En una década la xifra d’estudiants universitaris que es desplacen a la ciutat per cursar graus i màsters ha augmentat en més de mil alumnes. Terrassa es consolida com el segon campus universitari de Catalunya amb més de 10.000 estudiants, la majoria dels quals arriben a la ciutat procedent d’altres municipis de la comarca, de la resta de Catalunya, d’Espanya i de l’estranger. Xina, Marroc, França Romania, Brasil, Itàlia i el Perú són els orígens de la majoria d’universitaris forans, que només a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), la que concentra el cens més elevat d’universitaris a la ciutat, són un 2,90% del total de l’alumnat.
La majoria d’estudiants matriculats a les universitats egarenques es desplacen cada dia a la ciutat per arribar a classe. Ho fan 6.050 alumnes, segons la darrera Estadística de Mobilitat Obligada per raó d’Estudis Universitaris de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), corresponent al curs 2021-2022. L’informe recull els alumnes que es desplacen entre el lloc de residència i el lloc d’estudi.
A la ciutat, cada dia o cada setmana -alguns tornen a casa dissabte i diumenge– arriben en cotxe, en bus o en tren 1.810 alumnes procedents dels municipis de la comarca. 3.820 es desplacen des d’altres punts de Catalunya i 420 tenen residència fora de Catalunya. En total, són 6.050 estudiants, 1.140 més que fa una dècada.
El curs 2011-2012 estudiaven a la ciutat 4.910 universitaris procedents de fora. Els que més han augmentat són els alumnes amb residència a altres municipis de Catalunya, 670 més, i els que tenen residència a altres municipis de la comarca vallesana, que són 470 matriculacions més.
La xifra de joves amb residència a Terrassa que cursen estudis a la ciutat també ha augmentat. Són 1,025, 375 alumnes més.
La mobilitat obligada per raó d’estudis també afecta els estudiants universitaris que viuen a Terrassa. 2.015 es desplacen a universitats de la comarca -majoritàriament a la UAB-, 1.745 viatgen a campus de la resta de Catalunya i 1.745 han triat campus fora del país.
Estel Codina
“Si vols sopar aquí, amb els trens no te la jugues”
Estudiant de segon curs d’Òptica i Optometria, l’Estel es desplaça cada dia a Terrassa des de Granollers. “El meu tiet va fer enginyeria a la UPC i el tren era la millor opció. Vaig mirar l’alternativa del bus, però només connecta tres cops al dia i no arribava a classe”. El cotxe estava descartat perquè “és més lent, car i t’empasses caravanes cada dia”.
L’Estel està “encantada amb la meva facultat” i celebra que després de la Covid, la connexió entre facultats hagi millorat i, amb ella, la vida social al campus de Terrassa.
“El que falla el transport públic”, diu. “Si vols quedar-te a sopar o a la nit, els trens van tan malament que no te la jugues”.
Ella fa una hora de trajecte fins a Terrassa en Rodalies cada dia, em transbordo de l’R2 amb l’R4 a Montcada i Reixac. “Si tot va bé és una hora, però poden ser tres”.
Pau Argiz
“Un tren directe per deixar el cotxe”
El Pau comprova cada dia com la majoria dels estudiants del Campus de Terrassa “arriben a la ciutat des de fora”. Ell viu al barri de Gràcia, a Barcelona, i “mai m’he plantejat venir en cotxe”. Pels embussos a la sortida de Barcelona i perquè “fent el càlcul amb amics, la diferència econòmica no era gaire i aparcar a Terrassa estava complicat”. Estudiant de tercer del grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs del CITM, en Pau està convençut que “trens més directes a Ferrocarrils convidarien a més estudiants a deixar el cotxe”. Hi ha llista d’espera a les residències universitàries “i llogar un pis és car. Al final, la majoria anem i venim cada dia”.
Laia Pachón
“Vull estrenar la B-40 abans d’acabar”
A la Laia el campus de Terrassa li agrada “molt, per les activitats i perquè ara ens estem unificant. Abans de la pandèmia no coneixia ni els alumnes del curs superior o inferior. Ara fem més pinya, ens relacionem amb altes facultats. Ha millorat molt l’experiència universitària”, diu convençuda. Està a quart curs de grau al CITM i assegura que “des de 6è de primària miro les obres de la B-40 des de casa, a Abrera, i crec que acabaré la carrera sense poder estrenar-la.L’alumna té “dues opcions per arribar a Terrassa en cotxe, els revolts de la carretera de Martorell o els pitjors revolts de la carretera vella d’Olesa i els accidents”.
David Benages
“M’he acostumat al trajecte des de Lleida”
En David també estudia Disseny i Desenvolupament de Videojocs. És de Lleida i el primer any va decidir, com molts dels estudiants procedents d’altres ciutats de Catalunya, llogar un pis i compartir-lo. “Amb la pandèmia el vam deixar i després vaig trobar plaça en residència”. Ell passa la setmana a Terrassa i torna a Lleida en cotxe els caps de setmana. “Són entre hora i mitja i dues hores en cotxe que ja m’he acostumat a fer. A Terrassa, deixo el cotxe al pàrquing de la UPC de dia i de nit busco aparcament gratuït a Terrassa. Normalment en trobo”. Ni es planteja fer la ruta des de Lleida “en tren perquè en Renfe necessitaria tres hores”.
Ainhoa Pardo
“M’encanta compartir classe amb gent diversa”
Estudiant d’Animació i Art Digital al campus de la UPC a Terrassa, Ainhoa Pardo viatja cada dia des de Barberà i ho fa en tren. És una de les 1.810 alumnes que resideixen a municipis vallesans i que han triat el campus de Terrassa per cursar estudis universitaris. “El primer any amb la covid no tenia masses expectatives i estem aconseguint consolidar la dinàmica de campus de Terrassa”. Aquesta estudiant gaudeix “compartint classes amb gent de fora. La majoria dels alumnes ho són i està molt be”. Ella ho té clar, “com la majoria dels meus companys d’universitat, arribo en tren. No contamina, és còmode i no cal buscar aparcament”-
Un campus que batega
El segon campus universitari de Catalunya
A Terrassa hi tenen presència quatre universitats (UPC, UAB, UB i UOC) que sumen un total de 6 centres universitaris i de formació superior, 1 facultat i 2 hospitals universitaris (Hospital de Terrassa i Mútua). La ciutat ofereix prop de 150 titulacions per aquest curs 2023-2024 i es consolida d’aquesta manera com a segon campus urbà de Catalunya.
Cap a una ciutat també d’universitaris
La iniciativa la lideren conjuntament alumnes de l’Eseiaat, la FOOT, el CITM i busca recuperar l’ambient universitari, les activitats compartides i consolidar la idea d’un Campus Terrassa. La festa de Nadal va ser un èxit i ara preparen la Setmana Cultural que recuperarà la cursa universitària i la música i les activitats a la plaça del Campus, davant de la biblioteca.
Terrassa Universitària (TU) un espai virtual de serveis
El Portal Terrassa Universitària, impulsat per l’Ajuntament, és una eina útil per a la promoció de la Terrassa Universitària i de l’oferta formativa a la ciutat. Un espai on els estudiants poden fer propostes i presentar projectes per una Terrassa més sostenible, trobar informació sobre habitatge, sobre els serveis municipals, el transport i els descomptes als equipaments municipals. El servei d’Universitats treballa braç a braç amb les universitats i amb els estudiants.