Terrassa

J.A. Bayona visita un Cinema Catalunya ple de gom a gom

“La sociedad de la nieve” s’ha projectat en dues sessions al Cinema Catalunya i el públic ha pogut fer-li preguntes al cineasta català

J.A Bayona visita el Cinema Catalunya de Terrassa aquest dissabte / Lluís Clotet

Juan Antonio Bayona ha tornat a Terrassa. El famós director de cinema conegut per les pel·lícules “Lo imposible”, “Un monstruo viene a verme” i la seva última gran producció, “La sociedad de la nieve, ha visitat aquest dissabte el Cinema Catalunya per a respondre les preguntes d’un públic que l’ha rebut amb un aclaparador aplaudiment. El director va estudiar a l’ESCAC i ja s’ha consagrat com un dels cineastes de més rellevància internacional.

La sala noble del Cinema Catalunya ha acollit més de 300 espectadors que han pogut veure a les 18 hores la projecció de “La sociedad de la Nieve” i on posteriorment, han pogut participar en un col·loqui amb el cineasta. L’espai de debat, que ha tingut lloc entorn de les 20.15 hores, i ha estat conduït pel director terrassenc i professor de l’ESCAC, Geoffrey Cowper, ha durat fins a 45 minuts.

“Les pel·lícules més personals no les esculls tu, t’escullen a tu”, ha començat expressant Bayona. El director ha explicat que un dia, una persona li va dir que pagaria per no haver de rodar aquesta pel·lícula, però ell ho va fer. I les condicions de rodatge no van ser pas les ideals, més aviat van ser molt complicades. J.A. Bayona abans d’endinsar-se en el rodatge va estar amb contacte amb familiars i va inclús anar l’any 2020 al Valle de les Lágrimas. “Això em va ajudar a entendre molt bé la història dels supervivents i ets capaç de veure la dificultat de tot, no m’explico com van estar allà 72 dies”, ha assegurat. El cineasta també ha explicat que per rodar algunes escenes va fer servir la imaginació “perquè és quan pots aconseguir coses més especials”.

J.A Bayona visita el Cinema Catalunya de Terrassa aquest dissabte / Lluís Clotet

J.A. Bayona ha explicat que per a escollir els actors ell tenia una imatge de com eren els personatges. “Després de fer entrevistes amb els supervivents vaig conèixer les seves personalitats i vaig escollir actors que m’agradaven i encaixaven, no necessàriament s’assemblaven físicament”. Al col·loqui també ha estat present Santiago Vaca, un dels actors que ha participat en el film. “Hem acabat sent com germans tot”, ha indicat. I ha explicat fins i tot una anècdota. Quan els directors de càsting ens van anunciar a cadascun que ens havien escollit, ens preguntaven: “Ventanilla o pasillo?”

Un dels moments més especials de la pel·lícula potser és el final, on es veu una imatge final dels supervivents junts a l’habitació de l’hospital. “Em va impactar molt saber que quan els supervivents van arribar a l’hospital els van separar en habitacions, però ells durant la nit es van tornar a ajuntar”, ha expressat emocionat el director. “En 72 dies van crear entre ells una societat tan forta, que el xoc de separar-se a l’hospital era inevitable”. I així va decidir acabar la pel·lícula.

J.A Bayona visita el Cinema Catalunya de Terrassa aquest dissabte / Lluís Clotet

Candidata als Òscars

Als passats Globus d’Or celebrats a Los Angeles la matinada del 8 de gener, “La sociedad de la nieve” estava nominada a Millor Pel·lícula de parla no anglesa, però finalment, el film “Anatomía de una caída”, de Justine Triet va aconseguir l’estatueta. El passat desembre, l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques va donar a conèixer la preselecció de llargmetratges i curts de les 10 categories dels Premis Òscar 2024, i ple que fa a la categoria de Pel·lícula Internacional ja figura el film de J.A. Bayona.

L’estrena de “La sociedad de la nieve” va estar marcada per la polèmica entre les distribuïdores i franquícies de cinema i la companyia Netflix. I és que les cadenes d’exhibició Cinesa i Yelmo van considerar injust que la plataforma, productora majoritària de la cinta, només els la deixés tres setmanes en exclusiva abans d’oferir-la en streaming. El film es va estrenar el 15 de desembre a l’Estat, però durant la primera setmana no es va poder veure a cap sala de tot el Vallès Occidental. Cinesa i Yelmo es van negar a estrenar el film de Bayona. Ara, un mes més tard, la pel·lícula ja hauria superat els 2 milions d’euros de recaptació i encara figura al top 2 de la plataforma Netflix, amb un acumulat de 55,8 milions d’hores vistes i 22,9 milions de visionats. Si encara no l’heu vist i preferiu veure-la a “la gran pantalla”, la projecció de “La sociedad de la nieve” es podrà veure al Cinema Catalunya fins al 18 de gener.

To Top