Terrassa

El Barnahus de Terrassa obrirà en uns dies en un lloc provisional

El destí definitiu del centre per a menors víctimes d’abusos és Poble Nou-Zona Esportiva

Edifici Vapor Gran, on se situarà de manera provisional el Barnahus de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Barnahus, centre d’atenció integral a menors víctimes d’abusos sexuals, començarà a funcionar a Terrassa aquest mes de febrer en una ubicació provisional, segons ha transcendit. Estarà situat al Vapor Gran mentre la Generalitat avança en el procés de construcció d’un edifici específic a uns terrenys cedits per l’Ajuntament a Poble Nou-Zona Esportiva.

El juny passat, la Generalitat va treure a licitació la gestió de dotze Barnahus a tot Catalunya, un dels quals a Terrassa. L’Ajuntament havia cedit al Govern un solar ubicat a la confluència del carrer d’Alexandre de Riquer amb el dels Jocs Olímpics per a la construcció, amb mòduls, de l’equipament. Aleshores es va indicar que segurament el servei es posaria en marxa durant el 2023 en un lloc provisional abans de la construcció del centre definitiu. S’activarà un xic més tard, el proper 14 de febrer, segons sembla, i a unes dependències municipals de l’edifici Vapor Gran. Aquesta setmana el servei ha estat presentat a diversos organismes.

Solar cedit per l’Ajuntament per a la construcció del Barnahus / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La Generalitat ha acceptat el terreny de Poble Nou-Zona Esportiva. L’estiu passat, les previsions de calendari apuntaven que la construcció seria una realitat en un parell d’anys. Barnahus és un mot islandès que significa “cases d’infants”. Aquests centres tenen aspecte de llar amb l’objectiu que els infants i les seves famílies “el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança”, destaca el Departament de Drets Socials.

Equip psicosocial

Als equipaments treballa a temps complet un equip psicosocial, a més d’altres professionals “que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos”.

Aquestes instàncies són la policia, els tribunals, els centres sanitaris o els serveis d’infància. D’aquesta manera, afegeix el Govern, “la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació.

El Barnahus de Terrassa obrirà en uns dies en un lloc provisional
To Top