Terrassa

Comencen les obres al Mercat de Sant Pere de Terrassa

La rehabilitació té un pressupost de 270.000 euros i durarà cinc mesos

Vista aèria del Mercat de Sant Pere, a la plaça del Triomf / ALBERTO TALLÓN

Aquest dijous s’han iniciat les obres de rehabilitació del Mercat de Sant Pere, que s’emmarquen dins el projecte de millora i modernització dels mercats municipal i se centren en la restauració del sanejament i les voltes. El Diari de Terrassa va avançar el contingut del projecte a la plaça del Triomf.

L’Ajuntament de Terrassa va rebre dels fons europeus Next Generation 1,9 milions d’euros “per adaptar els mercats i la seva activitat a la sostenibilitat econòmica i mediambiental, així com per apropar la digitalització als seus processos per satisfer les necessitats de les persones compradores i els nous hàbits de consum”, diu el consistori.

El bloc més important de la subvenció correspon a les obres de transformació dels punts de venda, que contemplen la intervenció que s’està portant a terme des del mes de juny al Mercat de la Independència i els treballs de rehabilitació que arrenquen ara al Mercat de Sant Pere, així com la dotació dels serveis de telecomunicacions a ambdós mercats.

El govern municipal destaca que “les obres de rehabilitació de la xarxa de sanejament i les voltes del Mercat de Sant Pere resoldran continus problemes d’evacuació de la nau del peix rehabilitant la xarxa de sanejament i substituint la part enterrada de la planta del semisoterrani”. Així mateix, “s’instal·laran unes màquines de ventilació a la zona de magatzems per millorar la qualitat de l’aire interior de la planta inferior i, per últim, es rehabilitaran les voltes de l’estructura del sostre de la planta del semisoterrani que actualment es troben protegides per un emmallat”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El tinent d’alcalde i regidor de Comerç i Mercats, Xavier Cardona, explica que les obres “les obres són un pas més en l’acció continuada” de l’Ajuntament als mercats municipals: “Sempre hem apostat pels mercats i ho seguirem fent, adaptant-los a les noves necessitats per tal que puguin continuar oferint productes de qualitat i proximitat a la ciutadania”. Cardona afegeix: “Un mercat no és només un lloc on trobar productes que necessitem: és un espai de relació, de cohesió social, de caliu humà que no trobarem en altres models comercials, i per això és tan important garantir el seu bon funcionament”.

Les actuacions, que han estat adjudicades a l’empresa EDISSET Obres i Serveis SL, tindran una durada de cinc mesos. Aquest termini té en compte les aturades causades per les campanyes comercials del mercat, “ja que s’ha prioritzat que les obres pertorbin el mínim possible l’activitat habitual de la instal·lació”.

Millores de connectivitat als mercats

D’altra banda, el consistori preveu iniciar a les properes setmanes les obres de telecomunicacions per als mercats de la Independència i de Sant Pere, uns treballs que dotaran als dos equipaments amb una xarxa cablejada de veu i dades eficient per a les parades i un servei de wifi en tots els recintes.

“D’altra banda, el projecte contempla la instal·lació d’un sistema de control dels accessos principals i el comptatge precís de l’aforament, fent que siguin espais segurs. Així mateix, es complementa amb un sistema de control de la temperatura de les cambres de fred per a cada mercat, la generació de les condicions òptimes per poder col·locar unes pantalles digitals interactives i l’adequació de les instal·lacions perquè ambdós mercats puguin instal·lar taquilles refrigerades que contribueixin, juntament amb la resta de sistemes projectats, a la digitalització dels mercats”, assenyala l’administració local.

La tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, i regidora de Patrimoni, Maise Balcells, ha declarat que les millores en connectivitat en ambdós recintes “garantiran la seva posada al dia en termes de digitalització, donant resposta a les noves necessitats de les persones usuàries i paradistes. La digitalització aportarà nombrosos beneficis, des del control d’accessos i comptatge de l’aforament, per garantir la seguretat dels espais, a la col·locació de pantalles digitals interactives per dinamitzar les vendes i de nous sistemes de control de temperatures a les cambres refrigeradores. Tot plegat repercutirà positivament en el bon funcionament dels mercats municipals”.

Interior del mercat de la plaça del Triomf / ALBERTO TALLÓN

Les actuacions, que han estat adjudicades a l’empresa ADTEL Sistemas de Comunicación SL., tindran una durada de quatre mesos per al Mercat de la Independència i de dos mesos per al de Sant Pere i coexistiran amb les obres de rehabilitació del Mercat de Sant Pere i amb la primera fase de reparació de cobertes i façanes del de la Independència.

L’obra de rehabilitació a Sant Pere té un pressupost de 269.946,16 euros i la intervenció per millorar la connectivitat d’ambdós mercats costarà 516.803,70 euros. Són en total 786.749,86 euros dels quals 693.468,12 corresponen a la subvenció del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa a través dels fons Next Generation, mentre que l’Ajuntament de Terrassa n’aportarà 93.281,74 euros.

Modernització dels mercats municipals

El passat mes de gener, el Ministeri d’Indústria, Comeerç i Turisme va aprovar la subvenció del projecte de modernització dels mercats municipals que l’Ajuntament va presentar a la convocatòria dels fons europeus Next Generation. El projecte de millora i transformació dels mercats municipals contempla diferents actuacions:

  1. Transformació del punt de venda: a banda de les obres de recondicionament mencionades, implantació dels tiquets electrònics als comerços participants; adaptació de noves eines de comunicació externa amb la clientela; i instal·lació de taquilles intel·ligents refrigerades.
  2. Transformació digital: personalització, millora i adaptació dels “marketplace”; millora i implantació de noves tècniques de comunicació i màrqueting; instal·lació de sistemes de publicitat digital; i instal·lació de sistemes de control d’accessos i telegestió.
  3. Sostenibilitat i economia circular: posada en marxa de diferents campanyes per evitar el malbaratament d’aliments i la reducció de l’ús de plàstics d’un sol ús.
  4. Cadena de subministrament i traçabilitat: incorporació al “marketplace” de proveïdors de km 0.
  5. Sensibilització i formació: formacions per als comerciants en l’ús de les noves eines digitals i campanyes per a la millora de la sostenibilitat per part de la clientela a l’hora de comprar als mercats.
  6. Altres: diferents campanyes comercials per a l’impuls de la compra als mercats municipals i instal·lació de xarxa wifi als mercats de Sant Pere i de la Independència per facilitar la telegestió de la xarxa.
Comencen les obres al Mercat de Sant Pere de Terrassa
To Top