En plena crisi per sequera, els terrassencs continuen estalviant aigua. Durant 2023, el consum domèstic ha registrat una nova reducció a la ciutat, on se situa en la franja entre els 96 i els 98 litres per persona i dia. D’aquesta manera, la ciutat s’avança tancant l’aixeta als pitjors escenaris de la sequera.
A la ciutat, tots els consums han experimentat un descens en els darrers dotze mesos. Els comerços també han estalviat aigua, i entre gener i desembre del 2023 han consumit un 2% menys. La indústria ha reduït un 15% la utilització d’aigua de boca i la caiguda més espectacular la registren els usos municipals (rec i neteja viària), que han baixat un 44%.
En total, durant el 2023 la ciutat ha estalviat 83.566 metres cúbics d’aigua. Han contribuït a la retallada en el consum les llars, les botigues, les empreses i els serveis municipals, però també i de manera destacada les tasques per a millorar l’eficiència de la xarxa i evitar fuites.
Els treballs destinats a la detecció de fuites i a la seva reparació han permès estalviar els darrers mesos la pèrdua de 199.011 metres cúbics d’aigua a Terrassa. És un 27% del total de l’aigua estalviada pels terrassencs.
El decret, dijous
Aquest dijous la Comissió Interdepartamental de Sequera celebrarà una reunió extraordinària per declarar l’emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% de les reserves d’aigua i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric i sense precedents.
L’entrada en vigor de l’emergència per sequera afectarà els 202 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre els quals hi ha la capital catalana i que afecta també Terrassa. En total, les restriccions afectaran una població de gairebé 6 milions de persones.
Les mesures de restricció associades a l’emergència i que entraran en vigor aquesta setmana seran la limitació a 200 litres per habitant dia en els consums domèstic, econòmic i comercial. Una reducció en agricultura del 80%, de la ramaderia del 50%, i dels usos industrials i recreatius del 25%.
Pel que fa al consum domèstic, els egarencs han tancat l’aixeta abans de la declaració de l’emergència, tal com ho han fet el comerç la indústria i el municipi. El global del consum a la ciutat és de 174 litres per persona i dia. Les restriccions previstes a l’emergència, doncs, només afectarien a la ciutat a partir de la fase 3. L’emergència 1 limita a 200 litres el consum global per persona i dia; l’emergència 2, la situa en 180 litres per persona i dia; i l’emergència 3, la rebaixa a 160 litres per persona i dia. En aquest darrer cas, Terrassa superaria el llindar de les restriccions, amb un consum de 174 litres per persona y dia.