L’Ajuntament de Terrassa planeja convertir l’avinguda de Béjar, entre la carretera de Matadepera i l’avinguda del Vallès, en un gran aparcament, per a més de 300 vehicles, per compensar la pèrdua de places d’estacionament per la construcció del parc de la República. S’hi hauran de fer obres però el consistori destaca que seran de baix cost.
El solar on es duu a terme la construcció del parc de la República és (ha estat), sobretot, un gran aparcament lliure, i a l’aire lliure, i entre pols i pedres. Ja han desaparegut desenes de places d’aparcament amb l’inici de la segona fase de les obres, però en uns mesos en desapareixeran totes. La compensació d’aquesta eliminació gradual ha estat objecte de controvèrsia i d’estudis i propostes veïnals i municipals.
En semibateria i en cordó
Ja hi ha decisió consensuada al respecte: l’Ajuntament té pensat convertir l’avinguda de Béjar, el tram comprès entre l’avinguda del Vallès i la carretera de Matadepera, en un gran aparcament ordenat, en semibateria i en cordó, amb una capacitat d’entre 300 i 400 places. Són precisament les que desapareixeran del descampat. Seran resituades abans que acabi el 2024 en el trajecte on s’estableix el mercat ambulant els dimecres i reduiran de tres a dos els carrils de circulació en direcció a l’avinguda del Vallès. Caldrà fer obres i el passeig central minvarà per donar cabuda a les noves places. El projecte inclou habilitar 20 passos de vianants nous.
Ja fa mesos que l’associació veïnal de Sant Pere Nord i l’Ajuntament mantenen reunions per aconseguir una solució satisfactòria. Aquest dijous passat es va celebrar una trobada, quasi definitiva, perquè totes dues parts treballen ja amb una proposta clara i ambiciosa del consistori, que ha optat per una resolució en gran. Setmanes enrere es plantejava la creació de places aquí i allà, a Béjar, però també a l’avinguda del Vallès, però la nova proposta busca una solució de major abast i aparença de continuïtat, allunyada de la provisionalitat.
Consisteix a reformular la mobilitat a l’avinguda de Béjar, justament el tram del Mercadal Martí l’Humà, per aprofitar la zona central (tota) per condicionar-hi places d’estacionament en semibateria, a un costat i a un altre, en tots dos sentits de la marxa. Actualment es pot aparcar en alguns espais d’aquest trajecte: davant d’un supermercat, en línia en un trajecte del polígon industrial Nord i al costat de Can Tusell, però les opcions són per a un centenar de vehicles. Amb el projecte que hi ha sobre la taula, la capacitat es triplicarà, amb el propòsit d’absorbir pràcticament el mateix nombre de vehicles que aparquen en el descampat que aviat deixarà de ser-ho.
La proposta consisteix a reformular la mobilitat a l’avinguda de Béjar, justament el tram del Mercadal Martí l’Humà, per aprofitar la zona central (tota) per condicionar-hi places d’estacionament en semibateria, a un costat i a un altre, en tots dos sentits de la marxa
L’entitat veïnal ha estat una de les principals artífexs del projecte del parc i mai va veure amb bons ulls que aquest sector, delimitat pel carrer de Provença, les avingudes del Vallès i de Béjar i la part superior dels equipaments de la rambla de Francesc Macià, acollís (continués acollint) una campa a l’aire lliure. Calia treure d’allà els cotxes sense morir en l’intent, amb un plantejament clar i inequívoc, però sense maximalismes per entorpir una alternativa.
L’associació no podia renunciar al fet que l’últim gran terreny lliure que quedava en el barri esdevingués un dels pulmons verds de Terrassa per asfaltar-lo i mantenir l’aparcament per a 300 vehicles o més, “en contra les tendències mediambientals del país i d’Europa”. El futur parc serviria per ampliar les instal·lacions esportives municipals de Sant Pere Nord, construir equipaments de cultura i urbanitzar la zona per relligar tots els equipaments.
La primera fase, la de l’àrea esportiva, ja està pràcticament liquidada, amb la creació de nous vestuaris i un camp de futbol 7. El 4 de desembre del 2023 va començar la segona fase, consistent, sobretot, en un equipament cultural just darrere del centre cívic President Macià, amb un amfiteatre integrat en el paisatge. Ha d’acabar a la fi d’enguany. En la tercera fase, l’última, encara per licitar, s’acabaran les plataformes i es faran els jardins, camins i una bassa de reg. La intenció és finalitzar l’obra en el 2025, o els primers mesos del 2026. La segona fase ha servit per accelerar l’estudi de l’aparcament a Béjar, segons Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. Serà amb la tercera quan el problema de manca de places arribi de veritat, i l’Ajuntament volia solucionar-ho ja.
