Terrassa

Primavera anticipada

Dijous serà el dia més càlid d’aquest episodi de temperatures anòmales per un mes de gener

Terrassa viu un nou episodi de temperatures rècord, ara al més teòricament més fred de l’any, gener, i que s’acomiadarà amb un pic de calor que pot estirar-se fins a principis de febrer.

El potent anticicló que travessa la península Ibèrica és el responsable de la primavera anticipada que es viu a la ciutat i que dimecres va enfilar els termòmetres fins a temperatures pròpies del mes de març.

La màxima registrada a Terrassa aquest dimecres va ser de 22,9 °C, segons les dades recollides pel portal TerrassaMeteo. Ha estat un canvi de temperatura sobtat, donat que venien d’un pic de fred que havia deixat les temperatures màximes a Terrassa per sota dels 14 °C, a les hores centrals del dia, i les mínimes per sota dels 4 °C. Diumenge i dilluns les mínimes a Terrassa no van pujar dels 3,8 °C.

Un jove amb samarreta a les hores centrals del dia /Nebridi Aróztegui

En només dues jornades, de dilluns a dimecres, les temperatures s’han desplomat 9 graus. A les 13 hores del primer dia de la setmana, la temperatura a la ciutat era d’11,8 °C que convidaven cordar-se l’abril i ajustar-se la bufanda. Avui, a la mateixa hora, el termòmetre ja marcava 20 °C i als carrers es veien les primeres mànigues curtes.

L’arribada de l’anticicló es va intuir dimarts, tot i que amb un increment discret de les temperatures màxima i mínima de només 3 graus respecte a dilluns. Ha estat avui dimecres quan el termòmetre s’ha enfilat des de primera hora del matí.

A les 10 hores, els 6,8 °C de dilluns i els 9,5 °C de dimarts es van disparar fins als 13,8 °C. El contrast s’aprecia a les temperatures màximes. A Terrassa han evolucionat dels 13,2 °C de diumenge, els 15 °C de dilluns i els 17 °C de dimarts als 22,9 °C d’avui, primera jornada d’aquesta primavera anticipada.

Si es confirmen els pronòstics, aquest dijous serà el dia més càlid d’aquest episodi de temperatures anòmales per a l’època de l’any. L’excepció tèrmica es pot mantenir més d’una setmana, amb temps estable i sense precipitacions.

Embassaments per sota del 16%

L’anticicló i el pic de temperatures coincidia en el calendari amb una situació crítica de les reserves d’aigua a Catalunya. Dimecres al migdia els embassaments de les conques internes de Catalunya van baixar per primera vegada a la història de la barrera del 16%, en una nova mostra de l’excepcionalitat de l’actual sequera.

Concretament, els nou pantans d’aquest àmbit se situen al 15,99%, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Ara bé, això no suposa decretar encara l’emergència per sequera a la regió metropolitana de Barcelona i a la resta de comarques que actualment estan en emergència. El llindar que marca el pla de sequera són unes reserves de 100 hm³ del sistema Ter-Llobregat, que suma 101 hm³ -el consum anual de la ciutat de Barcelona és de 90 hm³-, tot just un per sobre del límit.

Dimarts vinent es reuneix el consell interdepartamental de sequera (CIS) i tot apunta que, després del consell executiu, s’informarà la població de l’entrada en emergència.

Primavera anticipada
To Top