Aquest dilluns passat va començar l’habilitació de prop de 400 noves places d’aparcament lliure a les Arenes-la Grípia-Can Montllor, a Terrassa. Una part s’està condicionant ja en el tram central de l’avinguda del Pintor Mir. Serà un aparcament sense limitació horària, tots els dies. D’altres s’ubicaran en un solar al carrer d’Ibáñez de Aldecoa, entre els carrers d’Olot i de Reus (per a 100 vehicles). I d’altres, al carrer de Pineda i a l’avinguda del Vallès. Aquesta actuació municipal ha estat precedida de mesures de mobilitat, centrades en l’urbanisme tàctic, que han provocat protestes veïnals.
“Som conscients que algunes de les mesures que s’han implementat al barri s’han de revisar, millorar i adequar”, admetia aquest divendres passat l’alcalde, Jordi Ballart. El barri és les Arenes-la Grípia-Can Montllor, i les mesures, la remodelació d’urbanisme tàctic, per “pacificar el trànsit”, efectuada el desembre passat que ha suprimit aparcament al sector i ha aixecat una controvèrsia veïnal. Aquest dimecres, el govern municipal es reunirà amb els grups de l’oposició per debatre l’assumpte i tractar d’arribar a una entesa abans del proper ple, tenint en compte les propostes que hi seran presentades.
Crítiques de l’oposició
El PSC es manté en el posicionament manifestat el 17 de gener, quan va demanar a l’Ajuntament una rectificació i una marxa enrere en les actuacions d’urbanisme tàctic, que havien suposat la pèrdua “innecessària” de places d’aparcament. El govern havia d’assumir l’error, revertir la situació, recuperar l’estacionament i compensar aquesta eliminació amb la creació de noves places en cas de no poder desfer el camí fet.
Segons els socialistes, moltes actuacions en aquest barri “no tenen sentit” i fins i tot algunes accions “han suposat un increment de les barreres arquitectòniques” amb la implantació de nous passos de vianants inaccessibles. L’administració local “ha de donar solució als problemes de la ciutadania, i no crear-ne de nous on no hi havia”, afirma el regidor Javier García.
“Som conscients que algunes de les mesures que s’han implementat al barri s’han de revisar, millorar i adequar”, admetia aquest divendres passat l’alcalde, Jordi Ballart
Tot i que valoren l’anunci de Ballart, els representants del PSC ho deixen clar: “Fins que no vegem els resultats, no estarem satisfets”. Volen “veure els detalls”, i demanen calendari i pressupost d’aquestes actuacions. “En tot cas, aquest episodi demostra una vegada més les bandades del govern municipal en la gestió de la mobilitat de la ciutat i la necessitat d’escoltar els veïns abans de desenvolupar canvis que afectin l’espai públic dels barris, cosa que en aquest cas no han fet, o no han fet bé”, subratlla García.
El PP també es mostra molt crític. Per a la regidora Marta Giménez, la proposta del govern municipal “és poc ambiciosa i constitueix un pegat sobre la marxa, perquè aquest govern va cames ajudeu-me. La proposta no reverteix el mal causat. Si es tracta d’un experiment, aquests es fan amb gasosa, no amb el dia a dia dels veïns”. Els populars han preparat una proposta de resolució general sobre l’urbanisme tàctic a tota la ciutat, però destaquen que la intervenció a les Arenes és “especialment desastrosa”.
Segons Alicia Tomás, edil de Vox, l’executiu “només encerta quan rectifica”. I agrega: “Després de pintar de verd la calçada a les Arenes i suprimir places d’aparcament, fa marxa enrere veient el que li venia damunt el dia del ple. Aquest govern improvisa”.
Els veïns
La intervenció municipal de finals de l’any passat va provocar crispació al barri. Molta crispació. A més de denunciar l’eliminació de llocs d’aparcament, molts veïns criticaven la col·locació de barreres arquitectòniques, el condicionament de “més places d’estacionament de motos que motos” i unes obres que no havien respectat la normativa en amplada de carrers.
“Entre tots es busca una solució”. Cati Moreno és la presidenta de l’associació veïnal (AV) de les Arenes i deixa clar que ella “ni va signar la proposta municipal” per a la polèmica transformació “ni ha signat ara” cap proposta de rectificació de l’Ajuntament. Això sí, dona suport als passos de la comissió veïnal, que no depèn de l’AV i que es va formar després de l’assemblea oberta celebrada el 29 de desembre passat per debatre els canvis implantats per l’Ajuntament de Terrassa.
Aquesta comissió de veïns treballarà braç a braç amb l’equip tècnic municipal per dur a terme les millores consensuades que siguin possibles. “L’Ajuntament ens està escoltant, però ha notat les conseqüències de no haver escoltat abans”, subratlla Moreno.