Terrassa

La immunoteràpia, una alternativa innovadora per combatre el càncer

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial del Càncer. A centres hospitalaris com és el cas de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa es treballa amb un sistema que consisteix a atacar les cèl·lules canceroses amb uns alts resultats pel que fa a la supervivència dels pacients

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada que té com a finalitat “conscienciar a la població per promoure la seva prevenció i la investigació d’aquesta malaltia. Els tractaments per combatre aquesta afectació han anat evolucionant amb el pas dels anys i, en l’actualitat, un dels més innovadors i que apliquen a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa és la immunoteràpia. Carles Pericay, cap del servei d’Oncologia a aquest centre hospitalari, explica que aquest procediment “es fa servir en gairebé tots els tumors i, sigui sola o conjuntament amb les quimioteràpies que estàvem fent servir fins ara, estan donant un augment en la supervivència dels nostres pacients”.

L’especialista en oncologia de MútuaTerrassa comenta que la immunoteràpia és un sistema que consisteix a aplicar “uns anticossos, unes molècules, unes proteïnes, que van en contra d’unes antenes, diríem, que tenen les cèl·lules tumorals i fan que aquelles cèl·lules es morin”. Hi ha pacients que, amb aquesta pràctica, el tractament ja els fa efecte i els funciona. Pericay assegura que “ens estem trobant tumors de pulmó que, fins ara, no tenien gairebé tractament o la quimioteràpia era poc efectiva, que, en aquests moments, si tenen aquestes alteracions, es pot aplicar la immunoteràpia i s’aconsegueixen supervivències que s’allarguen en el temps.

La intel·ligència artificial s’està introduint en molts camps, també en la ciència, si bé el cap d’Oncologia de MútuaTerrassa assenyala que, en aquest àmbit, “estem començant, però encara estem a les beceroles. Sí que destaca la incidència de la intel·ligència artificial, per exemple, “en el que és el diagnòstic i en la radiologia està sent capaç de millorar-los i ens està aportant tenir més infal·libilitat en els diagnòstics de radiologia, de tumors de pulmó o d’anatomia patològica. “No s’està implementant en el càncer, però hi ha l’opció de buscar tractaments que siguin més efectius mitjançant la intel·ligència artificial”, afegeix. “Encara no hi ha aplicabilitat”, agrega Pericay.

La principal causa

Les xifres del càncer de 2022 revelen que, en l’actualitat i pel que fa als homes, és la principal causa de mortalitat a Espanya, amb un 29%. En les dones és la segona, amb un 20,4%, després de les causes cardiovasculars, si bé s’ha detectat un augment considerable en un càncer en concret, el de pulmó. “De 2003 a 2023 s’ha triplicat la mortalitat en dones a causa del càncer de pulmó”, xifres que es poden atribuir al tabaquisme.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), cada any quan arriba el Dia Mundial d’aquesta malaltia, publica les xifres sobre el càncer. El càncer més freqüent és el de còlon i recte, que es preveu que, aquest 2024 hi hagi 44.294 casos nous. Pel que fa al de mama, serien 36.395 casos nous, en el de pulmó 32.768 i en el de pròstata 30.316 casos nous. Hi ha casos curiosos com és el del càncer de pàncrees, que és el dotzè a la llista de més diagnosticats, però que ocupa la tercera plaça pel que fa als de més mortalitat.

No hi ha cap càncer que experimenti una disminució respecte a anys anteriors i Pericay ho atribueix al fet que cada vegada hi ha més població i a l’envelliment d’aquesta població. Els tumors, doncs, cada vegada són més freqüents.

Un augment del 54,9% de cara a 2040

Segons l’OMS, els casos de càncer augmentaran un 77% de cara a l’any 2050 si tot continua pel mateix camí que en l’actualitat. Sobre aquesta informació que es basa en un informe sobre l’impacte d’aquesta malaltia en tot el món, publicada ahir pels mitjans de comunicació, el doctor Carles Pericay, cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa apunta que hi ha unes xifres que encara són més preocupants. “L’any 2040, d’aquí menys temps, la incidència pujarà un 54,9% més i encara són xifres que impactant més, perquè això serà 10 anys abans”. L’especialista en Oncologia detalla que “es passarà de 18 milions de tumors a 28 milions de tumors. Realment, és una epidèmia i, ja ho és en aquests moments”.

La immunoteràpia, una alternativa innovadora per combatre el càncer
To Top