Terrassa viu un nou episodi de temperatures rècord, ara al més teòricament més fred de l’any, gener, i que s’acomiadarà amb un pic de calor que pot estirar-se fins a principis de febrer.
El potent anticicló que travessa la península Ibèrica és el responsable de la primavera anticipada que es viu a la ciutat i que dimecres va enfilar els termòmetres fins a temperatures pròpies del mes de març.
La màxima registrada a Terrassa aquest dimecres va ser de 22,9 °C, segons les dades recollides pel portal TerrassaMeteo. Ha estat un canvi de temperatura sobtat, donat que venien d’un pic de fred que havia deixat les temperatures màximes a Terrassa per sota dels 14 °C, a les hores centrals del dia, i les mínimes per sota dels 4 °C. Diumenge i dilluns les mínimes a Terrassa no van pujar dels 3,8 °C.
En només dues jornades, de dilluns a dimecres, les temperatures s’han desplomat 9 graus. A les 13 hores del primer dia de la setmana, la temperatura a la ciutat era d’11,8 °C que convidaven cordar-se l’abril i ajustar-se la bufanda. Avui, a la mateixa hora, el termòmetre ja marcava 20 °C i als carrers es veien les primeres mànigues curtes.
L’arribada de l’anticicló es va intuir dimarts, tot i que amb un increment discret de les temperatures màxima i mínima de només 3 graus respecte a dilluns. Ha estat avui dimecres quan el termòmetre s’ha enfilat des de primera hora del matí.
A les 10 hores, els 6,8 °C de dilluns i els 9,5 °C de dimarts es van disparar fins als 13,8 °C. El contrast s’aprecia a les temperatures màximes. A Terrassa han evolucionat dels 13,2 °C de diumenge, els 15 °C de dilluns i els 17 °C de dimarts als 22,9 °C d’avui, primera jornada d’aquesta primavera anticipada.
Si es confirmen els pronòstics, aquest dijous serà el dia més càlid d’aquest episodi de temperatures anòmales per a l’època de l’any. L’excepció tèrmica es pot mantenir més d’una setmana, amb temps estable i sense precipitacions.
Embassaments per sota del 16%
L’anticicló i el pic de temperatures coincidia en el calendari amb una situació crítica de les reserves d’aigua a Catalunya. Dimecres al migdia els embassaments de les conques internes de Catalunya van baixar per primera vegada a la història de la barrera del 16%, en una nova mostra de l’excepcionalitat de l’actual sequera.
Concretament, els nou pantans d’aquest àmbit se situen al 15,99%, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Ara bé, això no suposa decretar encara l’emergència per sequera a la regió metropolitana de Barcelona i a la resta de comarques que actualment estan en emergència. El llindar que marca el pla de sequera són unes reserves de 100 hm³ del sistema Ter-Llobregat, que suma 101 hm³ -el consum anual de la ciutat de Barcelona és de 90 hm³-, tot just un per sobre del límit.
Dimarts vinent es reuneix el consell interdepartamental de sequera (CIS) i tot apunta que, després del consell executiu, s’informarà la població de l’entrada en emergència.