Terrassa

Mans Unides Terrassa construirà un centre sanitari a Madagascar

Mans Unides engega un nou projecte en el marc de la nova campanya sota el nom “L’efecte ésser humà. L’única espècie capaç de canviar el planeta”

Voluntàries de Mans Unides Terrassa i Xavier Adsarà, director de la Fundació NPH

Mans Unides Terrassa ha engegat un nou projecte a la zona d’Ankaboca, a Madagascar. L’entitat construirà un dispensari on es donarà assistència sanitària a tots els malalts i embarassades tant de Ankaboka (on habiten 2.800 persones) com d’altres dos llogarets (on hi ha 2.550 persones), beneficiaris indirectes del projecte. Així doncs, Mans Unides construirà i equiparà el dispensari d’atenció primària que permetrà donar cures sanitàries a un total de 3.504 persones a l’any. El soci local de l’ONG, la Congregación malgache de los Hermanos de la Transfiguración de Jesús va sol·licitar a Mans Unides col·laborar amb el projecte i es preveu que tingui una durada de 12 mesos.

Mans Unides aportarà el 86% del total del projecte i el soci local proveirà al dispensari de la instal·lació elèctrica i de l’accés a l’aigua l’altre 14% del total. Mitjançant aquesta intervenció es donarà accés a una atenció bàsica sanitària de qualitat a una població rural especialment pobre dins del país. “A aquesta zona no hi ha escola i els serveis sanitaris els tenen molt lluny”, assegura Rosa Lluch, responsable de les vuit voluntàries de Mans Unides Terrassa. A la zona d’Ankaboka hi habita una població que es dedica majoritàriament a l’agricultura i a la cria d’animals i viuen amb menys de 2 dòlars al dia. No tenen accés a electricitat, no hi ha transports i hi ha molta inseguretat als carrers. “Només compten amb una escola que es va construir el 2013 gràcies al soci local i l’atenció mèdica de la zona és inadequada, on només el 10% dels habitants tenen accés a la sanitat”, asseguren. En aquest sentit, Mans Unides Terrassa organitzarà diverses activitats al llarg de l’any per a recollir fons econòmics per a poder finançar el projecte. “La intenció és que aquest dispensari tingui sala de parts, diversos despatxos per a atendre a la gent que hi vagi i s’atendrà als malalts de la zona”, explica Rosa Lluch.

Nova campanya de Mans Unides

Aquest projecte s’emmarca dins la nova campanya de Mans Unides, que inicia cada segon cap de setmana de febrer de cada any i que aquest 2024 porta per lema “L’efecte ésser humà. L’única espècie capaç de canviar el planeta”. “Amb aquesta campanya nosaltres volem alçar la veu per a tenir cura del planeta, per justícia climàtica”, explica Concepció Cabanes, responsable de la delegació local de Mans Unides. L’ONG assegura que no tothom està patint de la mateixa manera la crisi climàtica i per a aquesta raó la campanya pretén frenar les desigualtats.

Mans Unides es proposa el repte d’aconseguir “un planeta més sostenible, sense pobresa, gana i desigualtats”. Al llarg de l’any, Mans Unides no parlarà del canvi climàtic en general sinó que posarà de manifest com “la desigualtat mediambiental està afectant milions de persones, sobretot del Sud global, minvant els seus drets més bàsics”. A més de diverses iniciatives de sensibilització i divulgació posades en marxa per les delegacions i serveis centrals de Mans Unides, el tema de la campanya es veurà present en diferents activitats. Mans Unides Terrassa organitzarà al llarg de l’any activitats per a recaptar fons per al projecte i campanya d’enguany.

Testimoni a Haití

En el marc de la nova campanya de Mans Unides, Xavier Adsarà, director de l’Associació Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) i president de NPH Europa, organització que treballa per la cura i atenció dels infants en situació de vulnerabilitat, ha visitat la ciutat per a donar a conèixer el seu testimoni a la regió d’Haití, lloc on estan duent diversos projectes en col·laboració amb Mans Unides i on treballen des de fa quaranta anys. Aquesta unió es va formar des del terratrèmol a la zona l’any 2010. NPH està treballant en un hospital pediàtric infantil subvencionat per Mans Unides, l’únic hospital de la zona.

Xavier Adsarà, veu del soci local de la campanya d’enguany, ha explicat l’impacte que està tenint Mans Unides a la regió d’Haití. Des de la seva col·laboració han construït l’Hospital St. Damien, un hospital que atén infants des dels primers dies de vida fins als quinze anys i que el porten habitants de la zona. “Haití té 11 milions aproximadament d’habitants dels quals 3 milions són infants i l’únic hospital de la zona és aquest, on atenem 80.000 infants cada any”, explica Adsarà. Mans Unides va poder finançar la construcció del sostre de l’hospital, format per plaques solars que alimenten els generadors, perquè l’hospital pugui estar obert els 365 dies de l’any. També han creat dins l’hospital una piscifactoria per a produir peix i així alimentar als infants que ingressen.

La regió, que és considerada un estat fallit des de la mort del seu president l’any 2021, està en mans de més de 600 organitzacions criminals. En aquest sentit, NPH i Mans Unides també han construït una pista d’esport a Cité Soleil, la zona més perillosa d’Haití, per crear un entorn segur, de pau i sense violència. Amb aquesta iniciativa les bandes criminals de la zona s’han desplaçat i ara hi van a jugar infants i famílies on també reben dinar i berenar.

To Top