Terrassa

10 consells per estalviar aigua en el nostre dia a dia

Després de declarar-se la fase d’emergència per sequera, la importància de reduir el consum d’aigua torna a ser prioritària

Amb les reserves d’aigua del sistema Ter-Llobregat molt a prop del seu mínim històric, és més essencial que mai prendre mesures reduir el consum d’aigua. És hora de posar en pràctica diferents recomanacions quotidianes que ens explica la presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, Sònia Giménez.

(1) Tanca l’aixeta mentre t’ensabones

Una aixeta oberta pot rajar fins a 10 litres per minut, una xifra alarmant si la considerem en el context actual. “Hem de tancar i obrir l’aixeta en els moments d’higiene diària per reduir el consum”, comenta la Sònia. A més de ser un gest simple, cada vegada que el practiques t’estalvies un important volum d’aigua, que és més valuosa que mai.

(2) Instal·la reductors de cabal a les aixetes

Instal·la reductors de cabal i airejadors a les aixetes per reduir-ne la quantitat d’aigua que en surt. Aquests petits dispositius no només redueixen el consum d’aigua, sinó que també ajuden a mantenir una pressió adequada. No oblidis, a més, que reparar qualsevol fuita a les aixetes és fonamental. Una fuita que sembli insignificant pot suposar un malbaratament considerable a llarg termini.

(3) Optimitza la descàrrega del vàter

La Sònia ens recomana utilitzar un vàter amb doble descàrrega. En cas contrari, considera posar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit per reduir l’aigua que es gasta en cada descàrrega. Així, amb aquest senzill truc, cada vegada que premis el botó de descàrrega, estaràs contribuint a estalviar recursos.

(4) Trieu dutxar-vos abans que banyar-vos

Opta per dutxar-te en comptes de banyar-te sempre que sigui possible. Una banyera plena gasta uns 300 litres d’aigua, mentre que si us dutxeu en gasteu uns 50. “Hem de prendre consciència dels límits i prioritzar els usos”, expressa la presidenta de l’OAT. Una dutxa eficient és una manera efectiva de reduir el consum sense comprometre la higiene personal.

(5) Rentadora i rentaplats amb càrrega completa

“És important evitar posar rentadores o rentaplats amb mitja càrrega”, recomana la Sònia. Quan utilitzis la rentadora o el rentaplats, assegura’t de fer-ho amb la càrrega completa i seleccionant programes d’estalvi d’aigua sempre que sigui possible. Cada acció compte per preservar el nostre recurs més preuat.

(6) Neteja de vehicles sense mànega

“Sempre és millor netejar el cotxe amb una galleda i una esponja abans que amb una mànega”, assegura la presidenta. La millor opció per netejar el vehicle és el túnel de rentat. En aquest tipus d’instal·lacions disposen sistemes de reaprofitament de l’aigua emprada. Si fem servir la mànega necessitarem més de 300 litres per tenir el cotxe net.

(7) No utilitzis el vàter com a paperera

No hauria de ser un consell per a la sequera, sinó una qüestió de sentit comú. Tirar cotonets, productes d’higiene íntima, tovalloletes, menjar… no només provoca gastar entre 6 i 12 litres per descàrrega, sinó un problema per als ecosistemes. Hi ha productes que són de difícil eliminació o nocius per al medi.

(8) Reutilitza l’aigua que uses per cuinar

És més complicat, però si ens ho proposem, podem reutilitzar l’aigua que hem fet servir per escaldar fruites i verdures per regar les plantes. Tan senzill com abocar l’aigua que fem servir en un recipient. Un cop tingui temperatura ambient, ja podem regar les plantes. A més, podeu reutilitzar l’aigua de la cocció d’aliments per regar, sempre que no contingui sal o productes químics nocius. També es poden treure les plantes que tenim a dins de casa a la terrassa, al balcó… quan plou.

(9) Regar en el moment adequat i un sol cop

A l’estiu, el millor moment per a regar és al capvespre, per evitar l’evaporació, mentre que a l’hivern és a primera hora del matí, evitant així que l’aigua es geli. En tots dos casos, a banda d’optimitzar el consum d’aigua, la planta no pateix. Sempre és preferible un sol reg abundant més que no pas regar molt sovint amb poca quantitat d’aigua. Al jardí i a l’hort, prioritzem un de reg gota a gota.

(10) Sigues conscient del teu consum diari

Conèixer el consum diari per saber si la despesa és excessiva és clau en aquest context. Per a això, es divideix el consum que apareix en la factura en metres cúbics (cada metre cúbic són 1.000 litres) pel nombre de persones que viu a la casa.

10 consells per estalviar aigua en el nostre dia a dia
To Top