Marxa “per coherència” personal i política, però sense alçar la veu. El terrassenc Miquel Sàmper, exconseller d’Interior, éxregidor, ha abandonat la militància de Junts per Catalunya. L’advocat ha adreçat una carta a la direcció del partit per notificar la seva decisió, segons ha avançat aquest dijous La Vanguardia. La renúncia arriba després del fre a la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats, que posa en risc l’estabilitat del govern espanyol si finalment el PSOE no accepta les esmenes sobre terrorisme que plantejava Junts, però el posicionament de la formació independentista no ha estat l’únic motiu de l’adeu.
Ve de lluny
Sàmper admet que la maniobra parlamentària de Junts no li ha agradat, però la cosa venia de lluny. Potser ha esdevingut una gota més en el got d’una decisió meditada. “M’estava distanciant feia temps, a poc a poc, de manera progressiva. Amb Junts s’havia obert una bretxa ideològica i s’havien aprofundit les meves diferències respecte determinades maneres de fer les coses”, ha dit el lletrat en declaracions a Diari de Terrassa. “No vull ser un obstacle per al partit, ni dins ni fora”, ha agregat.
L’exregidor i exconseller vol deixar clar el seu “màxim respecte” per Junts, “pels seus dirigents, els seus afiliats, els seus simpatitzants, els seus votants; per la seva gent” i la seva reacció pública després de la filtració de la seva carta a la direcció de Junts ha transitat per camins de cautela. No n’ha volgut fer sang, sinó tot el contrari, i ha demanat ser destinatari del mateix respecte que ell mostra pels seus, ara ja, excompanys i pel seu, ara ja, expartit. “No puc estar on em sento incòmode. Discrepava en alguns aspectes i això em generava incomoditat”. El seu distanciament, apunta, ha estat gradual.
“M’estava distanciant feia temps, a poc a poc, de manera progressiva. Amb Junts s’havia obert una bretxa ideològica i s’havien aprofundit les meves diferències respecte determinades maneres de fer les coses”
“Per descomptat, l’actuació durant el tràmit de l’amnistia no m’ha agradat, però el desacord ve d’abans. La motivació és genèrica. No volia ser incongruent amb mi mateix i per això he fet el pas. Prefereixo estar fora i no convertir-me en una paparra interna”, manifesta l’advocat. Marxa a un altre partit? “De moment, no tinc cap vincle amb ningú”.
La trajectòria
Miquel Sàmper Rodríguez (Terrassa, 1966) va substituir ara fa un any Gonzalo Boye com a advocat de l’exconseller terrassenc Lluís Puig, que s’hauria de beneficiar de l’amnistia i es troba a Bèlgica. L’exconseller d’Interior va ser proposat per incorporar-se a l’executiva de Laura Borràs al capdavant de Junts després del congrés del 2022, però finalment va acabar formant part de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.
Alterna el seu treball en aquest organisme amb l’advocacia, com havia fet de manera gairebé exclusiva des del 1989 fins que va entrar en el món de la política activa, amb responsabilitats, l’any 2015, a l’Ajuntament de Terrassa. El lletrat va substituir Josep Rull com a cap de llista. Ha viscut els successius canvis de nom i formes de Convergència, després PDeCAT, i ara Junts.
La renúncia arriba després del fre a la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats
Va ser regidor i va tenir responsabilitat com a tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Indústria i Ocupació durant dos anys, forman part del govern municipal en coalició amb el PSC, fins la tardor del 2017. La tardor del referèndum. Va participar en primera fila a nombroses concentracions i manifestacions, sobretot després de l’empresonament del seu company i amic Josep Rull. Abandonà l’Ajuntament l’any 2020. Va ser diputat delegat de Turisme de la Diputació (2018-2019). I al setembre del 2020 va substituir Miquel Buch com a conseller d’Interior, exercint aquest càrrec fins el maig del 2021. Als darrers anys ha combinat la seva activitat política, d’un perfil menys intens, amb la presència en mitjans de comunicació.