Terrassa

Proposta: reobrir la Rambla de 7 a 9 del matí

L’Ajuntament planteja alliberar de trànsit el carrer de Galileu a les hores d’entrada a la feina i a les escoles

Laura Hernández/ Javier Llamas

La rambla d’Ègara donarà un pas més per deixar de ser una via completament lliure de cotxes. L’equip de govern planteja reobrir la principal artèria de la ciutat de 7 a 9 del matí i en sentit baixada, des de la cruïlla amb el carrer de Galileu. L’objectiu és alliberar de trànsit aquesta via durant les hores punta del matí, coincidint amb els desplaçaments per accedir a la feina i a les escoles.

Aquesta és una de les propostes que el tinent d’alcalde de Territori, Xavier Cardona, ha fet arribar als comerciants de l’eix dels carrers d’Arquimedes i de Galileu i que té previst reunir-se amb les entitats veïnals per comentar els detalls i valorar amb elles la seva aplicació.

El paquet de propostes municipals té coma mesura principal la reobertura de la Rambla, de moment només en sentit baixada. “A la franja de 7 a 9 del matí la Rambla és pràcticament buida –explica Cardona–. El flux d’autobusos és baix i creiem que és una bona alternativa a Galileu. La Rambla ha de ser una solució a l’equació”.

El govern té sobre la taula la possibilitat de desviar també a la Rambla el trànsit que circula de pujada per Arquimedes, en la franja de 18 hores a 20 hores, quan es registra major freqüència de pas. Aquesta, però, és una alternativa de solució més complexa.

“Hem comprovat que de 18 hores a 20 hores a la Rambla hi ha molt trànsit de transport públic, amb cues a les parades i molts desplaçaments de feina, de manera aquesta proposta l’haurem d’afinar una mica més perquè sigui positiva per a tothom i no generi nous problemes”.

A la proposta municipal, la Rambla també funcionaria com a via de sortida dels aparcaments i per a la càrrega i descàrrega.

En el cas d’Arquimedes, la formula implica desplaçar les zones de càrrega i descàrrega als carrers d’Irineu i del doctor Ulles i permetre que aquests vehicles surtin per la Rambla, alliberant d’aquesta manera Arquimedes de bona part del trànsit semipesant.

Una quarta proposta vol treure d’Arquimedes i de Galileu els vehicles que surten dels aparcaments del Raval i de la plaça del Progrés. En el primer cas, els cotxes podran tirar Rambla amunt o bé travessar el passeig central i seguir Rambla avall, sense necessitat de, com passa ara, anar a buscar Arquimedes o Galileu.

La sortida de l’aparcament de la plaça del Progrés es faria pel carrer de la Columel·la en direcció a la Rambla, des d’on es podria girar a la dreta en direcció sud.

L’urbanisme tàctic

El govern municipal també té sobre la taula el compromís de l’alcalde de revertir l’urbanisme tàctic, que no ha funcionat com s’esperava. “La proposta és reurbanitzar Galileu i Arquimedes ampliant l’espai per als vianants -detalla el tinent d’alcalde- amb una vorera de més de dos metres, un vial de circulació i una segona vorera de 3,5 metres que funcionaria com una franja verda, amb mobiliari urbà i arbrat”.

Xavier Cardona avança que la transformació “s’executarà per fases i començarà per Arquimedes, a l’altura de la plaça del Progrés”. Aquest primer projecte tindrà un pressupost aproximat de 2 milions d’euros, que es finançaran amb el pressupost municipal. “Només podem revertir l’urbanisme tàctic, finançat pels fons Next Generation, millorant el projecte –recorda el regidor–. El compromís és començar pel primer tram aquest mandat”.

Per Arquimedes i Galileu circulen cada dia una mitjana de 7.500 i 9.500 vehicles, respectivament. Les mesures “busquen treballar alternatives que suposin un punt d’equilibri entre els interessos de veïns i comerciants. Aquí no hi ha d’haver ni vencedors ni vençuts”, comenta el regidor. Pel que fa a la reobertura de la Rambla, Cardona recorda que “la ciutat es transforma. El model comercial de la Rambla ara és més de serveis i social. Ens hem de poder adaptar a cada moment. I tornarà a passar quan reurbanitzem el Portal de Sant Roc. La Rambla pot jugar un paper i ens haurem d’adaptar”.

Els pros i contres de tallar Galileu i Arquimedes

L’Ajuntament de Terrassa ha posat sobre la taula una proposta que se suma a la feta per la Diputació de Barcelona i presentada a l’estiu de 2023. L’informe qüestionava el control amb càmeres per les dificultats jurídiques per tramitar sancions i pels múltiples punts de fuga. També planteja la possibilitat de tallar parcialment el pas de vehicles a Galileu i Arquimedes, tot i que adverteix dels problemes que comportaria.

Concretament, la Diputació proposa que els vehicles pugin per Arquimedes només fins al carrer de Volta, on podrien girar a la dreta cap al Centre, o a l’esquerra, per agafar Galileu. Volta canviaria de sentit entre Arquimedes i Galileu per facilitar aquest gir. A Galileu, els cotxes només podrien baixar fins al carrer del Pare Llaurador, on girarien a la dreta, cap a la Maurina.

La mesura alliberaria del pas de vehicles un tram important dels dos carrers, on només es permetria l’entrada a residents, emergències i transport públic.

L’informe, però, detalla que les restriccions incrementarien el trànsit a Faraday, Josep Trueta, Volta, la Rasa, Mare de Déu dels Àngels, Sant Leopold, Pere Llaurador, Severo Ochoa i Galvani.

El comerç demana solucions ràpides i incentius al consum

Els comerciants van participar en la reunió celebrada a la seu de la Cambra de Comerç de Terrassa on es van exposar les propostes tant de la Diputació com de l’Ajuntament. “Nosaltres el que volem –explica Carles Clapés, membre de l’associació Ca n’Aurell Comerç– és que es prenguin decisions i s’executin ràpidament. El comerç no pot esperar actuacions a llarg termini”. Clapés afirma que l’obertura de la Rambla de 7 a 9 de matí en sentit baixada “no és un problema. De pujada, que ho provin i, si no funciona, que tirin enrere”. Els comerciants demanen mesures per incentivar les compres, com “bonificacions als aparcaments, estímuls per als clients i, els caps de setmana, deixar un carril per aparcament al tram sud de la Rambla”.

Espera veïnal i record del compromís de fa un any

Persistiran a les seves reclamacions, però, de moment, aparquen les protestes a l’espera de reunir-se amb el tinent d’alcalde Xavier Cardona i conèixer els detalls dels nous projectes. La plataforma Salvem Galileu/Arquimedes, que exigeix solucions a l’alt volum de trànsit, veu amb bons ulls l’opció de tallar la circulació a l’altura del carrer de Volta i el del Pare Llaurador, però només com a primer episodi per acabar amb el trànsit de pas. “Esperarem a aquesta reunió per decidir si reprenem les protestes”, indica Enric Domènech, membre i portaveu de la plataforma. Dilluns passat, els veïns es van reunir en assemblea i van recordar el compromís municipal, adquirit fa un any, d’eliminar el trànsit de pas en tots dos carrers.

To Top