Terrassa

La reobertura de la Rambla, a debat

ERC discrepa de la proposta i l’arquitecta Beth Galí, autora del projecte d’urbanització, diu que ja va advertir que Galileu i Arquimedes es col·lapsarien

La proposta municipal de reobrir la Rambla d’Egara als cotxes de baixada, de 7 a 9 del matí, ha obert el debat sobre el futur de la principal artèria de la ciutat i posa sobre la taula el repte de trobar alternatives de mobilitat als carrers que pateixen la màxima afluència de trànsit. La idea que exposa el govern forma part d’un paquet de mesures correctores per minimitzar l’impacte del trànsit als carrers de Galileu i d’Arquimedes. La proposta, que està en fase de negociació amb veïns i comerciants, ha disparat el debat a la ciutat, on la possibilitat que els cotxes tornin a circular per la Rambla no deixa a ningú indiferent.

Ona Martinez (ERC): “Creiem que la mesura aportaria més trànsit, funcionaria com a reclam i agreujaria el problema”

La primera resposta a la idea municipal de reobrir puntualment la Rambla en sentit sud ha arribat d’un dels socis de govern. ERC discrepa de què els cotxes tornin a circular.
“No ho compartim -afirma la portaveu municipal Ona Martínez-. Creiem que la mesura aportaria més trànsit, funcionaria com a reclam, agreujant el problema. Amb la Rambla oberta, probablement persones que no agafen el cotxe es decidirien a fer-ho”.

Els republicans entenen que la congestió d’Arquimedes i Galileu, per on passen actualment cada dia 7.500 i 9500 vehicles respectivament, és “un problema complex per al qual no hi ha una solució fàcil”, però recorden que “Terrassa és la segona ciutat més contaminada” i, en aquest context, “la prioritat és potenciar la qualitat de vida de les persones i desprioritzar el cotxe”.
Martínez diu que l’obertura de la B-40 és imminent i “ha d’ajudar a descongestionar. No és moment de precipitar-se i de prendre una mesura que ho compliqui tot”, conclou.

Meritxell Lluis (JxT): “No hi ha cap decisió presa. És cert que disseny de la Rambla no ha donat el resultat esperat”

L’altre soci de govern, Junts per Terrassa, insisteix que “no hi ha cap decisió pressa” i convida a esperar el retorn de veïns i comerciants per a conèixer el grau d’acceptació de la proposta municipal. “Hem de poder trobar una solució entre les propostes que hi ha sobre la taula, apunta Meritxell Lluís, portaveu municipal, per a qui “la Rambla no ha donat els resultats que esperàvem, però la solució no és recuperar el trànsit”.

Els sobiranistes recorden que el problema de saturació de vehicles i de contaminació es donen “a Galileu, a Arquimedes i també a Mas Adei, a Topete i a Sant Antoni. Busquem solucions per a tots. El Pla de Mobilitat ha de marcar les línies de treball i sabem que no podem esperar que s’aprovi, que hem d’avançar algunes actuacions”.

Els arquitectes discrepen

Des de l’àmbit de l’urbanisme, l’autora del disseny de la Rambla, l’arquitecta Beth Galí, explica que “quan vam fer el projecte vam advertir que Galileu i Arquimedes es col·lapsarien. Han passat molts anys i calen alternatives com unes rondes”. Galí veu la proposta d’obrir el pas als cotxes de 7 a 9 del matí com “un primer símptoma de relaxació que no ens podem permetre. Terrassa és una ciutat mitjana, assequible, molt gaudida per la ciutadania i pot ser el millor exemple de ciutat ‘fiendly’, on el cotxe deixa espai al vianant”.

Beth Galí (arquitecta autora de la reforma de la Rambla): “Quan vam fer el projecte, vam advertir que els carrers de Galileu i Arquimedes es col·lapsarien”

Són diverses les veus que, des de l’àmbit de l’urbanisme, reflexionen sobre la descongestió de Galileu i Arquimedes i sobre la possibilitat que els cotxes tornin a la Rambla. L’urbanista Pere Montaña adverteix del perill de “generar confusió a la gent, amb decisions que tiren endavant i enrere. No tindrien illa de vianants al Centre si no s’hagués mantingut la decisió, tot i les resistències inicials”.

