Terrassa

Saps on són… aquestes tisores que s’amaguen a l’estiu?

En un mur de Terrassa hi ha penjat un estri molt quotidià en què uns nens es van fixar ara fa més de vuit anys

Les tisores apareixen quan arriben les temperatures més baixes i la vegetació va desapareixent / Nebridi Aróztegui

A la plaça del Rector Homs o a tocar, hi regnen actius monumentals, com la Seu d’Ègara, i altres de més espirituals que, més que actius, es relacionen amb les creences. Allí hi dorm de fa més de 200 anys un edifici que es coneix com a Cal Vila, si bé, de fa uns anys, també hi ha qui l’anomena la Casa de les Tisores. Res a veure amb el fet que a aquest edifici es fabriquessin estris d’aquesta mena, dels que serveixen per tallar de tot, papers, cartons, cartolines i, fins i tot, talls de carn o enciams o pebrots. No.

Aquesta casa, i més en concret la seva paret de la part sud, deixa entreveure unes tisores quan arriba el fred i la vegetació que, com un teló d’un teatre, ho tapa tot, va desapareixent per qüestions climatològiques.

Són unes tisores que, presumiblement, es van col·locar com a reforç, per assegurar la construcció, segons algunes versions. En realitat, de les tisores es veu una part, aquella en la qual dipositem els nostres dits quan procedim a tallar, per exemple, papers, cartons, cartolines o fins i tot talls de carn o enciams o pebrots.

Les van descobrir

Van ser uns nens, Joan Pujol i Víctor Librán, qui, fa poc més de vuit anys, s’hi van fixar. Clavades en el morter de la paret, les tisores fan com alguns animals i passen per una hibernació de forma inversa. És a dir, descansen amb el bon temps i s’exposen a les mirades dels curiosos quan arriben les temperatures més baixes.

El repte, val a dir-ho, és trobar-les. Els nens que les van trobar, ho van explicar a amics, familiars i coneguts i, des de llavors, aquesta és la gràcia, saber localitzar-les. Aquest edifici, expropiat l’any 2002 perquè estava en un pla sobre la Seu d’Ègara que l’afectava, roman com estava, amb les tisores inamovibles.

To Top