Dèficit estructural?
L’associació veïnal, presidida per Jaume Ávalos, tenia clar que el parc de la República està cridat a ser “un espai de nova centralitat, que atraurà a persones de tota Terrassa i que això serà beneficiós per al comerç de la zona”, un segment econòmic, el comercial, que havia expressat la seva inquietud per la falta d’aparcament. Segons l’AV, mitjançant el carrer de Provença quedarà connectat el nou espai verd i d’equipaments amb el nou sector de la AEG. L’entitat recordava un estudi de l’Ajuntament que xifrava en 1.446 el nombre de vehicles censats a Sant Pere Nord, i en 815 els guals, i en 958 les places d’estacionament lliure al carrer. No hi havia, segons la AV, dèficit estructural d’aparcament.
Després de les trobades amb els veïns, el consistori ha decidit posar tota la carn a la graella en una sola mesura que contribuirà a transformar de manera radical el sector i que l’associació veïnal veu amb bons ulls
No obstant això, tenint en compte aquestes dades i la postura clara de l’associació, aquesta va considerar que calia oferir alternatives a la desaparició dels cotxes en el descampat, i va proposar contrarestar l’impacte de les obres amb l’optimització del nombre de places existents a l’avinguda del Vallès, creant-hi espais en bateria, i amb l’habilitació de noves places a l’avinguda de Béjar. També amb el condicionament de la cantonada de la rambla de Francesc Macià amb l’avinguda del Vallès per a això. Buscar lloc en grans solars buits, millorar la rotació de vehicles en Francesc Macià amb zones exprés (instal·lades fa poc més de un any) o zones taronja i, per descomptat, millorar l’obsoleta xarxa de transport públic, constituïen altres propostes.
La Generalitat s’ha compromès a construir en la zona una residència (a la confluència de Francesc Macià amb avinguda del Vallès) i el nou CAP Terrassa Nord (en l’altre extrem, a Béjar amb Provença), però, de moment, descarta incloure aparcament en tots dos equipaments, com li ha sol·licitat l’Ajuntament. De totes maneres, el govern municipal també farà una reserva d’estacionament en aquest terreny, al nord de l’ambit del parc de la República, per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda, ambulàncies i taxis.
L’avinguda de Béjar té dues fisonomies radicalment diferents. Entre la carretera de Matadepera i la ronda de Ponent és això, una avinguda, amb una mitjana sense possibilitat de passeig. L’altre tram, entre la carretera de Matadepera i l’avinguda del Vallès, on es posa el mercat ambulant els dimecres, és gairebé el doble d’ample i deixa de ser avinguda. Disposa d’un vast passeig central que es veurà reduït amb aquesta intervenció per crear les places en semibateria. Les d’aparcament en línia, en cordó, se situaran en gairebé tot el tram sud de l’avinguda de Béjar, excepte en el recorregut entre el carrer del Doctor Ferran i el de Girona.
Després de les trobades amb els veïns, el consistori ha decidit posar tota la carn a la graella en una sola mesura que contribuirà a transformar de manera radical el sector i que l’associació veïnal veu positiva, “també en clau de futur amb la construcció del futur CAP Nord”, indica Ávalos. El parc continua sent parc i s’ofereix alternativa d’estacionament, afegeix.
Què passarà amb el mercadal?
De moment, res. A la nova zona d’aparcament s’hi podrà estacionar tots els dies, menys dimecres al matí, per la qual cosa l’activitat del Mercadal Martí l’Humà es mantindrà com fins ara. “Potser s’haurà de reorganitzar alguna parada”, diu Xavier Cardona. El que sí sembla clar és que la mesura podria esdevenir el primer pas per repensar el futur del mercadal, tenint en compte que la concessió de l’espai públic que ara ocupa acabarà l’any vinent.
Segurament romandrà a l’avinguda de Béjar, però no seria descartable que en un altre tram. “Es tracta de trobar el punt d’equilibri”, agrega el tinent d’alcalde. El gremi, l’Associació de Venedors Ambulants de Terrassa i Comarca, ha manifestat el seu descontent per la manca d’informació i en unes setmanes es reunirà amb l’Ajuntament per saber més detalls del projecte, que, diu el gremi, no ha d’afectar al desenvolupament de l’activitat comercial “si es fa bé”.