L’Índex de Preus de Consum (IPC) va tancar l’any 2023 repuntant fins al 3,2% a Catalunya en comparació amb l’any anterior, segons les dades publicades divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una variació interanual una dècima superior a la del mes de novembre (3,1%). Per la seva banda, els preus dels aliments van continuar moderant-se, però encara es van mantenir elevats durant el desembre i van ser un 6,9% més cars respecte del mateix mes de l’any anterior.
El decret de mesures anticrisi aprovat dimecres al Congrés dels Diputats manté fins al juny la rebaixa de l’IVA al 0% per a aliments bàsics i fins al 5% per a pasta, i rebaixa l’IVA de l’oli al 0%.
Les pensions contributives augmenten un 3,8% i l’Ingrés Mínim Vital (IMV), un 6,9%. El Salari Mínim Interprofessional (SMI) puja un 5% (fins als 1.134 euros mensuals en 14 pagues) després d’un pacte tancat divendres entre govern i sindicats, però sense la patronal
Aquest 2024, però, els terrassencs hauran de fer front a la pujada de preus de diversos serveis i tributs.
Impostos municipals
Després de tres anys de congelació fiscal, l’IBI, el principal impost municipal, augmenta un 3,5% i això suposarà que el rebut domèstic mitjà se situarà en els 476,19 euros. L’IAE també puja un 3,5%.
Residus
La taxa de residus s’incrementa un 3,5% per la part que afecta l’Ajuntament. Però és que enguany el Consell Comarcal girarà un nou rebut per un import equivalent al 56% de la taxa municipal.
Aigua
El rebut mitjà augmentarà entre 2 i 3 euros al mes (entre 6 i 9 euros al trimestre), però la nova estructura de la factura permetrà congelar-lo o fins i tot abaixar-lo fent un exercici d’estalvi d’aigua a casa.
Llum i gas
El govern espanyol eliminarà gradualment les reduccions de l’IVA. L’impost que grava l’electricitat passa del 5% al 10%. Pel que fa al gas, també pujarà fins al 10% fins que acabi l’hivern. Després es recuperarà el tipus normal del 21%.
Transport públic
El decret aprovat dimecres al Congrés estableix la gratuïtat dels viatges a Rodalies, Mitjana Distància i línies d’autobús estatals.
El transport públic de l’àrea de Barcelona incrementa les tarifes un 6,75% a partir del 15 de gener. La T-usual i la T-jove conserven el descompte del 50%.
A Terrassa, en la reunió de la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat de dilluns vinent està previst que es ratifiqui el decret de 29 de desembre relatiu al manteniment de la reducció de la tarifa del títol de transport T-25 del Servei de Transport Públic Urbà de Terrassa per al període de l’1 de gener al 31 de desembre de 2024, i la resta de tarifes del Servei de Transport Públic de Terrassa del 2023 per al 2024 (T-Blanca i bitllet senzill) fins a la nova aprovació de tarifes per al 2024. Així, de moment, la T-25 se seguirà venent amb una reducció d’un 50%, a 9 euros; i el bitllet senzill, a 1,45 euros.
Taxis i pàrquings
Pel que fa als taxis, la tarifa puja un 2,6% a Terrassa, en la línia del que s’estableix per la Comissió de Preus de Catalunya. L’increment de preus per a l’estacionament en una desena de pàrquings soterrats se situa en el 3,5%. Es tracta dels equipaments situats a l’avinguda de Barcelona, la plaça de Lluís Companys, la del Progrés, la del Primer de Maig, el Vapor Universitari i el carrer de Sant Leopold (tots aquests, de gestió directa de la companyia municipal Egarvia). L’augment afecta també quatre pàrquings privats o en règim de concessió. Són els de la plaça del Doctor Robert, la Plaça Vella, el raval de Montserrat i el Vapor Ventalló.
Peatges
Els quatre peatges de la Generalitat s’encareixen al voltant del 3%. La pujada més important és la de la C-16 al tram entre Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Manresa, que augmenta un 3,5%. El peatge entre Sant Cugat i Terrassa de dilluns a divendres per un turisme passa de costar 1,62 euros a costar-ne 1,68.
Tot i això, s’avança l’hora punta del matí a les 6.30 hores en els descomptes de dies no festius, que s’apliquen a les barreres de Sant Vicenç de Castellet en ambdós sentits.