Terrassa

Una nova sentència del TSJC valida la gestió pública de l’aigua a Terrassa

La resolució desestima el contenciós administratiu interposat per Mina, però accepta que alguns béns no havien de revertir a l’Ajuntament

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs contenciós administratiu interposat per Mina Pública d’Aigües de Terrassa SA a la sentència del 22 de novembre de 2023 que validava l’acord de Ple de 22 de març de 2018. En aquest acord s’aprovava definitivament la memòria per determinar la forma més sostenible i eficient de gestió del servei d’abastament d’aigua a Terrassa, que finalment va ser pública, la constitució i els estatuts de l’empresa municipal  TAIGUA i el nou reglament del servei públic d’abastament d’aigua. 

La resolució judicial, feta pública aquest mes de gener, desestima el gruix del recurs i estima parcialment un apartat relacionat amb els béns que Mina va revertir l’Ajuntament per la seva condició d’imprescindibles per a la prestació del servei. Alguns d’aquests béns, el TSJC entén que no són afectes al servei i han de continuar en mans de Mina. Ja havien quedat aclarits a l’anterior sentència del TSJC i aquí se’n dona trasllat. Aquesta sentència és susceptible de recurs en cassació davant el Tribunal Suprem

Aquesta sentència del TSJC se suma a l’anterior sentència del març del 2021, que va esdevenir ferma al maig del 2022, amb la inadmissió a tràmit de la seva impugnació en cassació per part del Tribunal Suprem. La nova sentència valida el procés de canvi a gestió directa del servei d’abastament, l’acord d’extinció de la concessió i el gruix de la reversió dels béns a l’antiga empresa concessionària. Per a la regidora de Cicles de l’Aigua, Patricia Reche, “amb aquesta nova decisió judicial, queda confirmat i totalment legitimat tot el procés de finalització de l’antiga concessió després de 75 anys i el canvi de forma de gestió, que des del 10 de desembre de 2018 es presta de forma directe per part de l’empresa municipal TAIGUA”.

D’altra banda, i fora de l’àmbit judicial, queda pendent la liquidació de les relacions econòmiques derivades del contracte de concessió atorgat a Mina Pública d’Aigües de Terrassa, SA per a l’explotació del servei d’abastament i subministrament d’aigua potable de Terrassa. L’Ajuntament va abordar l’anàlisi de la vessant econòmica de la liquidació l’any 2023. Ho va fer una comissió d’estudi, que va plantejar una proposta de liquidació econòmica per un import total de 5.366.766,30 d’euros a favor de l’Ajuntament de Terrassa. És a dir, és Mina qui hauria de liquidar aquest import a l’Ajuntament un cop  finalitzat el contracte de concessió. Aquesta liquidació serà la darrera fase de l’extinció de la concessió del servei a Mina.

Liquidació amb Mina: 5,3 milions per a l’Ajuntament

Una nova sentència del TSJC valida la gestió pública de l’aigua a Terrassa
To Top