Quant cobren els titulats universitaris després de quatre anys de graduar-se? Com és lògic, no tots els graduats cobren el mateix, i hi ha carreres amb graus d’ocupabilitat molt diversa. Quines són les que tenen els pitjors sous? L’estudi “L’ocupabilitat dels joves a Espanya: Com és la inserció dels graduats universitaris?” de la Fundació CYD analitza la situació laboral dels joves quatre anys després de graduar-se.
L’informe xifra en 28.081,65 euros la base mitjana de cotització anual dels titulats als 4 anys de sortir de la universitat. Una xifra que pot variar fins a 15.434,23 euros en funció dels estudis cursats. Mentre les titulacions vinculades a Medicina obtenen la major base mitjana de cotització amb gairebé 40.000 euros, els estudiants de Veterinària presenta la menor xifra. Els graduats amb prou feines assoleixen un salari mitjà anual de 22.838 euros als quatre anys d’obtenir el títol, tot i que és la segona carrera amb més candidats per plaça per ingressar a la universitat pública, ja que l’oferta és molt reduïda i els estudis són molt cars. Segons les dades de l’INE, 9 de cada 10 nous veterinaris té una feina d’acord amb el nivell d’estudis, però només un 39% cobra més de 1.500 euros al mes.
Una altra de les especialitats en què els graduats cobren pitjors sous al cap de quatre anys de tenir el títol és la de les arts, amb 22.898 euros bruts anuals, tenint en compte tant la carrera de Belles Arts com altres d’associades que han anat sorgint amb la implementació del Pla Bolonya (Fotografia i Creació Audiovisual, Arts Escèniques i Interpretació Audiovisual, Composició Laboral…) i altres graus ja existents com Història de l’Art o Conservació i Restauració.
Dins de les professions pitjor pagades, amb un salari de 22.916 euros, també hi ha els alumnes de les carreres relacionades amb les Ciències de la Vida com ara Biologia, que estan en auge, especialment després de la pandèmia. De fet, la meitat dels graduats, al cap de quatre anys, no arriba als 1.500 euros nets mensuals.
Per la seva banda, el salari mitjà als quatre anys de la graduació en Tècniques audiovisuals i mitjans de comunicació és de 22.941 euros. Així mateix, l’afiliació a la Seguretat Social en aquest moment és del 83% per a uns estudis que atreuen a un 14,1% més d’estudiants: dels 17.600 alumnes i alumnes en 2015 s’ha passat a 20.500 el 2022.
Mentrestant, Periodisme i Informació és una de les carreres universitàries amb els pitjors sous a Espanya i la de menor base de cotització de les que integren la categoria de Ciències socials, periodisme i documentació (la comparteix amb Economia, Psicologia i Altres ciències socials i de comportament): 23.080 euros.
Si bé el turisme és un dels principals motors de l’economia del país, la situació dels graduats en Turisme i Hostaleria és força precària, i amb una alta competència de titulats d’altres carreres, com ara Dret o Econòmiques. El salari mitjà d’un graduat en Turisme és de 23.212 euros bruts anuals.
Finalment, una de les carreres que també ha augmentat més la demanda en els últims anys, i especialment des que és considerada una branca de les Ciències de la Salut, és la Psicologia. Tot i que les universitats han respost a la demanda i preferències dels alumnes, en el mercat laboral la realitat és que hi ha una taxa de desocupació força elevada i un salari mitjà que frega la barrera dels 24.000 euros i es queda en els 23.984.