Terrassa

Ballart anuncia la refundació d’Eco-Equip i més de dos milions per a inversions

El pla per modernitzar l’empresa municipal inclou un primer paquet de mesures aquest 2024

Aquest 2024 l’Ajuntament ha previst al pressupost una dotació de 2 milions d’euros d’inversions per a la millora de la neteja i la gestió de residus. És un dels anuncis que ha fet l’alcalde aquest matí al nou edifici de l’empresa municipal Eco-Equip, on ha presentat les mesures que s’implantaran a la ciutat per a donar resposta a un dels problemes que més preocupen la població, la neteja de l’espai públic. L’objectiu, ha dit l’alcalde Jordi Ballart, és modernitzar el servei. “Aquest és el mandat de la refundació d’Eco-Equip– ha apuntat-. Tenim clara la voluntat de modernitzar l’empresa”, una fita que passa perquè “tingui els mitjans que realment li corresponen”. I ha afegit: “Sabem que es tracta d’una cursa de fons, que comportarà aplicar mesures de forma progressiva. No podem posar (el servei) al dia en dos dies”.

La presentació ha inclòs una visita a les noves instal·lacions d’Eco Equip, que estaran enllestides en dos mesos

Aquestes són les mesures que es duran a terme aquest exercici:

Millora dels processos: El pressupost de 2024 reserva 118.000 euros per a millorar l’organització i els processos interns de gestió, “seguint el model aplicat a altres societats municipals com Funerària”, segons ha anunciat l’alcalde.

Neteja i gestió: El govern destinarà aquest 2024 dos milions d’euros a la millora de la neteja i la gestió dels residus. La partida està inclosa en el pressupost d’inversions i es veurà incrementada per al superàvit resultant de l’exercici 2023.

Nous vehicles satèl·lit: Fa poques setmanes s’ha incorporat a la flota d’Eco-Equip el primer vehicle satèl·lit recol·lector de 3,5 tones. És el primer d’un paquet de vehicles que permetran millorar la recollida als carrers estrets. La inversió global és de 96.800 euros.

Renovació de contenidors: L’executiu té prevista la compra de nous contenidors per reemplaçar els malmesos o víctima d’actes vandàlics i també per a la reposició de la recollida lateral. Aquesta serà una licitació per a 3 anys i ha de permetre “posar al dia el parc de contenidors de la ciutat”. El pressupost és de 500.000 euros i el ritme de renovació serà de 400 nous contenidors cada any. Els primers arribaran aquesta primavera.

Telèfon de les incidències: És una de les novetats del paquet de mesures de 2024. De manera pilot, es posarà en marxa durant tres mesos un servei d’atenció telefònica els caps de setmana a Eco-Equip, en horari de 8 hores a 15 hores. “Si funciona, es consolidarà de forma indefinida”.

Actualització de les deixalleries mòbils: Aquest any s’actualitzarà la imatge de 70 punts de la deixalleria mòbil a la ciutat. La mesura anirà en paral·lel a una campanya informativa. També s’intensificaran les campanyes d’informació i sensibilització amb la incorporació de vuit nous informadors ambientals a través dels plans d’ocupació.

Renovació en la gerència: Pipo Colomer ha estat el gerent d’Eco-Equip els darrers exercicis i deixarà el càrrec al final de la seva vida laboral, després de participar activament en el procés de transició que ara afrontarà Eco-Equip. Avui, l’alcalde li ha volgut agraïr la seva entrega professional. L’empresa municipal estrenarà direcció i destinarà una partida de 164.000 euros per a la millora de la tecnificació de l’aparell directiu, una mesura que “ha de redundar en una millora de la gestió diària”.

La consultora: La recent auditoria d’Eco-Equip ha conclòs que l’empresa municipal necessita un sistema de gestió digital que permeti una planificació ordenada de les rutes i proposa la contractació d’una consultora externa que elabori una proposta per millorar l’eficiència del servei municipal. La feina d’aquesta empresa externa avançarà aquest 2024 en paral·lel a les primeres mesures anunciades avui per l’alcalde. Ballart ha volgut deixar clar que aquesta consultora externa “no és una privatització encoberta, com s’ha dit. És un encàrrec puntual”.

L’alcalde ha comparegutaquest matí davant els mitjans acompanyat del tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, de la cúpula tècnica d’Eco Equip i la de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament. Cardona ha anunciat que ben aviat se celebrarà una reunió del comitè de residus en la que l’Executiu informarà “del pressupost d’Eco-Equip i del contracte programa”. A la presentació han estat presents els representants dels treballadors d’Eco-Equip, als qui Cardona ha volgut agrair “el que estem fent de dir-nos les coses clares. És molt important per trobar solucions”.

Cardona també s’ha referit a la importancia de la concienciació ciutadana en la el manteniment de la neteja viària i la separació de residus a casa. Per a corrregir l’incivisme i els avocaments, ha anunciat, “es millorarà la coordinació entre els  inspectors ambientals i la policia de barri”. Durant 2023 s’han detectat sis punts crítics a la ciutat i s’han obert més de mil expedients sancionadors, la majoria a particulars (60%) i a activitats (40%).

Una empresa externa per millorar l’eficiència d’Eco-Equip

To Top