La segona convocatòria dels fons Next Generation comença el compte enrere a la ciutat, que durant l’exercici 2024 haurà d’executar més d’una vintena de projectes, urbanístics la majoria. El resultat no tindrà l’espectacularitat de la primera fase dels Next, que van portar la remodelació de bona part dels carrers inclosos en l’illa de vianants ampliada i la va preparar per a la implantació de la zona de baixes emissions.
Ara, els projectes aprovats a la segona convocatòria dels Next prioritzen millores en l’accessibilitat d’infraestructures com alguns dels antics ponts de la ciutat, que també seran reparats en les patologies de l’estructura. És el cas del pont de Montserrat, el del Passeig, el del Cementiri Vell o el de les Esglésies de Sant Pere. En total, 9 milions d’euros s’invertiran els pròxims 11 mesos per avançar en la millora de l’accessibilitat, l’espai públic i la mobilitat a Terrassa.
La ciutat viurà a partir d’ara una nova marató d’obres a la via pública, treballs que s’intensificaran a partir de la primavera i l’estiu, quan s’hagin adjudicat els treballs i els equips comencin a executar-les.
A finals d’any, l’Ajuntament de Terrassa feia balanç dels projectes que havien rebut subvenció fins llavors a la ciutat. Dels 32 presentats, 20 havien estat acceptats i la suma de subvencions via Next Generation superava els 30 milions d’euros, el 40% del pressupost global. L’Ajuntament ha cobert fins ara el 60% de les inversions, amb una despesa de 43 milions. El resultat ha estat una injecció de 73 milions per a la ciutat a la primera fase dels Next.
Els fons europeus són una gran oportunitat per fer un salt en inversions i en millores per la ciutat que d’altra manera no hauria estat possible afrontar amb el pressupost municipal. El finançament dels projectes, però, comporta una aportació econòmica de l’Ajuntament que en el cas de Terrassa ha condicionat els comptes municipals dels darrers exercicis. Les inversions municipals ronden habitualment els 15 milions d’euros i les aportacions als fons Next han estat, només fins al novembre del 2023, de 43 milions d’euros.
Ampliació de voreres a tres ponts emblemàtics
El primer és el pont del Passeig. Aquest projecte consolida l’actuació tàctica (pintura del paviment) executada el 2020. A més servirà per rehabilitar els elements estructurals del pont. El pressupost és de 778.273 euros i el termini d’execució de tres mesos per al nivell superior i tres més per a l’inferior.
Al pont del Cementiri Vell s’ampliaran les voreres, incorporant carril bici, i se solucionaran les patologies detectades. El pressupost és de 355.322 euros i el temps d’execució sis mesos. Després dels treballs, el pont tornarà a ser de doble sentit per a descongestionar el carrer de Topete.
La intervenció més costosa s’executarà al pont de Montserrat. 1,1 milions per a solucionar les patologies detectades i reurbanitzar la carretera de Montcada, donant-li un tractament més urbà. Els treballs duraran uns sis mesos.
Actualitzaran la passarel·la de Sant Llorenç
És una antiga reivindicació veïnal i aquest 2024 quedarà resolta. El projecte de la passarel·la de Sant Llorenç inclou la reducció del pendent de les rampes d’accés, que actualment no compleixen la normativa. La de la banda Sant Pere Nord augmentarà la seva longitud i, a la banda de Sant Llorenç, es construirà una nova rampa, tot i que en sentit nord. El projecte manté les escales existents i, per tant, dos accessos, Les actuacions finançades pels fons europeus permetran reparar també les deficiències que hi ha a la passarel·la actual. La durada de les obres es preveu que sigui de tres mesos i mig i el pressupost dels treballs és de 260.981 euros.
Dos busos elèctrics i millor accessibilitat
Els fons Next Generation 2 permetran avançar cap a una flota d’autobús més sostenible, mitjançant l’adquisició de dos autobusos elèctrics de 12 metres i l’habilitació d’un punt de recàrrega a les instal·lacions de TMESA. Per millorar l’accés a les parades de bus, s’han adquirit i s’instal·laran 22 plataformes prefabricades de formigó. En l’àmbit de la millora de l’accessibilitat a diferents punts de la ciutat, alguns exemples de projectes inclosos en la fase dos dels Next són l’adequació de la passarel·la d’accés a l’estació de les Fonts, dels accessos a la plaça de la Unitat i l’estabilització del talús situat entre la ronda de Ponent i el carrer de Cardenal Cisneros.
Amplien la passarel·la que rodeja la Seu d’Ègara
El projecte forma part del Pla Especial del Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere i es durà a terme mitjançant la connexió des del carrer de la Rectoria amb la passarel·la de Vallparadís, amb escales i amb rampa per complir amb la normativa d’accessibilitat. La intervenció comportarà la retirada de la rampa i mur actuals que es van fer amb criteris provisionals. L’obra permetrà completar el recorregut rodejant el conjunt monumental de la Seu d’Ègara per la cara del parc de Vallparadís. Aquest tram atorgarà una nova òptica de les esglésies de Sant Pere als visitants El pressupost total dels treballs és de 420.245 euros.
Portal de Sant Roc sense forats
El projecte municipal d’eliminar de la superfície del Portal de Sant Roc tant l’accés a les escales del pàrquing com l’estructura de l’ascensor serà una realitat aquest any 2024. Les obres permetran suprimir dos elements invasius situats a la superfície que ja no tenen ús pràctic -l’aparcament es va tancar l’estiu del 2019-, guanyant d’aquesta manera espai per als vianants en una de les zones més transitades del centre de la ciutat. El termini estimat per a l’execució dels treballs al portal de Sant Roc és d’uns dos mesos.
La primera petjada dels Next Generation
Els fons europeus han deixat més de 30 milions d’euros a la seva primera convocatòria a la ciutat, que amb els 43 milions apostats per l’Ajuntament sumen una inversió global de més de 73 milions fins a 2023. La partida ha permès executar alguns projectes de transformació urbana:
La transformació del passeig del Comte d’Ègara. Els Next Generation han permès el 2023 transformar de manera radical el carril nord del passeig del Comte d’Ègara i, amb la reurbanització del tram nord de Font Vella, estirar l’itinerari a peu i lliure de cotxes des de la Rambla, passat pel centre de la ciutat fins a la plaça del doctor Robert.
Nova plaça de Mossèn Jacint Verdaguer. El projecte ha permès la reordenació de l’espai per a donar prioritat a les persones i ha incorporat aquesta emblemàtica cruïlla a l’illa de vianants.
Les vuit portes de l’illa de vianants. Amb la transformació urbanística dels carrers del Col·legi, del Forn, del Vall, de Sant Francesc, de la Mina, el Passeig, el carrer de la Font Vella i la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer s’han permès crear també els vuit accessos (portes) perimetrals a l’illa de vianants.
Les càmeres per a controlar l’accés a l’illa i a la ZBE. Els Next han finançat la infraestructura de control d’accés a l’illa de vianants i, el 2025, a la zona de baixes emissions. S’han instal·lat 18 punts de reconeixement de matrícules que entraran en funcionament ben aviat i 19 més per gestionar la ZBE.