tecnologia de nivell que no està a l’abast dels alumnes catalans ni espanyols. És un valor afegit, un diferencial” que pot encaminar als estudiants de grau superior cap a un sector de futur a través de la producció virtual.

El Film Lab es confirma d’aquesta manera com la llavor de futurs professionals de l’audiovisual, també com a punt de trobada de la indústria, els professionals i els estudiants. La nova tecnologia virtual obre el ventall de la producció de continguts més enllà del cinema i ja desperta l’interès de sectors com el sanitari, l’alimentació, la medicina, l’arquitectura…

Un estudi digital punter, amb vocació pública

El FilmLab es va posar en marxa ara fa un any com un laboratori per a la creació de prototips audiovisuals, un estudi equipat amb tecnologies aplicades. Al centre, els estudiants i els professionals poden experimentar amb tota la cadena de la producció virtual. El Lab disposa de motor gràfic i una pantalla led frontal capaços de crear un entorn digital en 3D en altíssima resolució sobre el que desenvolupar qualsevol escena. D’aquesta manera, la pantalla reprodueix un entorn virtual idèntic al real –una platja, un fons marí, la superfície de la lluna o la Masia Freixa–, al davant del qual es pot reproduir qualsevol escena.

Sincronitzar la càmera, a través del motor gràfic, amb la pantalla led és essencial perquè el resultat sigui el buscat.

Equipar el Terrassa FilmLab va costar 250.000 euros, un pressupost finançat per l’Institut de la Cinematografia i les Arts (ICAA) a través dels fons europeus Next Generation.
Hi ha prevista una segona fase d’equipació que incorporarà dues pantalles led laterals que permetran, millorar la qualitat de les recreacions virtuals en el laboratori.

Les iniciatives de formació audiovisual que projecti el laboratori dirigides a l’entorn seran gratuïtes, avancen des de l’Ajuntament, consolidant la vocació pública de l’equipament.

Terrassa, una aula de la producció virtual
To Top