El servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha liderat un estudi sobre l’evolució epidemiològica de la celiaquia en la població pediàtrica de Catalunya que constata que aquesta malaltia s’ha reduït a la meitat en el transcurs dels darrers deu anys. Les conclusions del treball, que s’ha publicat recentment a la prestigiosa revista Nutrients, indiquen que el fet que la vacunació enfront del rotavirus s’hagi generalitzat a Catalunya a l’última dècada pot haver actuat com a factor protector ja que aquest virus s’ha proposat com a possible activador de la malaltia.
A l’estudi hi ha participat la doctora Maria Esteve, investigadora principal del grup de recerca del servei de l’Aparell Digestiu de l’HUMT -integrat al Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD)- i altres membres del seu equip així com també professionals dels serveis de Medicina Interna i de Pediatria de l’HUMT. També hi han intervingut investigadors d’altres centres com l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el laboratori d’anàlisis clíniques Catlab.
Sota el títol “A Population-Based Cross-Sectional Study of Paediatric Coeliac Disease in Catalonia Showed a Downward Trend in Prevalence Compared to the Previous Decade”, és un estudi de prevalença transversal de la malaltia celíaca a l’edat pediàtrica que ha comptat amb participació de prop de 3.700 infants i que es va desenvolupar entre els anys 2013 i 2019. Els resultats obtinguts s’han comparat amb els d’un altre estudi -realitzat amb una metodologia idèntica- que el mateix grup investigador va dur a terme entre els anys 2004 i 2009. En conseqüència l’estudi ha permès demostrar una reducció a la meitat d’aquesta malaltia en la població pediàtrica, d’entre 1 i 5 anys.
Tres dècades d’investigació i àmplia implicació social
El treball s’ha pogut materialitzar mitjançant un projecte de recerca de l’Instituto de Salut Carlos III, així com d’ajuts per a la recerca d’associacions de pacients celíacs com la Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten de la Comunitat de Madrid i l’Associació de Celíacs de Catalunya. Per a completar-ne la fase final, orientada a detectar factors ambientals inductors o protectors de la malaltia, s’ha disposat també d’un ajut intramural del CIBEREHD concedit el passat 2020 i destinat a projectes considerats prioritaris.
L’estudi reflecteix una trajectòria de tres dècades d’investigació i és el primer dins d’un projecte més ampli ja que, en el marc de l’ajut en qüestió, es complementarà amb la publicació de dos estudis més que es troben en fase final. El treball va ser adjudicat des del CIBEREHD al grup de recerca d’Aparell Digestiu de l’HUMT recollint la demanda d’incrementar la recerca en aquest àmbit per part de ciutadans i associacions de pacients registrades al Congrés de Diputats com a Proposicions no de Llei (PNLL) durant els anys 2017 i 2018.
El grup de recerca d’Aparell Digestiu de l’HUMT -integrat al CIBEREHD des del passat gener de 2018- és l’únic grup del CIBEREHD que investiga sobre l’esmentada malaltia, ha exercit la doble funció d’informació i assessorament a les comissions dels representants del poder legislatiu i ha rebut l’encàrrec de dur a terme els estudis de recerca que donen resposta a les demandes presentades.