“Els pressupostos, impostos i ordenances per l’any 2024, hauran estat imposats, però sense l’acord i compromís de la ciutadania, poc transparents en molts apartats i injustos“. La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) ha intervingut aquest divendres al ple municipal. Ho ha fet en l’apartat de participació ciutadana i amb una moció molt crítica amb el govern municipal, a qui ha atribuït “opacitat i indiferència”, posant l’empresa municipal de recollida de residus, Eco-Equip, com a exemple de “mala gestió“.
José Antonio Sánchez de Haro, president de la FAVT, ha llegit un manifest sobre “l’augment d’impostos i ordenances” per a l’any 2024. La fiscalitat és necessària, però “aplicada de forma justa i justificada, amb la màxima transparència i participació”. Les pujades d’impostos “no quedaran compensades per l’augment dels sous i pensions”. A més, no n’hi ha hagut procés participatiu. “L’alcalde va demanar a la ciutadania sacrificis i responsabilitat, a canvi de res”, ha dit Sánchez.
Degradació de serveis
La federació s’ha mostrat rotunda amb la manca de participació ciutadana en les decisions i ha advertit: “Augmentar impostos a canvi de res no és assumible, i la ciutadania es podria revoltar. Sobretot, quan porten anys on alguns serveis municipals s’han degradat, i els governs han mirat a una altra banda”.
La fiscalitat és necessària, però “aplicada de forma justa i justificada, amb la màxima transparència i participació”, ha dit Sánchez de Haro, president de la FAVT
La privatització del servei d’autobusos s’ha iniciat “sense convocar la taula de mobilitat, que és l’espai consultiu i participatiu on s’ha de generar el debat”. L’empresa Eco-Equip arrossega un “greu problema estructural” de gestió i constitueix un “forat negre” de diners.
El president de la FAVT ha preguntat a l’Ajuntament què pensa fer per solucionar el problema de la brutícia, i quan es netejaran els contenidors per dins, i quan es posarà en marxa el nou sistema de recollida de voluminosos. L’opacitat i la indiferència “són més que evidents” i aplicar dues taxes constitueix “un frau i engany a la ciutadania“.
L’opacitat i la indiferència “són més que evidents” i aplicar dues taxes constitueix “un frau i engany a la ciutadania“, ha afegit
“Algún pensa dir la veritat sobre l’aplicació de la taxa comarcal de residus, on l’Ajuntament a defugit la seva responsabilitat, amagant el problema i sense transparència? Algún pensa explicar a la ciutadania que haurà de pagar dues taxes, que li comportaran un augment efectiu del 53,50% a canvi de res?”, ha preguntat la federació, que ha subratllat també “el malestar de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) per no haver pogut participar “de forma directa i amb l’antelació necessària en la formulació de les noves tarifes”. s’ha queixat també .
La resposta
Maise Balcells, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, ha estat l’encarregada de donar la rèplica a la intervenció de la FAVT. Ha admès la possibilitat d’errors, però en cap cas el “frau” ni l’engany. L’increment d’impostos i taxes no ha estat desorbitat ni mancat de justificació, sinó que s’explica, i s’ha explicat, sobre la base de l’augment de costos, les congelacions d’anys anteriors, l’augment salarial a l’Ajuntament i un context de pujada de tipus d’interès, entre altres factors.
No és fàcil pujar impostos; al contrari, segons Balcells: “És una mesura difícil de prendre”. I s’ha explicat, i s’explicarà quantes vegades sigui necessari. La prioritat és utilitzar aquests diners per a neteja, millores en l’espai públic i seguretat. La taxa de residus servirà especialment per dotar de més recursos a Eco-Equip. No hi ha hagut “ni opacitat ni indiferència”, però el govern municipal segueix disposat “a treballar per millorar la participació”. Respecte de l’OAT, Balcells ha deixat clar que s’ha informat aquest organisme i que l’Ajuntament ha recollit les seves aportacions