La relació entre canvi climàtic i salut esdevé un dels reptes cabdals del propers anys i MútuaTerrassa serà capdavantera en l’estudi d’aquesta connexió. La corporació sanitària terrassenca serà pionera en aquesta àrea: ha creat la primera càtedra sobre salut i canvi climàtic d’Espanya, una de les úniques en tot el món. I l’ha presentat aquest divendres de la mà de la institució amb la qual manté nexe de recerca, la Universitat de Barcelona (UB). La iniciativa de recerca se centrarà, sobretot, en l’impacte de l’escalfament global en les malalties cròniques, i Mútua projecta organitzar a Terrassa una reunió internacional amb l’OMS.
La càtedra ha nascut “amb la voluntat de promoure el desenvolupament de la formació, la divulgació i la recerca en aquest àmbit”, destaca MútuaTerrassa. L’objectiu queda clar: “Aprofundir en el coneixement de l’impacte que té sobre la salut de les persones el canvi climàtic”. La creació de la càtedra “pretén donar resposta a aquest impacte en termes científics, divulgatius, docents i formatius, a nivell de la població catalana en particular i de la societat en general”.
Relació
Fa gairebé 40 anys que el grup sanitari local i la UB col·laboren. Des de llavors, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) és hospital adscrit a aquesta universitat, que ha estat representada pel seu rector, Joan Guàrdia.

Presentació de la càtedra, a l’Edifici Docent de Mútua / LLUÍS CLOTET
Guàrdia ha tancat l’acte, celebrat a l’Edifici Docent de Mútua, avançant que Terrassa “serà punt de referència” en l’ecosistema de recerca sanitària i que resulta díficil trobar companys de viatge com Mútua, “amb aquesta capacitat d’endegar projectes tan oportuna”. La UB, ha dit, “està compromesa amb la idea del campus universitari de Terrassa”, lluny de la identitat per contraposició a Barcelona que a vegades regna en ciutats de l’Àrea Metropolitana.
Antoni Abad, president de MútuaTerrassa, ha subratllat “la sòlida realitat” que suposa la Terrassa universitària, mentre que Laura Rivas, regidora de Salut, ha felicitat totes dues institucions “pel seu exemple d’innovació i vocació d’avantguarda”. El doctor José Antonio Monreal, director assistencial de Salut Mental de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, ha recordat que el darrer terç de la història de Mútua “està relacionat amb la UB”.
Espai de coneixement
La càtedra serà “una àgora, un espai de coneixement plenament justificat”, segons David Dalmau, director de la Fundació Docència i Recerca de Mútua. Poc després, Tomàs Pérez-Porcuna, coordinador científic de la mateixa fundació, ha aprofundit en aquesta necessitat tenint en compte que les malaties cròniques constitueixen “el 90% de la càrrega de malalties” en el sistema i que l’estiu del 2022 es va enregistrar a Catalunya un 10% més de morts d’allò previst, “la majoria, pel canvi climàtic”.
La càtedra serà una eina per estudiar-ne l’impacte, proposar noves tècniques diagnòstiques i analitzar la relació entre les condicions dels domicilis i les patologies, per exemple. “Hi ha un gran dèficit d’informació”, ha dit Pérez-Porcuna, “però també una gran oportunitat”. MútuaTerrassa disposa d’informació digitalitzada i té accés a registres mediambientals, dos elements per substanciar estudis, per obrir camí de recerca i anticipar-se en tractaments i recomanacions a la població vulnerable.