Pere Montaña (urbanista): “No es pot generar confusió entre la gent amb decisions que tiren endavant i enrere”

Montaña no entén “per què la Rambla es vol obrir de 7 a 9 i no de 9 a 11 o de 9 a 12? Lamento que la proposta perjudicarà el transport públic -opina- que tindrà problemes per complir horaris. Si hi ha cues, els busos estaran aturats i perdran competitivitat, quan el que hem de fer és potenciar-los”. L’arquitecte creu que treure vehicles de pas de l’interior de la ciutat passa per “disposar d’una ronda interna amb accessos de proximitat. La B-40 no fa aquesta funció i la ronda de Ponent no permet circumval·lar la ciutat”.

Xavier Matilla (arquitecte i professor): “La solució no és al carrer del costat. Cal mirar més enllà, no fomentar el cotxe i sí el transport públic”

El també terrassenc Xavier Matilla, urbanista, professor i exarquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, considera “un disbarat polític i tècnic reobrir la Rambla al trànsit. No soluciona el problema d’Arquimedes i Galileu”, diu. Defensa “el mèrit de l’impuls del projecte original per fer de la Rambla un espai pacificat” i recorda que “les ciutats estan apostant per disminuir la presència de cotxes. La solució no és al carrer del costat. Cal mirar més enllà, no fomentar el cotxe i apostar per un transport públic puntual, carrils bici i més desplaçaments a peu”.

Ramon Morata (Joieria Morata, a la Rambla): “Com a comerciant no veig problema en que els cotxes passin de 7 a 9, però no tot el dia”

Des de la mateixa Rambla Ramon Morata, propietari de la rellotgeria Morata, que suma 74 anys oberta al número 227, no veu problema en què passin els cotxes a primera hora. “De 7 a 9 val, no tot el dia”, diu. Per al comerç, “l’important no és que passin cotxes, sinó que els clients puguin aparcar bé i si pot ser, gratis. Hem notat la supressió de la zona blava a l’eix d’Arquimedes i Galileu” Galileu”.

El Pla de Mobilitat definirà el full de ruta

El govern municipal té sobre la taula l’aprovació del nou Pla de Mobilitat de Terrassa, el full de ruta que marcarà els criteris que regiran la mobilitat a la ciutat els anys vinents. El document, que va caducar el 2021, s’ha prorrogat i ara, quan l’executiu posa fil a l’agulla per la seva aprovació, irromp la necessitat de buscar alternatives urgents als carrers més col·lapsats. El temps passa i els veïns i comerciants fa anys que demanen solucions ràpides i eficaces. L’urbanisme tàctic, que ha augmentat l’espai per als vianants a Arquimedes i Galileu amb la decoració del paviment, havia de ser una mesura transitòria fins a la reurbanització dels carrers, però el mateix govern reconeix que no ha funcionat, i ha anunciat que la revertirà.

El problema torna, doncs, al punt de partida i el nou executiu busca ara solucions a curt i a llarg termini que siguin satisfactòries per als veïns -que reclamen eliminar el trànsit de pas-, i per als comerciants, que no volen perdre clients si no passen cotxes.

En matèria de mobilitat, sobre la taula de l’executiu de Jordi Ballart hi ha la saturació de trànsit de Galileu i Arquimeses, la de Topete -on ja s’ha anunciat el doble sentit del pont del Cementiri Vell per descarregar-la de trànsit-, la de Garcia Humet i Sant Antoni.

Reduir volum de vehicles, contaminació i soroll, i fer-ho sense col·lapsar els carrers veïns. És la quadratura del cercle que explora l’equip de Xavier Cardona, nou regidor de Mobilitat, l’encarregat de negociar amb veïns i comerciants les noves propostes per Galileu i Arquimedes.

El tema, que s’haurà de redreçar aquest 2024, coincideix a la ciutat amb altres decisions de mobilitat com la implantació de la zona de baixes emissions, la prohibició a les motos d’estacionar a les voreres i les càmeres que multaran els cotxes que es “colin” a l’illa de vianants.

Proposta: reobrir la Rambla de 7 a 9 del matí

To Top